Pers Yolu’nda oynaşan
Kızıl sincap olsam.
Yedigöz’e ulaşıp
Kar suyu yudumlasam.
Sekiz yıllık bir araştırma sonunda, bu yıl, merak ettiğimiz bir konu kalmayacak şekilde, Pers Yolu keşfimizi tamamladık.
Biz üç kişilik bir takımız: Emine İNCE, Yiğit İNCE, Bukay İNCE.
Üç kişi, keşfin her aşamasına, bir şekilde dâhil oldu.
Bizzat, hattın alternatif olabilecek bütün seçeneklerinde ter akıttık. Yorgunluktan öldüğümüz, bir birimizi yediğimiz, çadır kuracak güç bulamayıp, kurmadan içine girip yattığımız zamanlar oldu. Derilmiş ot yığınlarının, harman saplarının, içinde yattığımız da. Susuzluktan öldüğümüz, Genç Ali Köyü’nde, bir evin, bütün suyunu içtiğimiz de oldu! Terörist, diye Jandarmaya ihbar edilip, takibe düştüğümüz de. Kestel Dağı’nı, Mili Parklardan, sehven izinsiz geçtiğimiz için, Kestel Dağı korumalarınca durdurulduğumuz da.
Hattın güzel insanlarının sevgisini aldık, sevgimizi verdik.
Hattı kesinleştirdiğimiz son yıllarda, artık hattın kurduyduk.
Bize, “… O dağlarda kurtlar yer sizi.” diyen, Dağpazarı’ndan Zeki Şahin arkadaşımıza; “ … Bu dağların kurdu biziz. Bir kurt, bir kurdu yiyecekse, biz kurtlar, diğer kurtları yeriz.” dedik.
Bu yürüyüşlerin başında, dağ köylerinde büyümüş, sıradan yürüyüşçülerdik. Şimdi, lisanlı, usta dağcılar olduk.
Yine bu yürüyüşlerde, Kestel Kanyonu’nu tanıdık. Defalarca indik çıktık. Olmadı, kanyon eğitimi aldık, kanyon sporcusu olduk. Mut ve can Türkiye’mizin, muhteşem kanyonu Kestel’i, bir Mutlu olarak, ilk defa geçtik ve Dünyaya duyurduk. Yanı sıra, dağcı olarak, ülkemizin birçok yerinde, dağcılık faaliyetlerine, kanyon geçişlerine katıldık. İnsanlar/insan tanıdık.
Ey merak! Ey Pers Yolu! Nelere kadirmişsin!
Bu arada, Pers Yolu’nun, Sibila ve Punura antik kentlerini, arayışımız sırasında ortaya çıktığını ifade edelim.
Bu iki kadim kentin, Pers Yolu yürüyüşümüzde, içinden geçeceğiz.
Türkiye’miz ve Dünyada, Pers Yolu örneği, yürüyüş yolları var. Bunlardan bir kısmında yürüdüm.
Yol dense de, buralar genelde patikadır. Daha çok, bir kadim devletin, kendi kentleri içindeki yaya ulaşım ağıdır.
Pers Yolu ise, 2500 yıl önce, Pers Kralı 1. Darius tarafından, araçların da geçebileceği yol haline getirilmiş. Kayalar kırılmış, eğimli alanlara duvarlar yapılarak geçiş sağlanmış. Birçok kadim devleti birbirine bağlayan, esaslı bir yoldur.
Darius tarafından açtırılan yol, bin yıllar boyunca, ihtiyaca göre geliştirilmiş. Bugün de geliştirilmekte olup, minnacık bir kısmı araç ulaşımına kapalıdır.
Yol, Eskişehir, Konya, Karaman, Dere Köyü (kadim Fisandon Kenti) Gökçe Köyü, Lale Köyü, Yağlı Yaylası (kadim Punura Kenti / Kavaközü Köyü Yaylası), Kavaközü Köyü (Pers Sibila Kenti) Abe Yaylası, Ulama Yaylası, Genç Ali Köyü, Mut, Silifke, Kıbrıs arasıdır.
Biz, Karaman/Mut arasındaki, hattı kullanacağız.
Yol boyunca, muhteşem bir su zinciri var. Her kamp alanında, yerleşim var. Muhteşem bir, besin zinciri var. Rakım, ortalama 1500/2000 m. arası olup, sıcak sorunu yok. Toplam uzunluk, yaklaşık yüz km. Yol boyunca, insan varlığımız muhteşem.
Dünyada kayıp kent olarak bilinen Sibila kadim kenti, bu yol üzerinde olup, Pers kentidir. Keşfi, tarafımızdan yapılmıştır.
Yol boyunca, hiçbir güvenlik sorunu yoktur.
Çok geniş bir kısım, ormanla kaplıdır.
Bütün bunlar ve daha fazlası, Pers Yolunu öne çıkaracak, bilinirliğini arttıracak, Dünya ölçeğinde bir yol olmasını sağlayacaktır.
Devam edecek…