Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, bireyin kendini tanıması, problemlerini çözebilmesi, toplumsal hayata uyum sağlaması, yetenek ve becerilerini keşfetmesi ve kendini gerçekleştirmesine katkı sağlamak için uzman kişilerce sunulan yardım hizmetidir. Okullarda son zamanlarda artan akran zorbalığı, madde bağımlılığı, cinsel istismar gibi konularda koruyucu ve önleyici çalışmalar her geçen gün önem kazanmaktadır.
PSİKOLOJİK DANIŞMANA ERİŞEBİLMEK HER ÇOCUĞUN HAKKIDIR
Son verilere göre 25 bini aşkın okulda psikolojik danışman/rehber öğretmen olmadığı biliniyor. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesini dikkate aldığımızda her öğrencinin psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinden yararlanma hakkı var, ancak okullar tam burada PDR NORM KADRO YÖNETMELİĞİNE takılmaktadır.
2016 ve 2017 de yapılan değişiklikler ile birlikte norm kadrosu şu şekli almıştır: Okuldaki ilk rehber öğretmen/psikolojik danışman için ilkokullarda 300; anaokulları, ortaokul ve liselerde en az 150 öğrenci bulunması gerekmektedir. Daha sonra ikinci rehber öğretmen ataması yapılabilmesi için 500 ve katlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özel eğitim okullarında ise ilk rehber öğretmen için 25 öğrenciye ihtiyaç vardır ikinci rehber öğretmen içinse 50 ve katlarına ihtiyaç vardır.
Revize edilmemiş norm kadro yönetmeliği günümüz ihtiyaçlarına yanıt verememektedir. Özellikle köy okullarında öğrenci sayı sınırı nedeniyle birçok öğrenci bu hizmetten mahrum kalmıştır, bunun en önemli ispatı ise her gün haberlerde gördüğümüz okullarda yaşanan olumsuz olaylardır. Özellikle psikolojik danışmanı/rehber öğretmeni olmayan okullarda intihar, istismar, bağımlılık vakalarının giderek arttığı ve bunlarla ilgili çalışmaların yapılamadığı göze çarpmaktadır. Burada en önemli sorumluluk psikolojik danışmanlara düşmektedir, bunun yanı sıra velilerin de çocuklarının bu tür durumlarla karşılaşmamaları ve hem kendilerinin hem de çocuklarının psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinden yararlanması için bu konuya dikkat çekmeleri gerekmektedir.
Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması adına sayı sınırına bakılmaksızın her okula bir psikolojik danışman/rehber öğretmen atanmalıdır, bunun yanı sıra nitelikli hizmet sunulabilmesi için okullardaki psikolojik danışman/rehber öğretmen sayısı artırılmalıdır.
TUTULMAYAN SÖZLER: MAHMUT ÖZER
27 Mayısta önceki Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Değerli rehber öğretmen adaylarımıza yönelik bir müjdemizi buradan paylaşmak istiyorum: Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise türü ne olursa olsun 100 öğrencisi olan her okulda bir rehber öğretmen/psikolojik danışman olması zorunlu olacak. Okullarımızda öğrencilerimizin psikolojik sağlamlıklarını sürekli desteklemeyi sürdüreceğiz” açıklamasından sonra Sayın Mahmut Özer basına verdiği röportajda, “Rehber öğretmenlerimize ait norm yönetmeliğimizi bu Cuma itibariyle Cumhurbaşkanlığımıza gönderdik” açıklamasında bulunmuştu. Üzerinden iki ay geçmesine rağmen PDR NORM KADRO YÖNETMELİĞİ henüz Resmi Gazete’de yayımlanmamış ve resmiyet kazanamamıştır.