Çocukluk yıllarımda, bir bahar gününde, Kırtıl (Korucuk) – Balandız arasında imece ile yol yapım çalışması vardı. Köyde karar verdiler. Su yolunda selvi kavak ağaçlarını satıp, yol yapalım, dediler. Kavaklar kesildi, 3-4 bin lira para ile yola çıkıldı. Gökbelen Köyü ve Orman İşletmesi kazma kürek ve dinamit verdi.
Kadın, erkek ve çocuklar kazma, kürek ile 4 km.lik yolu bitirdiler. Ancak bir sorun vardı. Sulan Bucak’da Güdük Kerim (Babacan) evinin önünden yolu geçirmeye izin vermiyordu. O dönemin Kaymakamına gidildi.
“Siz oraya gidin çalışmaya başlayın, ben de geliyorum.”
Rahmetli Mehmet Demircin ile birlikte oraya geldi. Heybetli bir duruşu vardı. Tek tek el sıktı. Kaymakam gelince Güdük Kerim de geldi.
“Bak bu köylüler kadın, erkek, çocuklar yol yapmışlar. Yarın bu yoldan sen de geçeceksin, ama harmandan geçmeye izin vermiyorsun.”
“Ama üç harman bana lazım.”
“Ne ekiyorsun? “
“Arpa, buğday, mercimek, nohut.”
“Bak ben de köylü çocuğuyum, bunlar her biri ayrı zamanlarda olur, harmana getirilir. Bunun için sana iki harman fazla bile gelir.”
Eline kazmayı aldı.
“Haydi çocuklar, orta harmanı kazalım yol olsun” dedi. Yaklaşık bir saat içinde harman kazılıp yol oldu. Kaymakam cipi ile geçti, köye gitti. Biz de ardından koşa koşa köye gittik. Yolumuz yapılmıştı. İçimizdeki coşku ile nasıl vardığımızı bilemedik bile. Dudun dibinde bizi bekliyordu. İşte ilk kaymakamı böyle gördüm.
Felteş Dedem (Ahmet Duman) tanıyormuş, “Bu bizim Deli Kaymakamımız Saffet Bekaroğlu” dedi.
Köyden artık Silifke’ye göçtük. Onu hep izliyordum. Bir gün Silifke kalesine yol yapılmaya başlandı. Kaymakam Saffet Bekaroğlu, Cuma günleri kahveleri dolaşıp, orada oturanları yol çalışmasına götürdüğünü işitiyorduk. Köyde korama, imece derler ya, şejr yerinde de onu gördük. Kale sırtlarına çamlar diktirdi. Zaman zaman gidip onları suladı. Onu da halkla beraber yaptı. Bir de baktık Mersin Askeri Birlikleri geldi. Yapılan yolla birlikte tüm yamaçlara orman çamlar dikildi.
Silifke’yi sel basıyordu. Bir de baktık, Taşköprüden Baraja kadar ırmak kenarına bent yapılması. Irmak kenarında yol, parklar yapılması planlandı. Köprü başında Halk Eğitim binası ve onun yanında Turizm Derneği binası vardı. İlk yıkım oradan başlama aşamasında, o günlerde Turizm Derneği Başkanı olan gazeteci Ahmet Nadir Caner onun aleyhinde yazılar yazmaya başladı. Bizim Deli Kaymakamımız Saffet Kibar Bekaroğlu 30 Eylül 1960 günü göreve başladığı Silifke’den 21 Mart 1962 bir Nevruz günü tayin oldu.
O gitti. Sel baskınlarını önleme projeleri yarım kaldı. Silifke’yi sel basmaya devam etti. Neyse ki Ermenek Suyu üstüne bir baraj yapıldı. Artık Silifke’yi sel basmaz oldu, derken 2000’li yıllarda baraj kapakları açıldı. Su büklümünde yapılan elleme sonucunda Silifke Gazi Mahallesini su bir daha bastı.
Onun Taş Köprü – Baraj projesi bir türlü yapılamadı. Dileriz o proje DSİ, yerel yönetimler ile ortaklaşa hayat bulur. Silifke’de akıp giden Göksu nehri ile yeniden dünya çağında bir kent olur. Akdeniz’e uzanan bir tekne turları başlar.
Eğri gider, büğrü gider, Silifke’ye doğru gider, denilen Göksu nehri tekerlemesi günümüzde yerini bulur.
Bu yazıyı yazmama neden, Bekaroğlu Çamlığı bakımsızlıktan kurtarıldı. Silifke Belediyesi Başkanı Dr. Mustafa Turgut ve yöneticileri orayı tekrar elden geçirdiler, halkın hizmetine sundular. Emeklerine sağlık.
Çocukluk döneminde Say Mahallesinde evimizden elimizde kitap, defter orada çok derse çalıştık. Oradan aşağı Göksu ırmağına bakıp, hayaller kurduk. Yaşam orada çok anlamlı idi. Yukarı bakıyorduk Silifke Kalesi. Aşağı bakıyorsun Göksu nehri Akdeniz’e doğru akıp gidiyor. Aşağıdan bir yel esiyor, efil efil. Elimizdeki kitabın yapraklarını okşuyor. Okuduğun bir şiir daha anlam buluyor.
Gülgün Koçman’ın şiir kitabında:
“Dövme pilavı, bir de ayran yapsaydım,
Ne olur kadının ben olsaydım.”
Karnımızın acıktığını hissedip evlerimize gidiyorduk.
Bir şeyler yapmalı, araştırdık ki, Silifke Kaymakamı Saffet Kibar Bekaroğlu Vali Yardımcılığından emekli olmuş. O çamlığa daha verilen Bekaroğlu Çamlığı bir anıt ile anlam bulsun. Açılışına da onu çağırmak, onore etmek.
Çocukluğumda gördüğüm Kaymakamımız Saffet Bekaroğlu seni çok özledik.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
SİLİFKE KAYMAKAMLARINDAN SAFFET KİBAR BEKAROĞLU
Benzer Haberler
-
KAYHAN A PARTİ KURUCULARI ARASINDA
-
MUT’TA CUMHURİYETİN 101. YILI COŞKUSU
-
PERS YOLU’NDA İLK BİREYSEL YÜRÜYÜŞ – 2
-
BU MİLLET SİZİ AFFETMEZ
-
ERZİN İSOS UYGARLIĞINDA CUMHURİYET KONSERİ
-
SPORBÜS 10 BİNDEN FAZLA ÇOCUĞA ULAŞTI
-
MEZİTLİ BELEDİYESİ KENT LOKANTASI’NI ÇOK YAKINDA AÇIYOR!
-
MERSİN VALİLİĞİ’NDEN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KABUL TÖRENİ
-
SU KARDEŞLİĞİ PROJESİ
-
DİYABET EN SIK GÖZÜ ETKİLİYOR
-
GIDA ZEHİRLENMELERİNİ ÖNLEMENİN 6 YOLU
-
ADEM ÇOPUR GÜVEN TAZELEDİ