FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem, Haber, Siyaset 3 Ekim 2024 229 Görüntüleme

Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”

Mut Belediyesi 2024 Ekim Ayı Meclis Toplantısının açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, 1. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivalinin açılış töreninde yaşanan istenmeyen tatsız olaylara da değindi. Festivale yoğun bir katılım olduğunu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve diğer birçok belediye başkanlarının katılımlarıyla festivali zenginleştirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Orhan, yaşanan olayları tasvip etmediklerini söyledi. Orhan, “Tabi bazı tatsız olaylar oldu. Biz Mut Belediyesi olarak bu yaşanan olayları tasvip etmediğimizi öncelikle belirtmek istiyorum. Çünkü Mut’un bir marka değeri dedik az önce. İnsanımız hakikaten misafirperver, hepimiz öyleyiz; misafirperver bir yapıya sahibiz” dedi.

ORHAN: “DEĞERLENDİRMESİNİ HALK YAPACAK.”

Festivalin değerlendirmesini halkın yapacağını söyleyen Başkan Orhan, şöyle konuştu: “Hülasası zaman içerisinde bu festivalin değerlendirmesini, gerek ulusal, gerekse vatandaşlarımız bunun değerlendirmesini en iyi yapacak olan kitle halktır. Mut halkıdır. Bunun değerlendirmesini en iyi Mut halkı bilir. Mut halkı en güzel kararı verir, dolayısıyla Mut halkına da bu konuda güvenimiz tamdır. Bu süreçte tabi adli olarak da süreç devam ediyor. Adli olarak devam eden bu sürecin adalete olan inancımızın da buradan tam olduğunu ben özellikle tekrar ifade etmek istiyorum. İlçemize festivalimizin hayırlı uğurlu olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”

SOLAK: “İLÇE BAŞKANIMIZA YAPILAN ŞİDDETİ KINIYORUZ.”

Meclis Toplantısında gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından, dilek ve temenniler bölümünde konuyla ilgili olarak söz alan Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Soner Solak, Ak Parti İlçe Başkanı Adem Çopur’a yapılan şiddeti kınadı. Solak, şöyle konuştu: “Zeytin festivali geçirdik. Elinize, emeğinize sağlık. Gerek Kaymakamlığın gerek sizlerin verdiği, hem zeytinimizin hem Mutumuzun gelişimiyle alakalı verdiğiniz çabaya, yapılan festival için teşekkür ediyoruz. Şöyle bir durumda var; toplumun kimin, kim tarafından ve nasıl yapıldığı önemsiz olmaksızın, şiddetin her türlü faaliyeti, şiddeti yapan ya da yaptıran, bunun da kim olduğu önemli olmadan şiddetin dili çok yanlış bir dil. Siyasete bulaşan bir şiddet, çok daha farklı bir dil. Bu anlamda, o gün olan ve şiddete maruz kalan İlçe Başkanımıza biz burada yapılan şiddeti kınadığımızı ifade etmek isterim. Akabinde de tabi adliyeye, yargıya intikal eden bir konuda daha fazla konuşmamıza gerek yok.”

TUNCA: “İLÇE BAŞKANIMIZA İFTİRA ATILDI.”

Toplantıda, CHP grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Süleyman Şentürk Tunca ise, festival açılışında yaşanan olayları ve süreci anlatarak, CHP İlçe Başkanı Abdurrahman Günay ve iki vatandaşa iftira atıldığını öne sürdü. Tunca, “Güzel bir festival oldu. Soner Başkanımız belirtti, eğer ortada bir şiddet varsa, bunu CHP olarak da sonuna kadar kınıyoruz. Biz şiddetin hiçbir türlüsünü tasvip etmiyoruz” dedi.
Olayın adli makamlara ulaştığını söyleyen Belediye Meclis Üyesi Tunca, şunları söyledi: “Hafta sonu bizler adliyedeydik. Pazar günü tüm gün adliyedeydik. Olayla ilgili görüntü kayıtları mevcuttur. Kimlerin orada bulunduğu da bellidir. Ancak bizim İlçe Başkanımız Abdurrahman Günay verilen ifade tutanağında, Abdurrahman Günay’ın da orada olduğu, CHP İlçe Başkanının vuranların arasında olduğu şeklinde bir beyan mevcuttur. Bu bir iftiradır ki, zaten bu görüntülerde sabittir. Abdurrahman Başkanımızın orda olmadığı, iftirayı da her türlü hepimizin kınaması gerekiyor. Böyle düşünüyoruz biz. Biz CHP Meclis Grubu olarak başta İlçe Başkanımıza atılan iftirayı kınıyoruz. Bunun dışında tabi ki iki vatandaşımız daha olayla alakalı ifadesi alındı. Ancak ifadede onların adı geçmemişti, yalnızca görüntü kayıtlarında varmış ki; bir tanesi oradan sadece yürüyerek geçiyor, diğeri de olayı izliyor. Herhangi bir temasları da yokmuş. Altını tekrar çizmek istiyoruz; biz şiddetin her türlüsünü kınıyoruz, kimden geldiği önemsizdir, eğer ki ortada bir şiddet varsa. Bunun dışında İlçe Başkanımız ve diğer iki arkadaşımıza da atılan iftirayı şiddetli bir şekilde kınıyoruz.”

ORHAN: “MUT’A GEÇMİŞ OLSUN.”

Soner Solak ve Süleyman Şentürk Tunca’nın yaptığı açıklamaların ardından yeniden konuşan Belediye Başkanı Murat Orhan, kendisinin de şiddete karşı olduğu ve kınadığını ifade etti. Başkan Orhan, “Mut için güzel bir şey olsun, Mut’un marka değeri ön plana çıksın. O gün ciddi manada bir katılımcı oldu aslında, çok da güzel bir katılımla başladı festival. Dolayısıyla ben de size aynı şekilde katılıyorum; ben de şiddete karşıyım, bu şiddetteki kasıt her türlü şiddeti ben de kınıyorum. Burada güzel bir organizasyon yapmaya çalışıldı, fakat maalesef özünde herkese geçmiş olsun. Özünde Mut’a geçmiş olsun. Ben kesinlikle tasvip etmediğimi bir daha belirtiyorum. Bende şiddetle kınıyorum. Herkese geçmiş olsun, Mut’a geçmiş olsun” dedi.
Yapılan açıklamaların ardından Belediye Meclis Toplantısı sona erdi.

NE OLMUŞTU?

Coşkulu geçen 1. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde istenmeyen tatsız olaylar da yaşandı. Festivalin açılış töreninde yaşanan ve Ak Parti Mut İlçe Başkanı Adem Çopur’un içinde yer aldığı olaylar festivalin önüne geçti. Açılış töreninde Mansur Yavaş’ın konuşma yaptığı sırada protokolde oturan Ak Parti Mut İlçe Başkanı Adem Çopur’un Yavaş’ın konuşmasına tepki gösterdiği ve kürsüye doğru yöneldiği, bu sırada korumaların ve vatandaşların araya girmesiyle yaşanan arbedede darbe aldığı iddia edildi. Alandan uzaklaştırılan İlçe Başkanı Çopur’un daha sonra Mut Devlet Hastanesi’ne gittiği, oradan da Mersin Şehir Hastanesi’ne sevk edilerek bir müddet yoğun bakımda kaldığı belirtildi.
Ak Parti kanadı, olaydan Mansur Yavaş’ın korumalarını, CHP İlçe Gençlik Kolları’ndan bazı üyeleri ve CHP Mut İlçe Başkanı Abdurrahman Günay’ı sorumlu tutarken; edinilen bilgilere göre Adem Çopur’un, korumalar, iki vatandaş ve CHP İlçe Başkanı Günay’dan kendisini darp ettikleri yönünde şikayetçi olduğu öğrenildi. Olay adli makamlara intikal ederken, CHP İlçe Başkanı Günay ifadeye çağrıldı. İfade veren CHP Mut İlçe Başkanı Abdurrahman Günay, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Günay, parti binasında yaptığı açıklamada, kendisinin, Gençlik Kolları’nın ve korumaların olaya hiç bir dahli olmadığını söyledi.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından daha sonra, CHP kanadı ve İlçe Başkanı Abdurrahman Günay, olaya bakan savcının değiştirilerek, yeniden ifadeye çağrılıp gözaltı kararı aldırıldığını söyledi. Günay’ın yeniden ifadeye çağrılması CHP örgütünü ayağa kaldırdı. İlçe Başkanı Günay’a destek vermek üzere Mersin Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir, CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış ve Hasan Ufuk Çakır, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür ilçeye geldi.
Öte yandan olayla ilgili görüntüler sosyal medya ve televizyonlarda yayınlanırken, olaya şahit olduğunu belirten DEVA Partisi Mut İlçe Başkanı Turgay Özdemir ve BBP İlçe Başkanı Osman Nizamlıoğlu’nun konuyla ilgili olarak Günay’ın olaya karışmadığı yönünde savcılığa ifade verdikleri öğrenildi.
Bu gelişmeler sonrası çok sayıda partiliyle birlikte adliyeye giden CHP Mut İlçe Başkanı Abdurrahman Günay, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Günay, kendisi hakkında iftira attığını öne sürdüğü Adem Çopur’dan şikayetçi olduğunu söyledi. Günay’la birlikte haklarında şikayetçi olunan Şuayip Yılmaz ve Mehmet Deveci de verdikleri ifadelerin ardından serbest bırakılırken; Deveci için yurt dışı çıkış yasağı konulduğu belirtildi.
İlçe Başkanı Abdurrahman Günay ve beraberindekilerin serbest bırakılması CHP’liler arasında sevinçle karşılanırken; festivalin gündemini meşgul eden ve CHP ile Ak Parti’yi karşı karşıya getiren olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Tema Tasarım | Osgaka.com