Meyve ağaçlarında kış döneminden hasat zamanına kadar dönemsel periyodlarla hangi işlemler yapılmalıdır? Ağaç gelişimi ve meyve kalitesi için hasat dönemine kadar hangi bakımlar ve ilaç uygulamaları yapılmalıdır? Bu yazımda Ziraat Mühendisi gözüyle kısaca hangi işlemler uygulanmalı, bunları anlatacağım.
Baharın gelmesiyle birlikte, havaların ısınmasıyla uyanan erik ve kayısı ağaçlarında çiçeklenme dönemine girilmiş olup, eriklerde çiçeklerin dökülüp meyve oluşmaya başladığı, kayısı ağaçlarının da çiçeklenme döneminde bakım işleri nasıl olmalıdır?
Kış döneminde uygulanan taban gübresinin, ağacın verimliliği için çok önemli rolü vardır. Aralık ve Ocak aylarında fosfor içerikli taban gübreleri verilerek meyve gözlerinin daha kaliteli, daha verimli olması sağlanır. Ardından budama işlemlerinin yapılmasıyla birlikte yaraların kapanması için bakır uygulaması veya bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır. Azot içerikli gübreler fidan gelişimi için önemli olup, fidanlar kök, gövde yeni sürgün oluşumu ve meyve gelişimine katkı sağlar.
Peki, azot içerikli gübreler ne zaman kullanılmalıdır? Gübreler çiçeklenme döneminden 15-20 gün önce kullanılmalıdır. Ve daha sonra çağlaya bağlayan ağaçlara azot, potasyum ve kalsiyum içerikli gübreler verilmelidir.
Erik ve kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalık ve zararlılar engellemek için ne yapılmalıdır, hangi uygulamalar yapılmalıdır?
Bahar dönemiyle birlikte her yıl erik ve kayısı ağaçlarında en sık karşılaşılan hastalıklar; monilya, yaprak ve unlu bit, çil hastalıkları olduğu görülmektedir. Bahar ile birlikte yapraklarını yeni açan erik fidanlarında, bahar mevsiminde en sık rastlanan zararlı “yaprak biti” zararlısıdır. Yaprak biti zararlısı önlemek için; 15-20 gün ara ile, hava durumuna göre 2-3 defa yapraktan “yaprak biti” ilacı uygulamasını yapılmalıdır.
Kayısı ağaçlarında, bahar döneminde en sık görülen hastalıklar ise; monilya ve çil (yaprak delen) hastalığıdır. Monilya ilacı mantar hastalığını önlemek için yapılmalıdır. Monilya ilaç uygulaması 2 dozda yapılır: Birinci ilaç uygulaması çiçeklenme başlangıcında, ikinci ilaç uygulaması ise tam çiçeklenme döneminde yapılmalıdır. Kayısı ağacı meyveye bağladıktan sonra ve çekirdek sertleşmeye başlayınca “yaprak delen” hastalığına karşı çin ilacı hasattan 20-25 gün önce yapraktan uygulanmalıdır. Sıcaklıkların artmasıyla külleme, kırmızı örümcek gibi hastalıklar baş göstermeye başlayacaktır, bunların ilaçlamasına da 15 gün arayla dikkat etmek gerekir.
Bu hastalıklara karşı ilaç uygulamalarının yapılmaması, fidan gelişimi ve meyve kalitesini çok büyük derece etkilemekte olup verimi düşürmektedir.
Üreticilerimize katkı olmasını diler, saygılar sunarım.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Hasat Öncesi Meyve Ağaçlarında Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Benzer Haberler
-
A PARTİ MUT İLÇE BAŞKANLIĞINA FURKAN ÇEREKÇİ ATANDI
-
EĞİTİMCİLER İŞ BIRAKTI
-
Tüm Emeklilerin Sendikası: “Ya insanca yaşayacağız, ya da meydanları ısıtacağız!”
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
-
Zeytin üreticileri zor durumda
-
KADIN KATLİNE VE TACİZE ARTIK YETER!
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ