FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 15 Eylül 2020 1657 Görüntüleme

ZERDAÇAL

Bu haftaki konumuz Zerdaçal.

Zerdeçalın asıl yetiştiği yer Hindistan’dır.
Zerdeçalın aktif maddesi olan, ona sarı rengini veren madde kurkumindir. Kurkumin savunmamızı güçlendirir. Bölgesel ve sistemik olarak enflamasyonu baskılar, antioksidan hücrelerin sağlığa potansiyel olumlu etkilerini arttırır. Hatta kanser hastalarında kullanımının kemoterapi etkilerini arttırdığı, yan etkilerini azalttığı yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca kardiyovasküler hastalıklarda önemli derecede rol almaktadır. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklara karşı yapılan çeşitli çalışmalar da faydalı olabileceğini gösterilmiştir. Kurkumin direkt olarak enflamasyonu bastırmak için adipoz (yağ) doku ile etkileşim içine girmekte ve obeziteyi azaltmaya yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda, kurkuminin antidiyabetik olarak etki gösterdiğini görülmekte, hem risk faktörlerinin azalmasında, hem de kan şekeri kontrolüne yardımcı olmakta. Dolayısıyla insülin direncinin önlenmesinde de etkili. Bu çalışmalar Kurkumin içerdiği için zerdeçalın sağlığa faydalı olabileceğini göstermektedir. Diğer bazı çalışmalar sonucunda kurkuminin cilt hastalıkları, mide ülseri, Alzheimer ve yüksek kolesterole karşı korucu etkisinin olabileceğini bildirmektedir.

Peki zerdeçalı nasıl tüketmeliyiz?

Zerdaçalın tozu yerine tazesini tüketerek, kurkumin biyoyayarlığını maksimum seviyeye ulaştırabilirsiniz.
Yapılan araştırmalarda karabiberle zerdeçalı birlikte tüketmek kurkumin emilimini ortalama 20 kat arttırıyor. Örneğin çorbalara karabiberle birlikte zerdeçal kullanabilirsiniz. Ve zerdeçal yağda çözündüğü için yağlı besinlerle birlikte tüketilirse o kadar fazla emilir. Örneğin zerdeçalı karabiber ve yağ ile birlikte pişerken kullanmak daha etkili olacaktır. Aynı zamanda yoğurdunuzun içerisine bir çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyerek tat kazandırabilirsiniz, salatalarınızın üzerine serpebilir veya yemeklere sos olarak karıştırıp renklendirebilirsiniz. Sadece yiyeceklere değil suyun içine biraz toz zerdeçal ekleyip üzerine bir parça limon biraz yeşillik veya bal ekleyip suyunuzu aromalandırabilirsiniz.

Faydası olduğu gibi bazı kişilere de zarar verebiliyor, peki zerdaçalı kimler tüketmemeli?

Pıhtılaşma problemi olan, kanama bozuklukları yaşayanlar, kolesistektomi geçirenler (safra kesesini aldıranlar), safra taşı olanlar, böbrek taşı riski olanlar, allerjik riski olanlar ve kısırlık riski olan erkekler (testosteron miktarını ve sperm hareketlerini azaltabilir.) Bu tarz sağlık problemi yaşayanlar tüketirken biraz daha dikkatli olmalıdır.

Tema Tasarım | Osgaka.com