Buraya gelmeden önce ilk yerleşim yerine indik Kavaközü’nün. Her zaman buradan çok umutlu oldum bir şeyler bulabileceğim konusunda ama şu ana kadar umduğum olmadı. Yine olmadı. Bir tek Sibila sütunu dışındaki onu da daha önceki gelişlerde bulmuştuk.
Hemen ilerimizde patates söken köylülerin yanına uğradık. Sohbet ettik. Yanında olduklarımız Güdük Ali Murat oğlu Hasan Murat. Eşi var yanındaki kendisi biraz sonra gideceğimiz ağılın yanındaki evin sahibi Hakkı Çetin’in kızı olur. Hasan’ın dayısı kızı. Daha önce karşılaştığımızda biraz çekinik bir duruşu vardı. Öz güveni gelişmiş gördüm bu defa. Anadolu kadınına özgü. Sohbet ederken birkaç fotoğraf çektim. Kavaközü grubunda paylaşıyorum. Dönüşte birkaç yapıdan fotoğraflar çektim yeniden.
Yolumuz üzerinde Köse Ahmet Ak dayının evi var. Hemen bitişiğinde kardeşi Köse Mustafa Ak dayının evi. Bu iki evin sahibi de Sibila arazisi sahibi. Gözüm buralarda. Bu defada durduk. Ahmet dayı evinde iki, Mustafa dayı evinde iki bulguya ulaştık, fotoğrafladık. Heyecan tavan. Aradıklarımız bunlar. Sibila’ya dair tespitlerimizi, taşta toprakta görebileceğimiz izler. Bunlardan merdiven arkasında kalmış olan, Sibila birinci etek katmanında bulduğumuz sanatsal taşın bir parçası olmalı. Hemen altındaki kısımda bulunan, bilinçli olarak buraya yerleştirilmiş olduğu kesin olan taşta ise mükemmel bir haç çalışılmış. Dış uçları genişletilmiş ve üzerinde hayvan figürleri işli. Bunları göz, balık, kurbağa, kaplumbağa olarak tespit ettim. Balık kısmında okuyamadığım bir yazı görüyorum. Bununla ilgili bir Arkeolog arkadaşımı aradım. Okuyamadı ama Ermenice olduğu konusunda oldukça güçlü kanaate sahip. Bu güçlü bir olasılık bence de. Son yerleşimi itibarı ile Sibila bir Ermeni müstahkem mevki. Bir Prens tarafından ya da Üçüncü Haçlı Ordusu Komutanı Barborassa’yı karşılamak için Sibila’ya gelmiş bir Prens yönetiminde. Bir kale kent. O tarih itibarı ile Çukurova Ermeni Prensliği’nin Kuzeyini koruyan. Yaklaşık olarak bin seksen yılı civarından bu yana ayakta olan. Çözümlemeye devam, bakalım ne çıkacak. İki taşın üzerinde yazılarda var, ama bunlardan birinde olan yazıların bir kısmı şu an bulunduğu yapı yapılırken yazılmış olabilir diye düşünüyorum. Diğerlerini de çözemedim şimdilik. Bitişik evdeki iki bulgudan birinin haç işareti olduğu kesin gibi. Diğeri insan başını andıran, çiçek görünümünde. Bu iki çalışılmış taş da Sibila’dan getirilip, bilerek buralara yerleştirilmiş görünüyor.
Fotoğraflama çalışması tamamlanınca asıl hedefimiz olan Mustafa dayının çardağına yöneldik. Bu gün için iki yapıda Hakkı Çetin büyüğümüzün çocuklarında. Kendisine vermek için aldığımız çocuk yiyeceklerini vereceğimiz çocuk da bu evde oturuyor. Kendisi yok ama annesi var. Bir süre sohbet ettik. Armağanlarımızı verdik. Diğer bina yapılırken ağıl diye yapılmış. Ağıl küçükbaş hayvan barınağıdır. O günler için tam kapalı yapılan binalarda küçükbaşlar sadece korunur. Besleme dışarı konulmuş teknelerde yapılır. Suyu akarsulardan içirilir. Köse Mustafa dayı burayı ne kadar kullandı, kullanmadı mı hiç hatırlamıyorum. İlerleyen zamanda bitişikteki evin sahibi Hakkı Çetin’in oğlunun biri satın almış. Büyükbaş besiciliği yapmış. Şimdi boş. Biz bu binada Sibila’nın izlerini süreceğiz. Çünkü bu yapının ilk sahibi Köse Mustafa dayı, Sibila ören yerinin sahiplerinden. Ulaştığımız bilgiye göre yapının tamam taşı Sibila’dan getirilmiş. Bunun için toprağı kazarak taş çıkarmışlar. Taşlar sökülünce alanda bir çökme yaşanmış. Ne kadar heyecanlı değil mi? Biz de bunun için buradayız. İki bin beş yüz yıllık bir kayıp kentin peşindeyiz.
Hevesle başladık incelemeye. Yavaştan kırıldık. Bir tek izle kaldık. Bu yapı için Sibila’dan getirilmiş iki tür taş var. Köşe taşları ve ara örgü taşları. Bu köşe taşlarının birinde ortasında olanı diğerlerine göre iki kat yüksek, iki yandakiler eşit, içleri yarım santim kadar oyulmuş üç çember. Köşenin altıyla olduğu için sanırım o kısımlarda çemberler tamamlanmamış. Ya da alttaki köşe ile tamamlanıyordu.
Başka bir ize rastlayamamanın hayal kırıklığı ile ev sahibimizin uğurları ile ayrıldık buradan. Gün daralıyor bu arada. Yanı sıra Kömürcü’de bir çalı temizleme işi yapmamız gerekiyor. Bunun için Muhtar Salih Ata’ya uğrayacağız. Bir sürede sohbet edeceğiz. Değerli eşi Nuran köylümüzün güzel çaylarından içeceğiz. Güssün yengeyi selamlayacağız.
Önceki yunaklık, şimdinin kahvesi damında oturup, çay eşliğinde Kavaközü’nü konuşup ayrılırken, vakti biraz hovardaca harcadık ama sohbet güzeldi.
Devam edecek.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
SİBİLA’DA BİR GÜN / 4
Benzer Haberler
-
ÇKS’DE SON TARİH 31 ARALIK
-
Başkan Orhan mahalle ziyaretlerinde
-
Özgür Oral Manici’den Resim ve Seramik Sergisi
-
İYİLİK İYİDİR
-
PERS YOLU’NDA KURT YÜRÜYÜŞÜ
-
İŞGALCİLERE NEDEN KARŞI KONULMUYOR?
-
ABI HAYAT / MENGİ
-
Mut’ta Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu
-
MERSİN’DE DENİZİ KİRLETEN GEMİYE 20.5 MİLYON TL CEZA
-
ERDEMLİ’DE KESTANE FİDANI DAĞITILDI
-
MERSİN KENT KONSEYİ’NDEN MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS EĞİTİMİ
-
YENİ YILA DAHA İYİ BİR BAŞLANGIÇ İÇİN 10 ÖNERİ!