Bin yıllık geleneği yaşatan Sarıkeçili Yörüklerinin göçü Mut – Ermenek yolu üzerinde renkli görüntülere sahne oldu.
Sarıkeçili Yörükleri, konar göçer yaşam tarzının son temsilcilerinden. Soğuk havaların etkisini hissettirmesiyle birlikte Sarıkeçililer daha sıcak olan bölgelere doğru göçe başladı.
Göçerlik, Sarıkeçili Yörükleri için bir yaşam tarzı. Keçi sütünden tereyağı ve peynir yapıyor, yünlerinden de kıyafet örüyorlar. Her yıl yüklerini deve, at ve eşeklere yüklüyorlar. Daha sıcak olan güneyde Toros dağı eteklerindeki yaylalarına göçüyorlar.
Türkiye’de göç kervanlarını yaşatan 100 aile kaldığı belirtiliyor.
Sarıkeçililer de bin yıllık bu kültürün son temsilcilerinden. Çoluk çocuk, dere tepe yol alarak, kışlaklarına ulaşacaklar, kışı geçirdikten sonra yine yollara düşerek geri dönecekler.
Mut Yörükleri
Mut bölgesine yerleşmiş ya da düzenli olarak göç yapmak suretiyle bölgeyi kullanan yörükler; Sarıkeçili, Hacıahmetli, Kürkçü, Tekeli, Bozdoğanlı, Elbeyli, Türkmen, Balabanlı, Koçaclı-Koçaş, İbrahimli, iğdirli, Kadılı, Kocamanlı, Kübanlı, Köşeledi, Bahşiş, Beceli, Bolacalı, Ceritli, Çukulu, Evrenli, İlbeyli- Palantepeli, Tahtacı, Meceşli ve Karadöneli aşiretleri olarak sıralanabilir.
HABER: ALİ ÇAĞLAR / FOTO: GÖKSEL ATA