FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 18 Eylül 2019 2137 Görüntüleme

TOBB’A BAĞLI ODALAR MÜŞTEREK TOPLANTIDA BULUŞTU

Mersin’de faaliyet gösteren TOBB’a bağlı Oda Başkanları, Mut’ta düzenlenen müşterek toplantıda bir araya geldi. Kentin sorunlarını masaya yatıran başkanlar önümüzdeki süreçte hangi alanlarda ortak çalışma yürütülebileceği, ortak lobi yapılabileceğini belirledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odalar, Mut Ticaret ve Sanayi Odası evsahipliğinde düzenlenen müşterek toplantıda buluştu. Divan başkanlığını Mersin Deniz Ticaret Odası ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihad Lokmanoğlu’nun gerçekleştirdiği toplantıya; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası adına Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol ile birlikte katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Aydın, ilçenin ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi. Mut’un tarım merkezi olduğunu vurguladığı konuşmasında Aydın şunları söyledi: “Ülke genelinde yaş sofralık kayısının %85’ini üretiyoruz. İlçemizde 2 milyona yakın kayısı ağacı bulunuyor. 2019 yılında 120 bin ton kayısı üretildi. Akdeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre 2019 yılı Mayıs ve Haziran ayında kayısı ihracatı 29 bin ton olarak gerçekleşti. ‘Sağlık Zeytinden Zeytin Mut’tan’ sloganı ile çıktığımız zeytin tanıtımı için Mut Zeytinyağı Coğrafi İşareti aldık. AB Marka Tescil İşlemleri ise devam ediyor. Sahip olduğu hava koşulları sayesinde Mut’ta organik zeytin yetişiyor. Bu zeytinden elde edilen zeytinyağının markalaşması Mut’un ekonomik kalkınmasına büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca 28 Ağustos 2019’da Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği ile yaptığımız sektör toplantısı ülke genelinde büyük ses getirdi. İlçemizde 15 milyona yakın zeytin ağacı bulunuyor. İklim şartlarına göre yıllık 180 bin ile 370 bin ton zeytin üretiliyor. Ayrıca incir, erik, nar, antepfıstığı, üzüm ve ceviz ilçemize ticari anlamda büyük katma değer kazandıran ürünler. İlçemizde 12 adet zeytinyağı, 10 adet de zeytin işleme tesisi mevcut. Zeytinyağı işleme tesislerinden 4 adedi hem zeytinyağı hem zeytin işleme tesisi olarak faaliyet gösteriyor. Ayrıca 4 adet süt ve süt ürünleri işleme tesisi, 1 adet manyezit madeni işleme tesisi, 1 adet yem fabrikası, 1 adet mermer işleme tesisi, 5 adet traverten ocağı, 6 hidroelektrik santral, 3 rüzgar enerji santrali, 4 adet güneş enerji santrali tesisi bulunuyor. Odamız tarafından 2013 yılında kuruluş işlemlerine başlanan Mut Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak zemin etüd, imar ve parselasyon işleri tamamlandı. 90 adet sanayi parseli mevcut olup toplam alanı yaklaşık 808 bin 912 metrekaredir. OSB alanı içinde idari ve sosyal tesisler, dini tesis, teknik alt yapı, mesleki ve teknik öğretim, arıtma tesisi ve hizmet destek alanları bulunmaktadır. Trafo merkezinin yapılmasının ardından parsel satışına başlanacaktır. 2018 yılı itibari ile ilçemizde yetişen tarım ürünlerinden; kayısıdan 495 milyon lira, erikten 57 milyon, bademden 160 milyon, incirden 42 milyon, antepfıstığından 4 milyon, zeytinden 540, zeytinyağından 720 milyon, baldan 8 milyon olmak üzere toplam; 2 milyar 26 milyon lira gelir elde edilmiştir.”

Aydın: “Duble yollar yapılmalı”

İlçenin gelişmesi ve daha fazla katma değer yaratması adına beklentilerini de sıralayan Aydın, bunun için öncelikle Mut-Silifke ile Mut-Gülnar-Aydıncık duble yollarının yapılmasını beklediklerini anlattı. Aydın, ilçe adına diğer beklentilerini ise şöyle sıraladı: “Yeni toptancı halinin yapılması, üniversite öğrencileri için yurt yapılması, hayvancılıkta yaşanan sorunlar (büyükbaşların kesilmesi, ahırların boşalması), tarımsal ürünlerin ihracatı ve pazarlanması için ürün işleme paketleme tesisi kurulması, sulu tarımın desteklenerek enerji ve mazot desteği sağlanması, zeytin ve zeytinyağında markalaşmak için lisanslı depoculuğa geçilmesi, kg başına tane zeytine destek verilmesi, sağlıklı yaşam ve hava kirliliğinin önlenmesi için ilçeye doğalgaz getirilmesi gerekmektedir.”

Aydın’ın konuşmasının ardından Mut ilçesini tanıtan film katılımcılar tarafından beğeniyle izlendi.

Lokmanoğlu: “Mersin’i tanıtan kapsamlı bir film yapılabilir”

Toplantının divan başkanlığını yürüten MDTO ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihad Lokmanoğlu, Oda-Borsa müşterek toplantılarının önemine dikkat çekti. Lokmanoğlu’nun bu toplantılarının periyodunun sıklaştırılması, 2 ya da 3 ayda bir yapılması önerisi tüm katılımcılar tarafından benimsendi. Mut’u tanıtan film gösterimine de atıfta bulunan Lokmanoğlu, tüm kurumların elinde çok sayıda görsel olduğunu, bunların birleştirilerek iyi bir arşive sahip olunacağını ve bu görsellerden tüm Mersin’i tanıtan kapsamlı bir film yapılabileceğini vurguladı.

Kızıltan’dan birlik vurgusu

Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, 1300 yaşındaki zeytin ağacının, zeytinin Mut için ne kadar önemli olduğunun bir sembolü olduğunu söyledi. Mut’un, zeytin ve zeytinyağı yanında kayısı üretiminde de dünya çapında bir ilçe olduğunu hatırlatan Kızıltan, ardından Oda ve Borsaların birlik içinde olduğu zaman birçok şeyi kolaylıkla başarabileceğini belirtti. Mersin’i tüm ilçeleriyle bütün olarak gördüklerini kaydeden Kızıltan, tüm Oda ve Borsaların faaliyetlerini desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Anamur Ticaret ve Sanayi Odası’nın Büyükşehir Belediye Başkanının da katılımıyla düzenlediği toplantıda birlik, beraberlik ortamı yarattığını, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın ikincisini düzenleyeceği Liderlik Akademisine, ilkinde olduğu gibi her kurumun destek vermesi gerektiğini ifade eden Kızıltan; Anamur TSO’nun düzenleyeceği Tarım Fuarına da destek verilmesini önerdi. MTSO olarak 2 önemli etkinliğe ev sahipliği yapacaklarını da hatırlatan Kızıltan; 19 Eylül’de Ekonomide Çıkış Yolu, Türkiye ile 28 Eylül’de Türkiye Tarım Politikaları ve Geleceği konulu konferanslara tüm katılımcıları davet etti. Kızıltan ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanıyla Oda Başkanlarının katılacağı bir toplantı düzenlenmesi önerisinde de bulundu.

Sarı: “Otoyol sorunu biran önce çözülmeli”

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı, Erdemli’nin 150 bin olan yerleşik nüfusunun yazın 500 bine ulaşması nedeniyle yaşanan altyapı ve ulaşım sorunlarına dikkat çekerek, bu sorunların çözülmesi adına adım atılmasını istedi. İlçenin önemli turistik öğeler kapsadığını ancak ulaşım sorunu nedeniyle yabancı turist çekme noktasında sorun yaşadıklarını kaydeden Sarı, Bunun için öncelikli olarak otoyol yatırımının şart olduğunu, daha önce Kumkuyu’da planlanan havaalanı yatırımının mutlaka tekrar gündeme alınması gerektiğini söyledi. Erdemli halkının önemli bir kısmının yaz aylarında yaylalara çıktığını, ancak yayla yollarının trafiği kaldırmadığını, bu yolların en kısa zamanda yapılması gerektiğini dile getiren Sarı; turizm bölgelerinde yaşanan altyapı sorunlarının, elektrik ve internet probleminin öncelikli olarak çözülmesi gerektiğini belirtti. Ardından Erdemli’nin tarım potansiyeline değinen Sarı, soğuk hava depolarıyla donatılmış bir Hal Kompleksine ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Koçak: “Gıda OSB, karma OSB’ye dönüştü”

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak ise Tarsus’ta devam eden yatırımlar ile ilgili bilgi verdi. Bölgede başlayan önemli yatırımların henüz tamamlanmadığını vurgulayan Koçak, Çukurova Bölgesel Havaalanı yatırımının devam ettiğini ancak eksiklerinin olduğunu, yol ve demiryolu bağlantılarına henüz başlanmadığını, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi’nde henüz hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi. Yeni kurulan Tarsus Üniversitesi’nin henüz çok fazla eksiği bulunduğuna da değinen Koçak, Bunlar için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı. Tarsus’ta kurulmakta olan Gıda İhtisas OSB’nin karma OSB’ye dönüştüğünü de açıklayan Koçak, 5 bin 300 dönümlük alanın kısım-kısım sektörler için ayrılabileceğini ve tahsislerin buna göre yapılacağını belirtti. Mersin Agropark kuruluş çalışmalarının tamamlandığını, 1 ay içinde bina inşaat ihalesine çıkılacağını kaydeden Koçak, tarımsal ar-ge faaliyeti yürütebilecek tüm firmalara kapılarının açık olduğunu belirtti. Koçak sözlerini, “Bizim gibi kurumlar güçlerini dağıtmak yerine birleştirmeli. Özellikle de fuarlar noktasında birleşmeliyiz. Küçük küçük fuarlardan artık Çukurova fuarlarına geçmeliyiz” diye tamamladı.

Kaynar: “Turizm için ulaşım sorununun çözülmesi önemli”

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kaynar, ilçe ekonomisinde tarım, turizm ve sanayinin önemli rol oynadığını söyledi. Nüfusun %60-65’inin tarımla uğraştığına işaret eden Kaynar, ilçe tarımında önemli yeri olan Silifke çileğine Coğrafi İşaret Tescili’ni aldıklarını da vurguladı.

Bölgenin turizmde de güçlü olduğunu ve önemli alternatif turizm alanları bulunduğunu kaydeden Kaynar, “Ancak maalesef Mersin’in batısında kalan ilçeler adeta ikinci bölge olarak tanımlanıyor ve altyapı yatırımlarında buna göre davranılıyor. Bu nedenle güçlü olduğumuz yönlerin gelişmesi istenen ölçüde olmuyor” dedi. Örnek olarak ulaşım sorununa değinen Kaynar, Kumkuyu havaalanı taleplerini dile getirdiklerinde Çukurova Bölgesel Havaalanı tamamlanmadan bu konunun yatırım programına alınmasının mümkün olmadığının kendilerine iletildiğini oysa ulaşım sorunu çözülmeden bölgeye turist getirmenin zor olacağını söyledi. Bölgede sanayinin güçlü olduğunu da kaydeden Kaynar, 66 parsellik OSB’de 45 fabrikanın faal olduğunu, diğerlerinin de yatırım aşamasında olduğunu belirtti. 3-5 Ekim günlerinde düzenleyecekleri 2. Liderlik Akademisi Çalıştayını da hatırlatan Kaynar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılacağı bu toplantıya tüm Oda temsilcilerini davet etti.

Torunoğlu: “Tarımsal üretim artacak, ülkemiz kazanacak”

Tarımın önemini vurguladığı konuşmasında Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Torunoğlu, “Tarımsal üretim artacak, ülkemiz kazanacak sloganıyla hareket ediyoruz. Bunun için Odaların yerel yönetimlerle işbirliği yapması gerekiyor. Yerel yönetimlerin de aldığı bazı kararları Odalara ve ilgili diğer kurumlara danışarak alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

En son OSB’ye sahip olacak ilçenin Anamur olacağını, ama OSB kurmaya yönelik çalışmalara başladıklarını ifade eden Torunoğlu, Anamur İskelesi’nin Ekim ayında faaliyete geçeceğini, bu sayede Anamur’un KKTC ile lojistik bağlantısının olacağını ve kurvaziyer gemilerini Anamur’da ağırlayabileceklerini bildirdi. Gazipaşa Havaalanı’nın turizme yönelik bir havaalanı olmasına rağmen KKTC’ye seferleri olmadığını, bu seferlere mutlaka başlanması gerektiğini de belirten Torunoğlu, aynı zamanda Mersin–Anamur arasında yapımı devam eden 4 viyadük ve 4 tünelin de biran önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Tamamlanmak üzere olan Anamur İskelesinde Gümrük birimlerinin kurulması gerektiğini hatırlatan Torunoğlu, 23–26 Ekim günlerinde altıncısına evsahipliği yapacakları Anamur Tarım Fuarı’na tüm Oda temsilcilerini davet etti.

İzol: “Odalar turizm yatırımlarına odaklanmalı”

Toplantıda söz alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan A. Hamit İzol da, bölgenin turizm anlamındaki önemini vurgulayarak yaparak, devam eden turizm yatırımları hakkında bilgi verdi. Erdemli’den Anamur’a kadar olan bölgeye turizm konusunda önem verilmesi gerektiğine değinen İzol, Odaların turizm yatırımlarına odaklanması ve bu yatırımları desteklemesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Divan Başkanı Cihad Lokmanoğlu bir değerlendirme yaparak, değinilen konuları toparladı ve toplantıdan elde edilen sonuçları sıraladı:

*Oda ve Borsaların birlik beraberlik içinde hareket etmesi ve birlikte çalışması gerektiği,

*Bölge için ulaşımla ilgili yatırımların tamamlanması için lobi çalışmaları yürütmenin öncelikli konuların başında gelmesi gerektiği,

*Mersin’in önemli bir tarım bölgesi olması dolayı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen tarım politikasına mutlaka görüş bildirilmesi gerektiği,

*Bölge Oda ve Borsaları olarak önemli fuarlara mutlaka tek bir stand ile katılım sağlanması, tüm Oda ve Borsaların da bu organizasyona destek vermeleri, ilk olarak Antalya’da gerçekleştirilecek olan Yörex – Yöresel Ürünler Fuarına tek bir Mersin Standı ile katılım sağlanması,

*Oda ve Borsaların yürüttüğü proje ve çalışmalardan tüm Oda ve Borsaların bilgilendirilmeleri, bunun koordinasyonunun Akademik Danışman tarafından yapılması,

*Bir sonraki toplantının Kasım ya da Aralık ayında Erdemli’de yapılması konularında fikir birliği oluştu.

Tema Tasarım | Osgaka.com