FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 6 Nisan 2021 495 Görüntüleme

Otizm Farkındalığı

Geçtiğimiz 2 Nisan günü otizm için önemli bir gündü. Ben de bu haftaki yazımda, otizm ve bu alanda yapılan çalışmalara yer vermek istedim. 2 Nisan olarak belirlenen tarih, dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak, otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Otizm tabi ki sadece bir gün önemli olan bir konu değildir.
Otizm; 1943 yılında tıp alanına kazandırılmış bir kavram olup, sosyal etkileşimde ve iletişimde bozukluk, kısıtlı tekrarlayan ve tek biçimli davranış şekilleri belirtileri olan gelişimsel bir bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde artış göstermektedir. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda artış gözlenmesi erken tanılama sürecinin önemini ortaya koymuştur. Aynı zamanda bu artış toplumun otizme karşı bilinç düzeyinin artması gerekliliğini önemli kılmıştır.
Otizmin toplumda tanınır hale gelmesi ile erken tanılama sürecine katkı sağlanmakta ve erken dönemde uygun eğitime başlanması, hastalık sürecinin ve ilerleyen dönemlerde karşılaşılabilecek sorunların aza indirgenmesi bakımından büyük bir önem taşımaktadır. En çok da görev ailelere düşmektedir. Erken teşhiste ailenin çocuğuna yönelik gözlemleri ve yorumları çok önemlidir. Aile olumsuz durumu çocuğuna yakıştırma eğiliminde olmak istemez fakat bu durum çocuğun tedavisinde veya eğitiminde gecikmeye yol açabilmektedir. Otizme yönelik aile bilinçlendirme çalışmaları bu konuda önemli ve katılım sağlanması gereken çalışmalardır. Bu kapsamda da bazı çalışmalara göz atmak gerekirse bu çalışmalar, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir. Bu eylem planı, bireylerin Farkındalık Çalışmaları ve Kurumlar Arası İş Birliği, Erken Tanı, Tedavi ve Müdahale Zincirinin Kurulması, Ailelere Yönelik Hizmetlerin Geliştirilmesi, Eğitsel Değerlendirme, Özel Eğitim, Destek Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmetlerinin Geliştirilmesi, İstihdam Süreçleri ve Çalışma Hayatı, Sosyal Hizmet, Sosyal Yardım ve Toplumsal Yaşama Katılım; başlıkları altında çalışmaları içermektedir. Bu çalışmaların varlığı, otizmli bireylerin toplumda yer edinmesi devlet tarafından desteklediğinin göstergesidir.
*Otizm ile ilgili daha çok bilgi edinmek isterseniz; Yağmur Adam, Forrest Gump, Amelie filmlerini izlemenizi öneririm.

Tema Tasarım | Osgaka.com