FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gündem, Haber 15 Haziran 2023 166 Görüntüleme

Şanşa Katırardıç / Sertavul Yaylaları Doğa Yürüyüşü / Mut

Mut İlçemizin kuzey uç uzunda, Karaman İli topraklarına yaslanıp komşu olan Mut’un Gökçetaş ile Güzelyurt obalarının yayla düzlükleri arasında başlayan bu doğa yürüyüşü, yaklaşık 9 km kır gezisi biçiminde ilerleyip sonunda bizi doyasıya kiraz yiyebileceğimiz Sertavul Yaylası yerleşimine ulaştırmıştı…
Sertavul Geçidi konumunda ana yoldan batı yönde sola saparak ilerlediğimiz kıvrımlı yolda, göğe doğru uzanıp kanat çırpan yel güllerinin gölgesinde ilerleyip Mut’un Gökçetaş Obası’na bağlı olan yayla yerleşim öbeği Katırardıç’a vardık. Buranın içinden geçip obaya ad veren obanın işlerinde kullanılan katırlara el sallayıp ıssız tepelere yol aldık. Ardıç ağaçlarını geçip bir bulak başına vardığımızda ise araçlarımızdan inerek yürüyüş başlangıcı için birlenip kendimizi odakladık…
Geçen yıl bu ayda, Mut Çıtlık Doğa Gezginleri’nin çağrısı ile Silifke Göçebe Doğa Gezginleri olarak katılıp birlikte gerçekleştirdiğimiz bu ortak yürüyüşümüzün bitiş konumunda konukseverliği ile dillerde ünlenen Sema Erkan İnancı ile Mehmet Vasfi İnancı’nın evleri önündeydik…
Yazın yaylada güneşin alnında yürüyünce elimiz yüzümüz bir gün içinde kararsa da Sertavul’da ağaç altı gölgelerde serinleyip dinlenmek içimizi aydınlatmıştı…
Burada yaptığımız yürüyüşte aştığımız tepeler ile koyaklarda yer yer ağaçlık alanlar görsek de çoğunlukla çıplak kır düzlükleri bulunmaktaydı. Deniz düzeyine göre 1500 ile 1600 metre arası yükseltilerde olan bu yayla alanlarında öylesine güzel çiçekler vardı ki anlatılmaz yaşanır…
Çok sayıda görüntüyü eleyip ayrıştırdıktan sonra bile siz gösterebileceğimiz yine abartılı sayıdaki görüntüleri bir kaç konu başlığına bölüp ancak yayınlayabiliriz…
Bu gezilerin yapılmasında Mut Çıtlık çatısı altında büyük emekleri olan gönül görevi taşıyan Nihat Mustul ağabeyimizi anmak bizim için bir ödev. Yine onun bir çok çalışmasında yanında olarak desteği ile güç katan Mehmet Gürbüz, Mut için büyük bir değer. Silifke’de ise bizi oralara taşıyan Göçebe Doğa Gezginleri Topluluğu’nun kurucusu Yasin Bulundu yine yöremizin gezilip görülmesi konusunda önemli bir değer kişi…
Ayrıca belirtmem gerekir ki Mut başta olmak üzere yöremizin tüm doğal güzelliklerini çektiği görüntülerle bize yansıtan, geleceğimiz için çok değerli bir kişi olacak genç arkadaşımız Kerem Korkuthan Çiftçioğlu da tanınması gereken bir arkadaşımız. Onun adını önümüzdeki yıllarda çok başarılı işlerde göreceğiz…
Mut İlçemiz, Silifke ile Karaman arasında yer alıp, önemli bölümü Göksu Irmağı’nın beslediği bir iç ova özelliği taşıyan alanlardan oluşur. Kent içi 300 metre dolayında yükseltide olup, ırmağın suyu ile beslenen obaların bulunduğu ova düzlükleri 100 metre yükseltilere iner. Bunun yanında yükseltisi 1900 metrelere dayanan doruklar ile genellikle 1300 – 1600 metre arası yükseltide görülen yayla obaları da vardır. Bu geniş yükselti aralığında erik, kayısı, zeytin, incir, nar, kiraz, ceviz, badem gibi onlarca ürün bolca yetişir. Ülkemizin güney çizgisi üzerinde yer alan Mut İlçemizde, iç ovanın sıcak korunaklı dokusundan dolayı turfanda ürün yetiştiriciliği burayı tarım alanında ünlü kılar.
Bu arada biraz da bu ürünlerin sözcük kökenine değinelim. Sırasıyla erik Türkçe, kayısı Arapça, zeytin Arapça/Fenikece, incir Farsça, nar Hititçe/Akadça/Farsça, kiraz Yunanca, şeftali Farsça, ceviz Arapça/Farsça, badem Farsça/Sanskritçe kökenli olarak belirtilmiştir…

Tema Tasarım | Osgaka.com