Öncelikle belirtmek gerek ki dünya tarihi boyunca ekonomiler çeşitli sebeplerle krizlere maruz kalmıştır. Özellikle sanayi devrimini izleyen süreçte insan gücünün yerini makine gücünün alması, ortaya tüketim fazlası malların çıkması ve bunların satılması ihtiyacıyla beraber ticaret ağının hızla gelişmesi ekonomik krizleri de beraberinde getirmiştir. Dünyada meydana gelen globalleşme süreciyle birlikte bir ülkenin hapşırması diğer ülkenin hastalanmasına sebep olabilmektedir. Durum böyle olunca dışa açık bir ekonominin krizlere maruz kalmama olasılığı neredeyse hiç yoktur. Yalnızca bahsi geçen krizleri nedenine, süregeldiği zamana ve bıraktığı ekonomik hasara göre boyutlandırabilmemiz mümkündür. Kriz türleri genel olarak; para krizi, bankacılık krizi, sistematik finansal krizler ve dış kaynak krizleri olarak adlandırılır. Bu başlıklar da kendi altlarında ayrıştırılabilir fakat bu konuda detaya girip sizi sıkmak istemem.
Türkiye tarihi itibariyle pek çok farklı senaryo içerisinde yukarda da bahsettiğim sebeplerin birçoğundan kaynaklı olarak ekonomik krize maruz kalmıştır. Bunlardan en büyük çapta olanlardan birisi 80’li yıllarda yaşanan ekonomik buhrandır. Temelleri ise farklı gerekçeler oluşturmaktadır. Bir krizin oluşabilmesi için yukarda bahsettiğim sebeplerden yalnızca birinin var olabileceği gibi hepsinin de var olabilme ihtimali vardır. İşte seksenli yıllar da meydana gelen ekonomik bunalım; ambargolar, siyasi istikrarsızlıklar, komşu ülkelerde yaşanan krizler ve buna ek o dönemlerde sık sık baş gösteren petrol krizleriyle birlikte birden fazla gerekçe ile gerçekleşen krizler arasındadır. Daha sonra meydana gelen 2000-2001 krizi ise daha çok finansal sistemin temelindeki çürümelerden meydana gelmiştir. Tabi ki ana sebebin yanında pek çok yardımcı sebep de ekonomik kriz sürecini hazırlamıştır. Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden biri ise 2008 yılında yaşanan küresel krizdir. Tamamen dış sebeplerden kaynaklanan kriz, başta ABD olmak üzere pek çok Avrupa ülkesini sarsmıştır. Bu krizi nispeten hafif atlatan Türkiye bunu 2001 yılında meydana gelen krizden sonra temelleri sağlamlaştırılan finansal sisteme borçludur.
Gelelim içinde bulunduğumuz ekonomik bunalıma. Sizleri zaten yaşamakta olduğunuz ekonomik buhranı bir de burada anımsatarak canınızı sıkmak istemezdim fakat içinde bulunduğumuz durumu kabullenip önlem almanın hepimiz için daha sağlıklı olacağı kanısındayım. Şunun da altını defaatle çizmek isterim ki kapitalizm varoluşu itibariyle kriz yaratan bir sistemdir. Bu yüzden zaman zaman ekonomik krizleri hortlatarak ekonominin yenilenmesine neden olur. Tabi ki tüm suçu kapitalizm beye atıp işin içinden sıyrılma niyetinde değilim. Çünkü bu krizlerin ne sıklıkla ortaya çıkacağı yine ülkelerin ekonomi yönetimlerine kalıyor. Krizin oluşmasında temel sebep ne olursa olsun ortaya çıkan ateş yanlış politikalar uygulanarak büyütülüyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik bunalım da aynen böyle büyümeye devam ediyor. Ancak henüz süreç sonlanmadığı için hasarın da ne derece büyük olduğunu söylemek asla mümkün değil. Bunun sebebi ise ekonomik krizlerin doğrudan etkilerinin yanında dolaylı olarak da etkilerinin yayılıp sürmesi. Bu sebeple daha önce de enflasyondan nasıl korunabileceğimiz ile alakalı bir yazı yazmış çeşitli yatırım araçlarından da bahsetmiştim. Böyle bir durumda geçinmenin zor olduğunu yatırım yapmanın güçleştiğinin farkındayım fakat alın teriyle kazanılmış her kuruşun muhafaza edilmesi gerektiği kanısındayım. Bu sebeple sizlere paranızın değerini nasıl koruyacağınızı anlatan yazılar yazmaya da çalışacağım. Umarım ekonomimiz, her geçen gün satın almayıp ertelediğimiz ihtiyaçlarımız için pişman olduğumuz günleri bir an önce atlatır…
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Türkiye’de Ekonomik Krizler
Benzer Haberler
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
-
Zeytin üreticileri zor durumda
-
KADIN KATLİNE VE TACİZE ARTIK YETER!
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ
-
VALİ PEHLİVAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI
-
BİR SİYAH YUMURTA HİKAYESİ
-
Tüm Emekliler Sendikası’ndan basın açıklaması: “Emeklileri aç bırakarak tasarruf yapılamaz.”