FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 21 Eylül 2021 576 Görüntüleme

“Hayat Hatıradır, Unutursan Ölürsün”

B12’miz düşüyor unutkanlık yaşamaya başlıyoruz. Covid virüsünü geçirdik ve eskiye nazaran daha fazla hatırlama güçlüğü yaşıyoruz diyoruz sizce tüm bu olanlar normal mi?
“Hayat hatıradır, unutursan ölürsün.” Hatırladınız mı bu repliği. Hatıralarınıza sahip çıkmak için ne yapıyorsunuz. En son ne zaman açtınız o evlilik albümünüzün kapağını, çocuğunuzun okuma bayramındaki heyecanını ne zaman anımsadınız? Epey zaman olmuş değil mi? Peki bu normal mi? Yolunda gitmeyen bir şeyler var. 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününe ithaf en Alzheimer’ı önlemede ve tedavisinde beslenme ile neler yapabileceğimizi konuşmak istedim.
Hastalığın başlıca belirtisi bunamadır. Yaşlı bireylerde görülen bunamanın yarıdan çoğu Alzheimer hastalığıyla ilgilidir. Hastalık genelde yaşa bağlı olmakla birlikte erken yaşlarda da görülebilmektedir. Erken yaşta görülenin çok hızlı ilerlemesine karşın, ileri yaşlarda sinsi başlar, yavaş ve sürekli ilerler. İlk belirtiler; unutkanlık, yönelim bozuklukları, dil yanlışlarıdır. Hastalık ilerledikçe bilişsel performanstaki bozulmaya bağlı olarak birey yaşamsal faaliyetlerini kendi başına sürdüremez ve hastalarda ağırlık kaybı görülür. Ağırlık kaybı, kas kütlesindeki azalmaya bağlıdır. Bu da bireyi işlevsel olarak bağımlı duruma getirir.
Araştırma sonuçları serbest radikal tutucu antioksidanların (C, E vitaminleri, flavonoidler, karotenoidler) Alzheimer hastalığının oluşumunda rol alan toksik moleküllerin etkilerini azaltarak tedaviye yardımcı oldukları işaret edilmiştir. Hastalıktan korunmak ve ilerlemesini yavaşlatmak için antioksidanlardan zengin sebze ve meyvelerin yani yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, domates, karnabahar, çilek ve havucun tüketilmesi arttırılmalıdır. Bu besinlerin temizlik kurallarına uygun olarak hazırlanması ve antioksidan değerinin kaybını önleyecek şekilde pişirilmesine özen gösterilmelidir.
İştahın azalması veya yemek yemeyi unutma gibi nedenlerle görülen ağırlık kaybı durumunda hastanın diyetinde besin değeri yüksek hacmi küçük yiyeceklere yer verilmelidir. Bir yumurta, bir bardak süt, 1 kaşık şeker ve dövülmüş cevizle hazırlanan sütlü tatlılar bu tür yiyeceklere örnektir. Taze sıkılmış havuç-portakal suyu hastanın isteğine göre aralarda verilmelidir. Hasta yeterince besin alamadığından taze hazırlanmış sebzeler püre haline getirilerek verilebilir.
Ve beslenmesi kadar önemli olan bir noktaya daha değinmek istiyorum. Eşiniz veya bir yakınınız Alzheimer hastası ve siz ona bakmak durumundaysanız öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz ve onun sizi üzmek için böyle davranmadığını hep hatırlamalısınız.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın.

Tema Tasarım | Osgaka.com