Modernizmin doğası gereği ortaya çıkış amacı eski, geleneksel anlamdaki edebi, sanatsal, sosyal ve gündelik yaşamın dışında kalan, geçerliliğini yitirmiş olanın yerine şimdiki yani tamda yaşamın merkezinde olanın peşinde olmaktır. Gaye o ki geleneksel olanın reddi anlamına gelir. Topyekûn geçmişe ait olanların reddi ise biz insanoğlunu geçmişinden koparmak, köprüleri yıkıp atmak, benliği kaybetmek, görememek, hissedememek demektir.
Modernizme kafa tutarcasına ayakta kalmayı başaran, Mut’un merkezinde sayılabilecek bir konumda bulunan taşhan; ete kemiğe bürünerek hayat damarlarında akan kanın akışını adeta hızlandırmış ve modernizme yenik düşmemek için çaba sarf eden tarihi yapılardan biri. Yeni hayatına kapılarını açmadan önce cansız bedeninin üzerinde biraz durup düşünmek gibi bir fırsatım oldu. Köklü bir tarihe ev sahipliği yaptığı yıllarda han ve katırlık olarak iki bölümden oluşmaktaydı. Sonraki yıllarda bu görevlerini tamamlayan tarihin canlı şahidi sonraki yıllarda zanaatkarlar tarafından kullanılmış ve çeşitli meslek kolları olan demircilik, kalaycılık, semercilik ve lehimcilik gibi işlerde kullanılmıştır. Son 30 yıla kadar bu yapı kullanım amacı dışında kalmış atıl, terk edilmiş halde bırakılmış ancak Arslan ailesinin girişimleriyle büyükşehir belediyesi tarafından kadınlar pazarı olarak günümüzde faaliyet göstermeye başlamıştır. İkinci kez gidişim Mut’un Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Mut’un fotoğraf sanatçılarından Mehmet Gürbüz’ün daveti ile gerçekleşti. Bu kez hayata kapılarını aralayan, yaşayan bir tarih olarak misafir etti bizleri. Daha kuzey kapısından adımımı atmışken sımsıcak kolları ile sarıp sarmaladı aklımı, düşüncelerimi ve hayallerimi. Ben elleri toprak kokan bir babanın, içi evlat hasretiyle yanıp tutuşan bir ananın evladıyım. Öyle ki kendi evimden içeriye girmişçesine mutluluk doldu içim ben geldim dercesine eve dönüş gibiydi ilk adımım. Her adımında başka bir dünya, başka bir coğrafya gibi. Kuzey kapısından girdiğinizde koca bir avlu karşılıyor sizleri sağınızda ve solunuzda küçük küçük odacıklar yer alıyor. Bu odaların bazıları kadın girişimciler tarafından çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Geleneksel el sanatlarının sergilendiği, resim ve taş boyama gibi sanatsal işlerin yapıldığı küçük galeriler yer alıyor bu güzel mekânda. Ayrıca yöresel yemekleri de tadabileceğiniz bir yer de var. Güler yüzlü bir hanımefendi ile selamlaştık bizlere ikram ettiği o muhteşem çayı yudumlarken avlunun tam merkezinde yer alan çınar ağacının gölgesinde koyu bir sanat sohbeti başladı. Mehmet Gürbüz Bey taşhan’ın içinde bulunan odacıklarda faaliyet gösteren kadın girişimcilerden tek tek bahsederken han’ın güney kısmındaki noktayı işaret ederek müzik öğretmeni ve resim öğretmeni olarak görev yapan ancak sırf bu tarihi binanın açık kalabilmesi için çaba sarf eden hanımefendilerden bahsetti. Koyu sanat sohbeti bu değerli öğretmenlerimiz ile devam etti. Saatler süren bu sohbet bana hala modernizme karşı dik durabilenlerin varlığını hissettirdi ki bu benim için ayrı bir mutluluk. Yanlış anlaşılmasın diye söylemekte fayda var modernizmin toptan reddine karşı olan bir duruştur bu. Bu duruş modernizmi toptan reddettiğim manasına da gelmez ki yeni bir şey üretecek ya da tasarlayacak olsanız dahi geleneksel olanı kullanmak zorundasınız. Onu kullanmadan yeni bir şey üretemezsiniz. Örneğin yeniden tekerleği icat edemezsiniz ancak var olana yeni bir şey ekleyebilirsiniz.
İçinde huzur bulduğunuz yapıların yok olmasına müsaade etmek, kayıtsız kalmak yerine sahip çıkmak, o yapı ile bütünleşmek ruhunuza ve bedeninize çok iyi gelecek. Taşhan’ın içine girdiğinizde sizi çepeçevre sarmalayan dokusu bağımlılık yaratırcasına işliyor ruhunuza. Öyle bir yapı ki adımınızı atar atmaz dış dünyadan gelen hiçbir sese maruz kalmadan sadece o anı yaşatıyor size. Bu kültürel dokunun içinde bir tarihi canlandırıp hayat verenlere minnettar olmak gerekir. Yinelemek gerekir ki “güne sağır, düne dilsiz, yarasa çığlıklarıyla yol almaya çalışan toplumlar, öz benliğini görmezden gelip yabancılaşacaklar” ki benlik kaybedilince göremez duyamaz ve hissedemezsiniz sizi siz yapan değerleri.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Modernizm’in Gölgesinde Taşhan
Benzer Haberler
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
-
Zeytin üreticileri zor durumda
-
KADIN KATLİNE VE TACİZE ARTIK YETER!
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ
-
VALİ PEHLİVAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI
-
BİR SİYAH YUMURTA HİKAYESİ
-
Tüm Emekliler Sendikası’ndan basın açıklaması: “Emeklileri aç bırakarak tasarruf yapılamaz.”