Çağlarca /Sunturas Tekir Gölünde bir çiftlik var. Oraya Cin Veli Yurdu da deniliyor. Cocak Deresinde kesim yapan Cin Veli 1938 yıllarında, yaklaşık 500 dönüm yeri devletten satın alır. Çevre köylerden burada gözü olanlar onu buradan çıkarmak isterler. Cin Veli güçlü, kuvvetlidir, ama yalnız kalır. Obasından 20 yakın aileyi getirir, onlara da yer verir. Güç birliği ile el ele verirler. Yurtlarına sahip çıkarlar. Şeftali, kiraz bahçeleri derken, şimdilerde kivi bahçeleri ile dolar taşar. Tekir gölünde yer altı suları vardır, ama yetmez, sulama birlikleri kurarlar, aşağıdan borularla su getirirler. Her bahçenin üstünde toprak havuzlar vardır. Sular oraya akar durur. Borularla bahçelere dağıtım yapılmıştır. Her bölüme ayrı ayrı vanalar konulur. Vanalar açılıp kapandıkça ağaçlar sulanır. Burada bilinçli tarım vardır. Araştırma guruplarından uzmanlar gelip toplantılar yapıyorlar. Verimli ürün almak.
Cin Veli’nin kışlık yurdu Düğdören (Doruk Kent) Mahallesi. Mersin kent merkezine 10 km. uzaklıkta bir Tahtacı köyü. Çağlarca Tekir Gölü ise yayla yurtları.
İşte Cin Veli torunu Abidin Cin’in konuğu olduk. Burada bahçeler hep yakın akrabaların. Satış yaparlarsa kendi aralarında yapıyorlar. Dostumuz halasından aldığı yaklaşık 30 dönüm yere önce şeftali, kiraz diker. Zararlı böcekler, pazarlama sorunları yaşarlar. Bir de domuz dadanır. Sonra Tekir Gölünce ve Çağlarca da kivi tarımı başlar. Ürünün bakımı, pazarlanması, hele haşere konusunda daha az bakım, domuz kiviyi pek sevmez. Ondan dolayı rahatlamışlar. Ürün toplama aralığı, uzun döneme yayılan pazarlama süresi bu anlamda en az sorunla tarım yapmak. Eh pazar da bulunuyor.
Mut’tan Çıtlık Dergisi sahibi Nihat Mustul, Köprübaşı’lı ozan Hüseyin Cılız ile Cin Veli yurdu’nu ziyaret ettik. Kivi bahçesini gezdik. Bahçe evi bir tarım müzesi gibi. Abidin Cin ve eşi Fatma Cin emekli öğretmenler. Bütün zamanlarını kış yaz burada geçiriyorlar. Bahçelerine bakıyorlar, budama, ürün toplama zamanı işçi çalıştırıyorlar. Tarım aletlerinin bakımı, ağaçların altına yapılacak ızgaralar hep atölyede yapılıyor. Tarım aletleri tamiri, bahçe içinde önce bisiklet, şimdilerde binek motoru ile yapılıyor. Zaman çok önemli. Başlarını kaşıyacak zamanları yok. Oğlan okumuş uçak motoru tamir ediyor, kız tıpta okumaya devam ediyor.
Kış gelince sobalar yanıyor, balkonda kitap okumaya zaman buluyorlar. Bahçede köy enstitülerinden kalma sıralar duruyor. Köy enstitülerine özlem duygularını onlara bakarken gideriyorlar. Onların yanında, geçmiş dönemden sabandan pulluğa tarım aletleri dizilmiş. Bahçe sanki bir tarım müzesi gibi.
Bahçeden domates toplanış, odun ateşinde Fatma Cin salça pişiriyor. Sonra günlenecek ve kışlık salça hazırlanıyor.
Silifke – Mut’a dönmek üzere ayrılıyoruz. Fındık Pınarı, Kuyuluk güzergahından gidecekken, yolda gördüğümüz Mersin levhası bizi yanıltıyor. Bir bakıyoruz ki Dalak deresi sapağına ulaşıyoruz. Oradan otobana ulaşıp, yayla havasından sahil havasını almaya başlıyoruz.
Kızılkaya, Çağlarca derken, Silifke’de yoldaşları Mut’a uğurluyorum. Bir hafta sonu Akdeniz’den Toroslar’a adım adım gidip, geliyoruz. Yaz gelince yaylara giden göçler. Günü birlik, hafta sonları kaçamakları. Kimileri kendini denize atarken, kimileri Toroslar’ın tepelerinde ormanın içinde serinlemeyi yeğliyor.
Deniz ve dağlar… 30 dakika ya da 60 dakika… Değişen iklim dokusu. Cennet diyarında yaşamak buna denir.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
ÇAĞLARCA CİN VELİ YURDUNDA
Benzer Haberler
-
EĞİTİMCİLER İŞ BIRAKTI
-
Tüm Emeklilerin Sendikası: “Ya insanca yaşayacağız, ya da meydanları ısıtacağız!”
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
-
Zeytin üreticileri zor durumda
-
KADIN KATLİNE VE TACİZE ARTIK YETER!
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ
-
VALİ PEHLİVAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI