Tüm ırmakların denize kavuştuklerı kendi ağız konumları ölçüldüğünde, Göksu Irmağı doğusunda bulunan Ceyhan Irmağı ağzına 138 km, Seyhan Irmağı ağzına 90 km, Tarsus Çayı ağzına 88,5 km, Aslanköy akarcası çıkışına 74 km, Mezitli Akarsu akarcası çıkışına 67 km, Erdemli suyu çıkışına 41,5 km, Aksuvat (Limonlu) Çayı çıkışına 34 km uzaklıktadır. Silifke çıkışından 6 km sonra Ekşiler yerleşimi karşısı ile Mut’a girmeden 9 km önce Köselerli yerleşimi arasında kalan 55 km’lik karayolu boyunca izleyip görebileceğiniz Göksu Irmağı ve ırmağın yarıp açtığı dağlar arasında uzanan derin yarlıkların göz alıcı güzelliği ve doğallığı sizi baştan çıkaracaktır. Yer yer ırmak dengine inen bu yol, yine yer yer tüm tepeleri ve ırmak yatağını görebileceğiniz yüksekliklere çıkıp ilerler. Burada, ırmak boyunca onu yolculayan yüksek dağların doruk yamaçlarında, çıkılması olanaksız birçok doğal ve dev in oyukları görecek ve bu in oyuklarına bakarak bunların içinde bir dönem yaşamış olan ilk topluluklar üzerine düşler kuracaksınız. Birbiri ardına tarımla uğraşan günümüz küçük yerleşimlerini de göreceğiniz bu yol, sağa sola kıvrılıp ilerlerken sık sık çam ağaçlarının gölgesine de girmiş olacak. Kimi yerde ırmak boyuna inen bu karayolu, yüzmek isteyenleri suyun çekiciliğine yaklaştırırken, kimi yerde ırmağa adını veren gök yeşil suyu izlemeniz için bir kuytuya sokulacaktır. İçinden geçeceğiniz yerleşimlerde, ırmağın suyuyla beslenen yemişleri tadacağınız satıcıların önüne geleceksiniz ara ara. Burada Değirmendere, Keben, Ortaören, Kargıcak yerleşimlerinde, nar ekşisi, üzüm pekmezi, bal, zeytin, zeytin yağı, incir, dikenli incir, kekik, koyun ve keçi yoğurdu ile deri biştekleri (peynirleri) satın alıp tatmanızı özellikle öneriyoruz…
Geçik dönemdeki Yunanca adı Kalikadnos olan Göksu Irmağı’nı besleyen iki ana kol vardır. Bunlardan alt ana kol da diyebileceğimiz Ermenek Göksusu ‘Gökçay’, üst ana kol Hadim Göksusu ise ‘Gökdere’ olarak adlandırılır. Bu iki kol, Silifke kent içine karayolu ile 75 km uzaklıkta kuzeyde yer alan Mut ilçe topraklarında kalan Mucuk kırsal yerleşimi yakınında, Suçatı olarak adlandırılan yerde bir araya gelip Göksu’yu oluştururlar. Buradan sonra tek bir ırmak olarak akan Göksu’nun, Suçatı ile denize döküldüğü yer arasında kalan bölümü, tüm kıvrımlarıyla 109 km olarak ölçülür. Evkafçiftliği yerleşimi denginde kayaç yarlık arasından geçerek Silifke topraklarına giren Göksu’nun yalnızca son 64 km’si Silifke ilçesi içinde kalarak toplam ırmak uzunluğun ancak beşte birini kendi içinde akıtmış olur…
Göksu Irmağı’yla ilgili burada yazacağımız açıklamaların tümü, uydu görüntüleri üzerinden adım adım giderek, kıvrım kıvrım ırmak ve kollarını izleyerek yaptığımız ayrıntılı inceleme ve araştırmaların sonucuna dayanıyor olacak. Bu açıdan özgün olarak ele alıp yazdığımız ve hiçbir kaynağı temel almadığımız bu çalışmamızda, ilk kez okuyacağınız ölçümler ve uzaklık değerleri ile, daha önce öğrenmiş olduğunuz bir çok bilgiyi de değiştirmiş olacağız.
Konu anlatımı boyunca, ırmağın ulaşacağı uzunluk değerlerini sık sık size aktarırken, ölçüm için temel aldığımız başlangıç konumunun ırmağın denize döküldüğü yer olacağını baştan belirtmiş olalım. Dolayısıyla ırmağın denize döküldüğü kıyı konumundan, dağlara doğru gerisin geri giderek ölçüm değerlerimizi vereceğiz…
Öncelikle Göksu Irmağı’nın doğup geldiği tek bir kaynağın olmadığını, ırmağı besleyen bir çok kolun Antalya Konya il sınırı dolayında Geyik Dağları’nın 2400 ile 2000 metre yüksekliğe ulaşan doğu doruklarından, kar suyu dere yatakları ile beslenip geldiğini belirtelim. İlginç olacak, yaptığımız ölçümlerde Göksu Irmağı’nın en uç, en uzak kar suyu dere yatağı damarlarını saptadığımızda, bunun üst ana kolda da alt ana kolda da birbirine neredeyse eşit biçimde ırmağı yaklaşık 300 km uzunluğa eriştirmiş olduğunu gördük. Ancak konu içinde daha ayrıntılı belirteceğimiz olağan dışı bir saptamayı da ek olarak göz önüne alıp değerlendirecek olursak, bu uzunluk, alt ana kolu (Ermenek) bir yerköprü ile yer altından besleyen Eğri Göl’e su taşıyan kar suyu yataklarıyla birlikte 310 km ‘ye dek çıkabilir görünmektedir. Şimdi size Göksu Irmağı’nın denize döküldüğü yerden başlayarak yukarı doğru gidildiğinde konum konum nerede ne var bunları yazalım. Aşağıda yazacağımız bu bu konum ve uzaklık değerleri, biz ırmak içinde ve su üzerinde yürüyerek yukarı yönde gidiyormuşcasına ölçülüp yazılmış olarak size sunulacaktır…
DEVAM EDECEK…