FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem 12 Temmuz 2022 348 Görüntüleme

ATEŞ YUKARI DOĞRU YANAR OSMAN ŞAHİN (*)

Kütüphanemde okumadığım bir kitap ele geçti. 2004 yılında yayınlanmış, 2007 yılında imzalı olarak kitabı almışım. Cumhuriyet Kitap Eki, Aydınlık, İki Bine Doğru, Evrensel Gazeteleri ile Varlık Dergisi, Berfin, Evrensel Kültür dergilerinde; 1980 -2000 yılları arasında yazdığı yazıları içeriyor. Bir öykü tadında okudum. Öykü, şiir, görsel sanat gibi sanatçıların kitaplarını okuyucuları ile paylaşmış.
Yazılarının birçoğunu o dönemde okumuştum. Bir kısmını da şimdi kitaptan okudum. Toros’ların tepesinde Arslanköy’de başlayan yaşama uygun öyküler, şiirler ve görsel sanat yapıtları. Onun yansıması gibi olmuş.
Öykü ve Roman dallarında:
M. Başaran (Mehmetçik Mehmet romanı), Orhan Kemal (Yazmak Dolu Dizgin), Ahmet Arif (Osman Şahin’e anlatıyor), Fakir Baykurt (Bozkır Ruhunun Yazarı), Talip Apaydın (Anadolu Tutkunu), Julis Fucik (Darağacından Notlar), Muzaffer Hacıhasanoğlu (Soluk Sıcağı Öyküler), Sait Faik (Umudun ve Yalnızlığın Yazarı), Adnan Binyazar (Zamanda On Altı Yıl / Masalını Yitiren Dev Roman Üstüne / Ölümün Gölgesi Yok), Mehmet Güler (Arka Oda), Mehmet Naci Ünver (Kırmızı Kaplı Defter), Necati Güngör (Sevgi Öykücüsü / Tüm Öyküleri), Nevra Bucak (Düşündürücü Bir Roman / Kule), Tansu Bele (Yazdan Kalan).
Şiir dalında:
Turgay Nar (Nuh’un Gemiye Almadığı Şair), Adnan Yücel (Günümüz Şiirinin Anadolu Kapısı), Metin Demirtaş (Örsün ve Ateşin Şairi), Emine Erbaş (Rüzgarın Yazdığın Suya).
Görsel Sanat:
Zehra Aral (Özleyişin ve Bekleyişin Yalnızlığı), Gülgün Başarır (İçe Dair Resimler), Prof. İsmail Avcı (Birbirini Çağıran Renkler), Ali Candaş (Zamana Zaman Resimler), Ramiz Aydın (Dayanılmaz Yalnızlıkların Resimleri) ve Köy Enstitülü Ressamlar.
Osman Şahin’in diğer yazıları bölümünde ise; Bir Destan Kahraman’ının Söyledikleri, Yalan Şeyhleri, Yılmaz Güney Kürdan Kuşları, Sansür, İşkence ve Yozlaşmak Üzerine, Atilla Özkırımlı ile Osman Şahin ile Hapislik Üzerine, Halkın Yaratıcılığı Köy Enstitüleri, Tesettüre Bürünmüş 19 Mayıs, Kişilik Savaşı: Köy Enstitüleri, Toroslarda Sineme Çerçileri, Sinema ve Edebiyat Üzerine (Öner Yağcı’nın Röportajı) Çocuklarımız Yalnız Değildir, Yeşil Çime Kızgın Külü Dökenler, Geleneksel Halk Sanatından Yararlanmak, İkiz Kardeşim Kaftancı (Ümit Kaftancıoğlu’nu anlatıyor), Güneş Gören Okullar: Köy Enstitüleri, Öykü Yazmak ve kendi yaşam öyküsünü anlatan Toroslardaki Kayıp Çocuk.
Arslanköy’den yayan yapıldak Köy Enstitülerine gidiş, çobanlıktan öğretmenliğe geçiş ve yaşam boyu hep yazmış. Sürgünler, tutsaklık günleri onu hep kamçılamış. Ona sanat ruhunu köye gelen çerçi sinema da gördükleri dürtüklemiş, ama esas ruhu Köy Enstitülerinde renklenmiş, şekillenmiş, öyküler ve senaryolar onu hep yukarıya taşımış, (Kırmızı Yel). TRT ödülleri ile başlayan ödüllendirme, Nevzat Üstün, Ömer Seyfettin, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Nadi Öykü ödüllerini, sinemaya uyarlanan öyküleri ile de 1997 yılında Ankara Film Festivali / Aziz Nesin Emek Ödülü, 1996 yılında Antalya Film Festivalinde Yaşam Boyu Altın Portakal Onur Ödülü, Trova Kültür ve Folklor Derneğince Edebiyat ödülü verildi. Başta Kırmızı Yel olmak üzere öyküleri İsveç, Polonya, Macar, Alman, Fransızca dillerine çevrildi. 22 öyküsü sinemaya uyarlanış, filmlerin çoğunu da izleme olanağı bulduk.
Bu kitapta yer alan 43 yazı. Onun yaşam özeti gibi olmuş. Kitabı okuyunca Torosların tepesinde yaşayan iki köylü çocuğu, halk 50 yıla yakın halk bilimi çalışması içinde gördüm ki, halkın içinde var olan yaşamları öykülerde daha anlamlı oluyor. Bana ruh veren Toroslar, Taşeli kültürünü bana sevdiren Yaşar Kemal, Ümit Kaftancıoğlu ve Osman Şahin. İşte onun kitabını da sizlerle paylaşmak bana mutluluk verdi. Yazdığı öyküler kadar, yazıları bana yakın geldi. İçimde yazma dürtülerini kamçıladı. Sizleri de heyecanlandıracağına inanıyorum.

(*) Osman Şahin – Ateş Yukarı Doğru Yanar / Berfin Yayınları.

Tema Tasarım | Osgaka.com