Christy Brown’un romanını okudum. Orijinal adı: My Left Foot. Türkçe çevirisinde adı Sol Ayağım olarak yer almış.
Beyin felçli olarak dünyaya gelen bir çocuğun romanı. 21 çocuktan birisi. Kimisi doğum sırasında ölmüş, kimisi daha sonra. Sağ kalanlardan birisi. Doğum sonrası beyin felçli olarak yaşama merhaba der.
Tortoparlak, yürüyemez, konuşamaz. Onu annesi, kardeşleri, el bebek, gül bebek yetiştirirler. Derme çatma arabası ile gezdirirler. Ona bakarlar. 3-5 derken, her geçen gün yemeğini başkaları yedirir. Çevresine alık alık bakar. Sesler, mimikler ile anlaşır, ama 6 yaşına gelince sol ayağı ile bir şeyler yapmaya başlar. Resim yapar. Okumayı, yazmayı öğrenir. Sol ayağı onun dünyaya açılan kapısı, penceresi.
Gönüllü uzmanlar gelir, gönüllü dostlar ona bakarlar, ilgilenirler. İçindeki sanat aşkını bulurlar. Annesi, babası ona yardım ederler. Resim yapmaya başlar. Babası duvar ustası. Hem de iyi bir duvar ustası. Kardeşleri de onun yanında birer usta olurlar.
Yedi yaşına geldiğinde, erkek kardeşleri ile birlikte oyun oynamak için dışarı çıkmaya başlar. Yaşamı gezinti arabası dedikleri paslı, eski bir araba ile onu gezdirirler.
10 yaşına gelince ona yeni bir araba alırlar. Onunla yaşam başka olur. Onu kardeşleri sokağa çıkarır. Gezerler, bazen acıkınca meyve çalarlar. Yeni arkadaşlar edinirler. Kiliseye giderler. Papaz onlarla ilgilenir. Sohbet ederler.
Onun yaş günleri kutlanır, 10-15-20 yaşlarına geldiğinde. Gelen giden dostları bir engelli sağlık merkezine götürülmesini önerirler. Oraya gider. Kendi gibi engelli çocuklar vardır. Uzmanlar onlarla canla başla ilgilenirler. Orada eğitim yanında fizik tedavi yapılmakta. Evde bunların tekrarı gerekmekte. Ama ev dar, bir sürü kardeşler.
Ev onlara dar gelir. Yedi yaşına gelmiştir. Yazı yazmak, resim yapmak için oda lazımdır. Annesi babaya söyler, ilgilenmez. O da bahçeye bir ev yapmaya başlar. Baba ve diğer duvar ustası, oğullar ona yardım ederler. Christy için bir oda yapılır, daha iyi resim yapsın. Daha mutlu olsun. Kitap okurlar. O önce kara tahtaya yazar. Sonra kalem ile deftere yazıp çizmeye başlar. Ama hep sol ayak ile yazılır. Sıkıştığında başı ile çalışmalarını yönlendirir.
Resim yapma yerini yazmaya başlar. Kardeşleri ona yardım eder. Anne ona yardım eder. Doktoru onun yazdıklarını okur. İyi, ama anlam yok. Ona okumak için kitaplar getirir. Edebiyat, tarih derken dağarcığı genişler.
Doktor tedaviye başladığında:
“Zor ama bir şey yapacaksın. Sol ayağı unut. Diğer organlarını kullanmaya bak.” Çok uğraş verir. Kendine güven duymaktadır. Diğerleri gibi yaşamak, doğada dolaşmak, arkadaş edinmek, sevmek, sevilmek ister. Doktorun verdiği fizik tedavi kurallarını yerine getirmeye çalışır. Her geçen gün iyileşme yaşar.
Diğer kardeşleri gibi olmasa da yaşam ona anlam vermeye başlar. Alınan radyoda müzik dinler. Hem de klasik müzikler dinler. Ona ilham verir. Yazma dürtüsü iyice gelişir. Gün olur, önce yaşamını ele aldığı romanı yayınlanır. Daha sonra diğer kitapları. Sol ayak dinlenmeye devam ederken, o diğer organlarını, ama gelişen beynini kullanmaya devam eder.
Onun kitapları Modern Zamanın Edebi Başyapıtlarından birisi olur (Irist Times). Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı 100 Temel Eser seçilerek Filiz Kahraman’ın çevirisi ile Türkiye de okunur.
Romanlardan sonra şiir kitapları yayınlanır. 1932 yılında başlayan yaşam, 1981 yılında genç yaşlarında sona erer. Ama bize engelli beyinlerin, engelli vücutların irade sayesinde yok olduğunu, karamsarlığın yerini umut, yaşama sevincinin aldığını örnekler. Kitabı okumak lazım. Ülkede doğan engelli çocuklara umut olması anlamında değerli bir yapıt. Okurken heyecan duydum. Eğer istenirse, engellerin bir bir yok olduğunu gördüm. Ama bunda anası, ona kol kanat geren anası. Anaların hakkı ödenmez derler ya. İşte o anaların bin kere, milyonlarca kere ödenmez.
Sol Ayağım, Christ Brown, Roman. Çeviri: Filiz Kahraman. Nemesis Kitap, İstanbul.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
SOL AYAĞIM
Benzer Haberler
-
YERKÖPRÜ VE ALAHAN’A ZİYARETÇİ AKINI
-
KARACAOĞLAN İLK VE ORTAOKULU’NDAN KARACAOĞLAN ŞENLİĞİ
-
KARACAOĞLAN ORTAOKULU’NA BİLİŞİM SINIFI
-
Babalara Tavla Turnuvası
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ÜNİVERSİTE SINAVI KAYGISINA KARŞI UZMAN TAVSİYELERİ
-
TADEKA KENT SÖYLEŞİLERİ’NDE ANTİK ÇAĞDA TARSUS OLİMPİYATLARI
-
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN HAZİRAN AYI 1. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
ŞEHİR TİYATROSU PERDELERİNİ ERDEMLİLİ ÇOCUKLAR İÇİN AÇTI
-
YAZIN SAĞLIKLI KİLO VERMEYİ KOLAYLAŞTIRAN 6 ETKEN!
-
Meme kanserinde bilinmesi gerekenler
-
MUTLU GÜREŞÇİLER ŞAMPİYONAYA DAMGA VURDU
-
Mut’ta Uluslararası eTwinning Projesi: Eski Oyunlar Yeni Arkadaşlar