Mut’a bağlı Sertavul Yaylası sakinleri, içme sularının yetersiz olduğu gerekçesiyle protesto eylemi yaptı. Yayla sakinlerinden yaklaşık 150 kişi, Mut-Karaman anayolu üzerindeki söğütlü kahve önünde toplanarak sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
Sertavul sakinleri: “Meski sesimizi duysun.”
Kahve önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalışan yurttaşlar, “2 yıldır yaşanan bir su sıkıntısı var. Binalar çoğalıyor, bahçeler çoğalıyor. Vatandaş, suyu kaçak kullananların üzerlerine saldırdığını, hakaret ettiğini söylüyorlar. Bunla ilgili artık Meski sesimizi duyması gerekiyor. Bundan dolayı da ne gerekiyorsa yapmaları gerekiyor.” dediler.
“Dökme suyla değirmen çeviriyoruz.”
Toplanan yurttaşlardan biri, “Bu sıkıntıdan dolayı ne sabah işe giderken düzenli hazırlığımızı yapabiliyoruz, ne de işten geldiğimizde evdeki işleri halledebiliyoruz. Bu su sorunu tamamıyla her şeyi etkiliyor.” derken; Sertavul Çay Bahçesi işletmecisi ise, “2 yıldır su sorunu yüzünden çok sorun yaşıyorum. Müşterilerimiz, özelikle yolcu müşterilerimiz bundan çok şikayetçi. Marketten aldığım sularla çay demliyorum. Dökme su ile değirmen çeviriyoruz biz 2 yıldır.” şeklinde konuştu.
Protestocu grubun yanına giden Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Mut Koordinasyon Başkanı Selahattin Arslan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Arslan: “Sertavul’a 25 bin kişiye yetecek içme suyu veriliyor.”
Sertavul Yaylasında evsel ve kişisel ihtiyaçlarda kullanılmak için 25 bin kişiye yetecek içme suyu bulunduğunun altını çizen Selahattin Arslan, sorunun içme suyunu tarımsal ürünler ve bahçe sulamasından kaynaklandığını söyledi. Arslan, “Sertavul Yaylasına verilmiş olan içme suyunun miktarı 25 bin nüfusa yetecek boyutta. Yani ihtiyaç duyulan su, evsel ve kişisel ihtiyaçlara kullanıldığı takdirde, bütün Sertavul’a yetecek su veriliyor. Ancak burada yapılan tespitlere göre, yüzlerce dönüm tamamı toplansa bizim tarımsal kullandığımız su var. Meski’de buna çare bulmak için Mut ilçesinden elinden geldiğince su takviyesi yapıyor. Burada bütün vatandaşların anlayış göstermesi gerekiyor.” dedi.
“Sorun tarımsal ürün ve bahçe sulamasından kaynaklı.”
“Vatandaş suluyorsa sulatmasın. Ben nasıl komşumla kötü olayım.” diyen yurttaşlara yanıt veren Arslan, “Vatandaşın içme suyu, saatinden geçen su saat çalışıyorsa, Meski buna müdahale edemiyor. Meski’nin buna müdahale edebilmesi için vatandaşın kullandığı yeşillik veya yapmış olduğu tarımsal faaliyetten dolayı, yetiştirdiği ürünü pazarda satarken yakalarsa o zaman ceza kesebiliyor. Yoksa saatten geçen suya ceza kesme veya vatandaşa yeşillik ektirmeme yetkisi kanunen Meski’de yok.” şeklinde yanıt verdi.
Kullanılan tüm kaçak sularla ilgili resmi işlemlerin başlatıldığını söyleyen Arslan, su depolarıyla ilgili Meski’nin çalışmalarını şu sözlerle özetledi: “Her türlü bilimsel çalışma yapılarak, teknik bir neticeye ulaşılır. Bu konuda vatandaşımız müsterih olsun. Meski görevinin başında, gereken hazırlıkları yapıyor. Gereken fedakarlığı da tankerle 40 km mesafeden buraya su getirilerek yapıyor.”
Sertavul’da içme suyunun yetersiz olduğuna dikkat çekmek için toplanan yurttaşlar, yapılan konuşmaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.