1959 İstanbul doğumlu bir yönetmen Nuri Bilge… Sinema eğitimini üniversite yıllarında kulüp düzeyinde almış. Ama içindeki sinema ve fotoğraf tutkusu onu Avrupa’nın en önemli ödüllerine kadar sürüklemiş.
Taşra Üçlemesiyle başlayan sinemografisi ilk zamanlarda “sinek vızıltısına takılıp kalan” fotoğraf gibi görünse de bu üçlemenin ilk filmi olan Kasaba, devamında Mayıs Sıkıntısı ve son olarak Uzak’ta adeta bir aşçı titizliği içerisinde a’dan z’ye bir sinema emekçisini çıkarır karşımıza. Fotoğraf sanatıyla da uğraşması bu dönem sinemasını, kimine göre sıkıcı olduğu şeklinde kimine göre sanatsal sinemanın emekleyişi olarak yorumlanır.
İklimler filmiyle görüntü yönetmenliğini bırakması kartpostal tadında filmlerden yavaş yavaş izleyicinin merak ögesini de gemlemeyi bırakan yeni bir ivmeye yönlendirdi Ceylan’ı… Profesyonel oyuncularla çalıştığı ilk filmi olan Üç Maymun ile hem görsellik hem merak hem de ilginç finaliyle Cannes en iyi yönetmen ödülünü aldı ve filmi yabancı filmler kategorisinde Oscar ödülü son dokuza kadar geldi. Bir zamanlar Anadolu’dan sonra Kış Uykusu ile zirveyi gören Ceylan Altın Palmiye’yi alan ikinci Türk yönetmen oldu. Ahlat Ağacı isimli filmini iki farklı sonla bitirmesi yönetmenliğinin belki de zirvesi sayılmalıdır.
Sonuç olarak Nuri Bilge Ceylan sineması fotoğraf ile sinemayı başarıyla karan ve son dönem filmlerinde tekrar tekrar izlenme ihtiyacı ve isteği oluşturan başarılı bir sinema. Her ne kadar ülkemizde hasılat olarak bir Recep İvedik başarısı gösteremese de özellikle Avrupa sinemasında iyi bir yer edinmiş özgün bir tat bırakan bir yönetmen Ceylan. Keyifli izlemeler!..