Cinsel yönelim kavramıyla alakalı maalesef yanlış kullanımlar mevcuttur. Özellikle “cinsel tercih” kelimesi oldukça yaygın. Bu terim kullanıldığında sanki kişi cinsel ilgisinin kime yönelik olacağını tercih edebilir gibi bir anlam çıkıyor. Tercih edilebileceğinin düşünülmesi gibi değişebileceği de düşünülüyor. Cinsel yönelim, tercih edilen bir durum değil farkında olunan bir durumdur. Üstelik hastalık olduğuna dair de bir algı bulunmaktadır. Hastalık olmadığı gibi iyileştirmede söz konusu değildir. Peki, nedir cinsel yönelim?
Cinsel yönelim kişinin cinsel duygu, istek ve davranışların belli bir cinsiyete yönelik olmasını ifade eder. Aynı zamanda kişinin kadın ve erkek olmasının getirdiği cinsiyet özellikleriyle, kendisini erkek ya da kadın olarak kabul etmesiyle, toplumca kadın ya da erkeğe özgü olduğu kabul edilen davranış ve görünüme sahip olmakla doğrudan ilişkili değildir.
Cinsel yönelim sadece cinsel etkinlikle de ilgili değildir; bir erkeğe heteroseksüel denilmesi için bir kadınla cinsel birlikteliği olması gerekmediği gibi, bir kadının başka bir kadınla ilgili cinsel fantezileri olması ya da cinsel ya da duygusal yakınlık duymuş olması tek başına o kişiyi eşcinsel yapmaz. Cinsel yönelim çok boyutlu olarak değerlendirilmesi gereken ve insan yaşamının geneliyle ilgili hangi cinse çekim duyduğunun değerlendirilmesi ile anlaşılabilir. Farklı cinsel yönelimlerin varlığı; insan cinselliğinin çeşitliliğinin doğal bir sonucudur. Bu yönelimlerin hiçbiri diğerinden daha doğal, daha sağlıklı, daha üstün, daha “normal” değildir. Her birinde kişinin sağlıklı bir kişilik yapısı geliştirmesi, uyumlu kişilerarası ilişkilere sahip olması, sosyal ve mesleki hayatının olması oldukça mümkündür.
Bu durum toplumla ilişkili olmadığı gibi tam tersine toplumdan çok baskı gören bir durumdur. Kişinin sadece kendini ilgilendirdiği bir konuda topluma laf düşmesi oldukça ironi. Bu konuda cinsel yönelimi toplumca (!) farklı olan bireyler şiddete ve baskıya sürekli maruz kalmaktadır. Hatta bu durum çoğu kişiyi intihara sürüklemiştir. Herkes kendinden farklı olan ayrıştırma peşinde maalesef. Oysa bütün renkleri ayrıştırırsak ortaya bir gökkuşağı çıkamaz.
Kaynak: CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği)