Geçtiğimiz haftalarda güncel yatırım yolları ile alakalı bir yazı yazmıştım. O yazımın hemen akabinde ülke gündemine yeni bir yatırım şekli düştü. Peki nedir bu yatırım şekli? Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu? Bu yatırım yoluyla amaçlanan nedir? Bu hafta yazımda kısaca bunlara değinmeye çalışacağım.
Bilindiği üzere mevcut hükümetimizin güttüğü faiz politikaları neticesinde paramız ciddi değerler kaybetmişti ve bu değer kaybı ivme kazanarak devam etmekteydi. Bu değer kaybını önlemek için geçmişte de örneklerini gördüğümüz kur garantili mevduat sistemine geçiş yapılacağı açıklandı. Yani parasını TL vadeli hesapta tutan bir kişinin, vadeli hesaba yatırım yatığı gün ile vade bitimindeki gün arasında kurda mevcut faiz oranını geçen bir artış olmuşsa bu farkı hesabına eklenecek. Bu sisteme göre92, 181, 272, 366 günlük vadeler seçeneklere sunulmuş durumda. Örneğin:
Hesap açılış kuru: 1 USD = 10 TL
Hesap açılış tutarı: 100.000 TL
Vade: 92 Gün Örnek
Faiz oranı: %15
Müşterinin alacağı net faiz: 3.781 TL
Vade sonunda döviz kuru: 1 USD = 15 TL Kur artışından kaynaklı elde edeceği getiri: 50.000 TL (%50 kur artışı x 100.000 TL = 50.000 TL)
Aradaki 50.000 – 3.781 = 46.219 TL’lik tutar müşteriye ayrıca ödenecektir. Müşteri toplamda 50.000 TL gelir elde edecektir. Vade sonunda müşterinin 150.000 TL bakiyesi olacaktır.
* Verilen örnekte kur artışının faiz oranından fazla olacağı varsayılmıştır, eğer kurda meydana gelen değişim faiz oranından düşük olursa yatırımcı yalnızca mevcut faiz oranı tutarında kazanç elde edebilecektir.
Hepimizin bildiği gibi dolar kurunda ciddi yükselişler olmuştu bu da beraberinde hayatımızın bir hayli pahalılaşmasına sebep olmaktaydı. Çözüm olarak getirilen bu sistem dolar kurunun 18’ler seviyesine gelen doları 11’li seviyelere kadar düşürmüştü. Ancak bu hafta dolar kuru yönünü yeniden yukarı çevirmiş durumda. Bununla birlikte kur artarken yukarı giden fiyatların da aşağı gittiğini gözlemleyebilmiş değiliz. Hatta yeni yılın ilk saatlerinde elektriğe, doğalgaza ve akaryakıta gelen zamlar gelen yılın giden yılı aratacağını göstermekte. Sebep açık TL de meydana gelen oynaklıklar TL ye olan güveni bitirmiş durumda. Yurt içi yerleşiklerin mevduatlarının %60’ının döviz olarak tutuluyor olması da bunun en bariz örneği. Döviz korumalı TL mevduat umarım beklenen etkiyi gösterir ancak TL’ye güven tesis edilmeden ve bağımsız karar veren bir merkez bankasına sahip olmadan bu işlerin çözülmesi zor görünüyor. Amerika merkez bankasının da bu yıl içinde 3 kez faiz arttıracağını açıklaması da TL’nin zor günler yaşayacağını işaret ediyor. Bu sistem sayesinde döviz talep edilmeyeceğini ve dövizin sert hareketler yapmayacağını umalım fakat sert yükselişler olursa parası olanlar bundan korunabilecek, zararları ödenecek, ancak kim ödeyecek bu zararları? Bu da benim size bilmecem olsun 🙂
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Kur Garantili TL Mevduat Hesap
Benzer Haberler
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
-
Zeytin üreticileri zor durumda
-
KADIN KATLİNE VE TACİZE ARTIK YETER!
-
Mut inciri sezonu 50 lirayla kapattı
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
Mut’ta incir hasadı sürüyor
-
Sofralık zeytin ihracatı 200 milyon dolara koşuyor
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ