Fobi; maruz kalındığında hızlı bir şekilde kaygının artmasına neden olan, belirli bir nesneye ya da duruma karşı hissedilen güçlü ve sürekli bir korkudur. Klostrofobi (kapalı alan korkusu), akrafobi (yükseklik korkusu), agorafobi (kalabalık-açık alan korkusu), uçak korkusu, hemofobi (kan tutması) bazı yaygın fobilerdir. İnsanlar genellikle kaygılanmalarına neden olan nesnelerden ya da durumlardan kaçınarak fobilerini kontrol etmeye çalışırlar. Fobilerimizin aşamalarını belirleyip, duyarsızlaştırılarak azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırılabiliriz.
Bakalım Gözde, örümcek korkusuyla baş etmek adına danışmanıyla nasıl bir yol izlemiş?
Gözde, bu yaz da kampta görev almak istiyordu. Yaz kampına katılan öğrencilere, yüzmede, ateş yakmakta ve çadır kurmada yardım etmeyi çok istiyordu. Ancak aşırı düzeyde olan örümcek korkusu ile baş edip etmeyeceğini bilemiyordu. Geçen seneki kampta örümcek Gözde’nin çantasına kaçmış, oradan da ceketinin içine girmişti. Ceketini giydiği zaman, örümcek teninin üzerinde yavaş yavaş ilerlemiş, fark edince çığlık atmıştı. Bu olay onun için kötü bir deneyim olmuştu. Gözde bir psikolojik danışmandan yardım almaya karar verdi. Öncelikle Gözde’nin kendisinde korkuya neden olan örümcekle ilgili durumların listesini yapması gerekmekteydi. Sonra da bunları, en az korktuğundan en çok korktuğuna göre sıralaması gerekliydi. Bu bir aşamalı listeydi. Gözde’nin aşamalı korku listesi şöyleydi:
Çadırımın dışında yürüyen örümcek.
Çadırımın içinde yürüyen örümcek.
Yatağımın yakınında yürüyen örümcek.
Yatağımın üstünde yürüyen örümcek.
Giysilerimin üstünde yürüyen örümcek.
Tenimin üzerinde yürüyen örümcek.
Yüzümde ya da yüzümün yakınında yürüyen örümcek.
Danışman bir sonraki oturumunda, Gözde’den rahat bir şekilde oturmasını, gözlerini kapatmasını ve kaygı düzeyinin 0-10 arasında (0 tümüyle rahat – 10 çok kaygılı) olan ölçek üzerinde değerlendirmesini istedi. Gözde, kaygı düzeyini 5 olarak belirledi. Danışman, Gözde’nin bütün kaslarını gevşetmesine yardımcı oldu. Sonra da zihninde huzurlu ve güvenli bir yeri hayal etmesini istedi. Gözde’nin kaygı düzeyi 0’a düştü. Sonra danışman, çadırın dışında bir örümcek yürüdüğünü hayal etmesini istedi. Kaygı düzeyi 3’e çıktı. Begüm kaslarını yeniden gevşetti ve kendini huzurlu bir yerde yeniden hayal etti. Çadırın dışında bir örümceğin yürüdüğünü hayal ederken kaygı düzeyi 1 olana kadar kaslarını gevşetmeye devam etti. Bir sonraki aşamada, örümceğin çadırın içinde yürümesi koşuluna geçti. Birkaç oturum bu alıştırmaları tekrar etti. En son yüzünde örümceği hayal ederek, kaygı düzeyini 1’de tutabildi. Gözde, bu alıştırmalı evde de uygulamaya devam etti. Sonunda Gözde kamp veya örümceğin bulunabileceği ortamlara girme konusunda daha kendini güvenli hissetmeye başlamıştı.
Eğer sizin de herhangi bir duruma, canlıya ve cisime karşı fobiniz var ve hayatınızı etkileme derecesinde ise bu aşamaları kendinize uyarlayabilirsiniz.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Korkular ve Fobilerle Başa Çıkma
Benzer Haberler
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
-
Zeytin üreticileri zor durumda
-
KADIN KATLİNE VE TACİZE ARTIK YETER!
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ
-
VALİ PEHLİVAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI
-
BİR SİYAH YUMURTA HİKAYESİ
-
Tüm Emekliler Sendikası’ndan basın açıklaması: “Emeklileri aç bırakarak tasarruf yapılamaz.”