Size iyi gelen şeyleri hiç düşündünüz mü? Kendimize net cevaplar veremesek de herkesin psikolojik iyi oluşunu etkileyen faktörler mevcuttur. Psikolojik iyi oluş, bireyin yaşamına ilişkin olumlu duygu ve düşüncelerin fazlaca olması şeklinde ifade edilmektedir. Bu iyi olma durumu, amaçlar doğrultusunda ilerlediğimiz ve insanlarla olumlu ilişkiler içerisinde olduğumuz zaman olumlu anlamda desteklenmektedir. Bireyin kendini kabul etmesi, kişinin kendini geliştirmesi, özgürce ifade etmesi, anlamlı hayat için yaşam amacı oluşturması da kişinin ruh sağlığını etkilemektedir. Bu söylediklerim, ilk bakışta manevi değerler gibi algılansa da kişinin anlamlı bir hayat sürmesinde de oldukça etkilidir. Kişinin anlamlı bir hayat sürmesi derken kast ettiğim aslında yaşam doyumu.
Yaşam doyumu, hayattan isteklerimizle; mevcut durumda sahip olduklarımız arasındaki farkla ilişkilidir aslında. Fark ne kadar fazla ise hayattan o kadar zevk alamayız. Yaşam doyumunu basitçe, mutluluk, başarı, ilişkilerde doyum, verimli bir iş yaşamı, fiziksel iyilik hali, ekonomik yeterliğin insan yaşamına yansıyışı olarak ele alabiliriz. Tabi ki bu durum biraz toplum ve yaşanılan yerle de alakalı. Yapılan araştırmalar; bir yerde yaşayan insanların yaşam doyumunun, temel olarak o toplumdaki refah düzeyi, sağlık hizmetleri ve eğitim olanakları ile doğrudan ilişkili olduğunu kanıtlamaktadır. Bireylere verilen eğitim, sağlık ve çevre alanındaki hizmetlerin temel amacının yaşam memnuniyetini artırması yönünde düzenlenmesi gerekmektedir. Hadi diyelim bulunduğumuz yerde bahsedilen düzenlemeler yapıldı; bu insanlar her yönden sağlıklı bir yaşama, yüksek düzeyde sosyal işlevselliğe, çevrelerinde daha olumlu sosyal ilişkilere, yaşamları ile uyumlu bir mizaca ve kişisel gelişime açık bir düşünce yapısına sahip olacaklardır. Topluma verimli hale geleceklerdir. Tabi beraberinde bu döngü devam edecektir. Ayrıca, yaşam doyumu yüksek bireyler sorunlarla daha etkili baş edecek ve stres oluşturan yaşam olaylarına karşı daha dirençli olacaklardır. Tabi ki bunlar bir varsayım.
KAYNAKÇA
Demir, Ramazan, et al. “Yaşam kalitesinin yordayıcıları olarak psikolojik iyi oluş ve yaşam doyumu.” Yaşadıkça Eğitim 35.1 (2021): 192-206.
Kaba, İ. , Erol, M. & Güç, K. (2018). Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeğinin Geliştirilmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18 (1) , 1-14 . DOI: 10.18037/ausbd.550232
APA