FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 7 Kasım 2024 188 Görüntüleme

PERS YOLU’NDA İLK BİREYSEL YÜRÜYÜŞ – 3

Başlıyor araştırmaları. Çok iyi bir araştırmacı. Benim gibi faaliyetlerini enikonu yazıp, sanalda ve basında paylaşanlar işini kolaylaştırıyor Metin Hocam’ın. Mut’un Sesi Gazetesi üzerinden beni aradığında, onun araştırma yeteneğini fark etmiştim. Pers Yolu’na detaylarına kadar diyebileceğimiz şekilde hâkimdi neredeyse. Bu araştırma öncelikle bir gereklilik olmakla birlikte onun için yanı sıra bir zorunluluk. Sonuçta bir başına yürüyecek. İyi hazırlanması gerekir. Görünen o ki hazırlanmış Kurt Hocam. Öyle ki yürüyüşü sonuna doğru, dijital boyuttan takip ettiği rotadan çıkmayı denedi. Başarılı da odu.
Başlama haberleşmesinin ardından ilk görüşmemiz Dere Köyü’nde oldu. Antik Filaretos Kenti’nde. Dere Köyü’nün önde gelen beş kültür yapısı var. 1070 – 1080 yılları arasında yapılmış olması gereken kilisesi ve çeşmesi. İki adet taş köprüsü ve 1985 yılları civarında yapılmış barajı.
Dere Köyü’nün önceki adı Fisandon’dur. Halk Fisandun olarak seslendirir. Bu isimlendirmeye ait pek bir kaynak yok. Olanlar da hikâye türünden. Bu konuda farklı görüşlerim var benim. Bazı yayınlarımda paylaştım. Öncelikle Karaman’ı ilgilendiren bu konuda bir çalışma yapmamız gerektiğini Karaman Belediyesi’ne de yansıttım. Henüz bu yönde bir talep oluşmadı. Umarım olur.
Birkaç yerde Fisandon değil, Filaretos demiş olsam da “Fisandon Camisi’nin kapısındayım” diye açtı telefonunu Metin Hocam, ilk aramamda. Tahmin ettiğim zamanlarda tahmin ettiğim yerde olmuştu.
Bu konuşmadan sonra Yedigöz Boğazı girişinde oturup bölgede hayvancılık yapan Kürşat’ı aradım. Kürşat Karaman’daymış. Dönmek üzereymiş. Kurt Hocam’dan bahsettim kendisine. Yetişebileceğini söyledi. Kurt Hocam’dan öğreniyorum, yetişmiş ama bir kahve içimi de olsa buluşamamışlar.
Yedigöz Boğazı muhteşem bir boğazdır. Yedi adet su gözü olmasından alır adını. Su gözlerinin dört tanesinin önünde teknesi var. Küçükbaş hayvancılık yapmaya çok uygun olduğu için önce çeşmeli sonra teknelidir su gözleri. Toplam boğaz uzunluğu yaklaşık dört kilometre civarındadır. Bin metre rakımlardan başlayıp, bin dört yüz metre rakımlarda sona erer. Yan duvarlar 1400m. rakımda biter. Çam ormanları ile kaplıdır. Güney kuzey yönde uzanır. Toprak yapısı, ormanları ile birlikte bu bölgede etkili olan kış yağışlarından oluşan suları tutma kabiliyetlidir. İçerisinde bulunan yedi su gözünü, bu özellikleri oluşturur.
Yedigöz’ den Mut yönünde çıkınca 1400 m. rakımlarda devam eder Pers Yolu. Yirmi dördüncü kilometresinde bulunan Kaynar Köyü (Mahallesi) bitişik kuzeyinde bulunan sulak ve çayırlık alan ilk kamp alanıdır Pers Yolu’nun. Buraya Kaynar Kamp Alanı diyoruz.
Kaynar, suyun delidolu, coşkulu bir şekilde aynı zamanda birden çok yerden toprak yüzeyine çıkması fiiline verilen Türkçe bir kelimedir. Anlatı durumun burada yaşanmasına atfen Kaynar adı verilmiş buraya. Önceki dönemlerde Eski Lale Köyü’nün Mahallesi olarak varlık buluyordu Kaynar. Eski Lale batı yönde altı yedi kilometre ötede Mut Karaman ana asfaltı boyuna taşındı, uzun bir zaman önce. Büyük ve köklü geçmişi olan köyde birkaç aile dışında kimse kalmadı. Yenilerde sessizlik ve doğa arayan, kentten uzaklaşmak isteyen kentlilerin yaptırdığı, üç beş bahçe evi de yapıldı yeni yakında.
Eski Lale de şimdilerde iskân bu iken, mahallesi Kaynar da kimse köyünü terk etmedi. Eski Lale’de ne iseler şimdi de o. Lale Mahallesi’nin Kaynar Mahallesi olmak gibi bir farkla.
Kaynar Mahallesi halkının tamamı hayvancılık yapar. Devlet mahallenin hemen bitişik kuzeyindeki ovamsı minik düzlüğe güneş kolektörleri ile enerji üretilen bir tesis yapmış. Tesisin, enerji ekipmanlarının da içinde olduğu yanları demir çevrili açık, üzeri kapalı bir alanı var. Aydınlatma aparatları ile düzlük aydınlatılıyor. Kim yapmış bilmiyorum ama üç adet de tekneli çeşme yapılmış buraya. Yanı sıra burası Karaman’dan buyana çevre için piknik yeridir. Hemen yukarısındaki güçlü su kaynağından taşan, mahallenin ve çeşmelerin ihtiyacından fazla olan su düzlüğün batı yanından aşağılara, kuzeye doğru akar. Kenarlarında birçok söğüt ağacı var. Piknikçiler burada vakit geçirir. Pers Yolu’nun çekirdek üçlüsünün bu yolda yürümeye başladığı 2014 yılından buyana burada durum bu.
22 Ekim 2024. Devam edecek.

Tema Tasarım | Osgaka.com