FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 19 Temmuz 2022 661 Görüntüleme

İnsanlığın Belki de En Büyük İmtihanı, Nankörlük

“Yılana bal yedirmişler, yine zehir kusmuş. Ne yaparsanız yapın nankör yine nankör.”
Nankörlük, vefa ve sadakat yoksunluğunu içinde barındıran ciddi bir erdem eksikliğidir. Şükür ve hamd’ın, hürmetin ve nimetin bitip, inkârın ve hainliğin başladığı yerdir. Nankörlük birçok kötü davranışı beraberinde getirecek kadar da tehlikelidir. Bu nedenle hayatınızda nankörler varsa eğer yol verin gitsin…
‘Bunu bana nasıl yaptı? Bunu bana nasıl söyledi? Bu davranışı ondan hiç beklemezdim. Ben onun için neler yapmıştım, nelerden vazgeçmiştim, karşılığında gördüğüm muamele bu mu yani…’ Bu ve benzeri sözleri eminim yıllardır söylemiştir çoğu insan, muhtemelen bundan sonra da söyleyecektir Çünkü insanlar yapılan iyilikleri çabuk unuturlar.
Nankörlük,
Farsçada bulunan “nan” ekmek kelimesi ile “kur” görmeyen, kör anlamındaki kelimelerden oluşan ve yediği ekmeğin, gördüğü iyiliğin kıymetini bilmeyen nimeti inkâr eden anlamına gelen ‘nankur’den türetilmiştir. Nankör; Nimeti, kendisine yapılan iyilikleri görmeyen, gizleyen anlamındadır. Yapılan iyiliği görmeme, inkâr etme, yapılan iyilikte kusur arama veya art niyet arama nankörlük davranışıdır. İnsan fıtratı itibariyle iyiliğe de kötülüğe de meyilli bir varlıktır. Yine insan kendisine yapılan iyiliklerin, yardımların farkına varma konusunda da zayıf bir varlıktır. Şöyle bir bakalım çevremize, hep yaptığı iyiliğe karşı nankörlük görenlerle dolu sanki. Silkelesek çevremizdeki insanları sayısız nankörlük hikâyesi çıkar karşımıza. Kimisi öz evladından, kimisi öz evladı yerine koyduklarından, kimisi öz ana babasından, ana babası yerine koyduklarından. Kimisi kardeşinden, kimisi kardeşi gibi gördüklerinden. Kimisi eşinden, dostundan, arkadaşından…
Baktığımızda nankörlük, insanın iyilikbilmez ve şükürsüzlük halidir aslında. Bazı insanlar nankörlük yaptığının bile farkında olmadan yaşayıp gidebiliyorken kimileri de farkında olsa da bunu bir üstünlük olarak görmekteler ve bu şekilde yaşamaya devam etmekteler.
Nankörlüğün en büyüğü ise yaratıcıyı tanımamaktır. Dünyada var olmamızı, bize rızık vererek yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan, insan olarak bizleri yaratanı tanımamak nankörlük davranışının en üst mertebesidir muhakkak.
Bir kişi kendisine iyilik ve yardımda bulunan kişi(lere) karşı minnetsiz ise, zaten o kişinin Allah’a da şükretmeyeceğini anlatan Hz. Muhammed (s.a.v.)bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a da şükretmez.” Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) konuyla ilgili bazı hadislerine baktığımızda; yapılan iyiliğe veya yardımlara karşı olumsuz tavır sergilemek ya da hiçbir karşılık vermemek, Allah’ın verdiği nimetlere şükretmemenin, israf etmenin, öğrenilen bir ilmi veya zanaatı yapmamanın, unutmanın da nankörlük olarak değerlendirildiğini görmekteyiz.
Sevgili ebeveynler; çocuklarımıza önce Allah’a ve verdiği bütün nimetlere şükretmeyi öğretmek ki bu model olarak olur biliyorsunuz şart. Yaradan’a şükretmeyi bilen insan Yaradan’ın kendisine nimetler ve imkânlar sunmak için aracı olarak gönderdiklerine de teşekkür edecek kadar erdem sahibi olacaktır elbet. Araştırmalar şükreden insanların teşekkür edebilen insanlar olduğunu göstermektedir. Yine araştırmalar; insan davranışlarını olumlu bir şekilde geliştirmek için din ve dini değerlerin gerçekten azımsanmayacak kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Çocuklarda hatta toplum içerisindeki olumsuz davranışların azaltılması veya ortadan kaldırılabilmesi için olumlu davranışların gücünden yararlanmak gerekir. Yani her daim iyilikle muamele etmek ve çevremize örnek olmak gerekir. Yine çocuklarımıza bir davranışın neden kötü olduğunu ve neden yapmaması gerektiğini açıkça ve anlayabileceği bir dilde anlatmakta çok kıymetli ancak bu şekilde nankör insan sayısını azaltabiliriz sanırım.
İnsan ne olduğunu, kim olduğunu, zorlu hayat yolunda kimlerin kendisinin elinden tuttuğunu unutmamalı.
Evlatlarımızı, nankörlük gömleği giydirmeden; vefalı, şükretmeyi bilen ve en önemlisi de insan olarak yetiştirebilmek dileğiyle…
Şu kısacık hayatta emeğinizin, iyiliklerinizin kıymetini bilenlerle keşişsin yollarınız efendim.
HAFTANIN ÖNERİSİ: Hayatınızda ciddi anlamda emeğinizi ve iyi niyetinizi sömürenleri tespit edip yol vermeyi deneyin derim.

Tema Tasarım | Osgaka.com