Bireyler arasında doğumdan itibaren görülen bir fark vardır. Bu da cinsiyettir. Cinsiyet insanların doğarken belirlemediği bir doğa olayıdır. Ancak aynı şeyi toplumdaki olan yargılar için bahsedemeyiz. Toplumlarda bu zamana kadar gelişip büyüyen ve hala devam eden birçok yargılar bulunmaktadır ve bu yargıları biz bireyler kendi hayata bakış açılarımızla ve çevremizle belirlemekte ve oluşturmaktayız. İşte bu toplumsal yargılar birleştiği zaman kadın ve erkek bireyler için toplumsal cinsiyet algılarını oluşturmaktadır.
Cinsiyet genetik bir yapıyla kişinin eril veya dişil olarak gösterildiği fizyolojik ve biyolojik özellikleri temsil eder. Toplumsal cinsiyet ise bu farklılıklardan ayrı olarak insanın içinde bulunduğu toplumsal yapının erkek ve kadın için belirlenmiş olan sosyal rolleri içine alır. Yani bireylerin kadın veya erkek olarak toplumsal yapıda nasıl algılandığı ve bu bireylerin neler yapıp yapmaması gerektiğiyle ilgili bir takım beklentileri, bir takım sorumlulukları kapsar.
Biyolojik olarak cinsiyet farklılıklarını doğa yapısı belirlerken toplumsal cinsiyet yapısını sosyal olgular belirlemektedir. Sosyal yapılanmanın etkisi ile oluşan toplumsal cinsiyet farklılığı yine aynı sosyal yapılar sayesinde değişebilmektedir. Toplumsal cinsiyet bireylerin biyolojik olarak farklı yapılarıyla oluşmayabilmektedir. Bununla birlikte bu kavram bireylerin içinde bulundukları toplumun kadın ve erkeği nasıl kalıp yargılarla oluşturduğu ile ilgilidir. Bu oluşan kalıp yargılarla erkeklerin ve kadınların içinde bulundukları toplumdaki yaşama biçimini etkilemektedir.
Eğitim düzeyinin gelişmesi ve artması ile birlikte bu algının azaldığı düşünülse de bu sorun hem erkeklerin hem de kadınların sosyal hayatlarını etkiler düzeydedir. Çünkü toplum içinde yaşayan bireylerin o toplumun uygun gördüğü davranışlara itildiği açık bir şekilde görülmektedir. Yaşamakta olduğumuz ülkede genel olarak yerleşmiş kalıp yargılar bulunmaktadır. Fakat bu kalıp yargılar bölgelere hatta bazen de aynı şehrin farklı yerleşim yerlerinde bile farklılık gösterebilmektedir. Bazı bölgeler de daha katı kalıp yargılar bireylerin hayatını şekillendirdiği gibi bazı bölgeler de tam tersine çok az etki etmektedir. Geçmiş yıllara bakıldığında bu kalıp yargılar azaltılmış olsa da hala büyük bir kesimi etki altına almaktadır.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
TOPLUMSAL CİNSİYET ALGISI
Benzer Haberler
-
MESKİ’NİN 2025 YILI BÜTÇESİ: 10 MİLYAR 749 MİLYON 950 BİN TL
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN KASIM AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
BU BİR TEŞEKKÜR YAZISIDIR
-
ÇAMLIYAYLA’DA EĞİTİM DESTEĞİ
-
BÜYÜKŞEHİR’DEN ERDEMLİ’DE ZEYTİN FİDANI VE MISIR FLAKE YEM DAĞITIMI
-
MERSİN’DE DEZENFORMASYONLA MÜCADELE PROTOKOLÜ İMZALANDI
-
VALİ PEHLİVAN’DAN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET
-
DÜNYA ŞARKILARI DUO
-
Art Land Sanat Çalıştayı Sergisi Mersinlileri Bekliyor
-
ÜLKEMİZDE HER YIL 40 BİN KİŞİ AKCİĞER KANSERİNE YAKALANIYOR!
-
Kreş Salgınları Kapıda
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI