FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 23 Şubat 2021 469 Görüntüleme

İNSÜLİN DİRENCİ

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci (İD,IR); dolaşımda insülin bulunmasına rağmen biyolojik olarak etkilerini gösterememesi olarak tanımlanmaktadır.
Dokuların insülin aracılı glukoz kullanımının azalması ve karaciğerden glukoz yapımının artması şeklinde ortaya çıkan metabolik bozukluk insülin direncinin temelini oluşturur.
Akontozis Nigrikans; kasık, boyun, koltuk altı gibi deri kıvrımlarının sertleştiği ve kahverengi‐siyah renkte görüldüğü derinin hiperpigmentasyonu ile karakterize cilt hastalığıdır. İnsülin direncinin klinik bir belirtisi olabilir.
Genetik yatkınlık, obezite, anne karnında yetersiz beslenme (fetalmalnutrisyon), D vitamini eksikliği, PCOS, hareketsiz yaşam, sigara, yaşlanma gibi birçok faktör insülin direnci gelişiminde etkilidir.

İnsülin Direnci Tanısı Nasıl Konulur?

Aç karnına yapılan kan şekeri ve insülin testi tanı koymak için belirleyicilerdendir. Tanı için HOMA-IR indeksi kullanılır.
Skor >2.5 • HOMA-IR (+)

İnsülin Direnci Olanlar Nasıl Beslenmeli?

*Sağlıklı bir beslenme için gerekli olan tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve düşük yağlı süt ürünlerinin içerdiği karbonhidratlar diyabetli bireyler içinde uygundur. Bu besinler aynı zamanda vitamin, mineral, diyet posası ve enerji içinde iyi kaynaklardır. Basit şekerler, kompleks karbonhidratlara göre daha hızlı emildiklerinden ve hiperglisemiye neden olduklarından beslenme tedavisinde kısıtlanırken kompleks karbonhidratlara beslenme tedavisinde daha çok yer verilmelidir.
*Günlük su tüketimi en az 2-2.5 litre olmalıdır.
*Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmemeye çalışın. Yanında süt ve süt ürünleri veya badem, fındık, ceviz gibi protein kaynağı olan besinleri tüketmeye özen gösterin. (Bu şekilde kan şekerinizin hemen yükselmesini önleyebilirsiniz.)
*Posayı arttırmak için meyveleri kabuğunu soymadan tüketebilirsiniz.
*Yine posa içeriği yüksek kuru baklagilleri haftada 2-3 kez tüketmeye çalışın.
*Düşük glisemik indeksli beslenmeyi öğrenin ve uygulayın.
*İnsülin direnci olan bireylerin doymuş ve trans yağ asitleri yerine doymamış yağları tercih etmeleri önerilir.
*Ek olarak yeterli protein alımının, insülin direnci ve tip 2 diyabetli kişiler için ayrı bir öneme sahip olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla sadece karbonhidrat için değil, tüm makrobesin öğeleri için denge ve içerik önemsenmelidir.
Ve her hastalıkta olduğu gibi; porsiyon kontrolü. Yemeğinize küçük bir porsiyonla başlayın ve daha sonra gerekirse arttırın. İnsülin direnci olan birey anlık açlıklarla sınanacağı için gün boyunca yemeklerini porsiyon kontrolüne uygun olarak yemeli ve öğün atlamamalıdır.

Peki diyabetli bireyler alkol tüketebilir mi?

Diyabet kontrolü sağlanmış bireylerde besinlerle birlikte orta düzeyde alkol tüketilebilir. Ilımlı alkol tüketimi: erkeklerde 2 birim, kadınlarda 1 birimdir.
1 birim alkol=15 g alkol=350 cc bira,140 cc şarap,15 cc distile içki
1 g alkol=7 kkal

Tema Tasarım | Osgaka.com