Sosyal yaşam alanları kendimizi daha huzurlu ve daha mutlu hissedebildiğimiz mekanlardır. Bu mekanların kendine has dokusu ve sıcaklığı vardır; ferahlığıyla bizi kendisine çeker.
Bizim kuşak için Çınaraltı’nın anlamı da öyleydi. Orası hayatımızın bir parçası olan sosyalleşme alanımızdı. Her yaştan insanla bir arada cıvıl cıvıl, dolu dolu geçerdi günümüz. Başımıza sıçmaları bir yana, sesimiz; o çınarların dallarına tünemiş serçe seslerine karışır, önce uğultuya sonra sessizliğe bürünürdü… Oradaki yaşamımın bedenime, zihnime ve ruhuma nasıl işlediğini, bir birey olarak hem çevre hem de toplum ile ilişkilerimi Çınaraltı’nın nasıl etkilediğini şimdi çok daha iyi anlıyorum.
Çınaraltı’nın enerjisini yükselten en önemli özelliklerinden birisi elbette ki suyudur. Su ki, yaşamın temel kaynağıdır. Çünkü canlı demek su demektir. O su, o pınarlar, o havuzlar ve o asırlık çınarlar olmasa Mut’un sıcağı gerçekten de çekilmez. Hele hele iklim krizi yaşanılan şu günlerde…
Son 15 yıllık gözlemlerime göre Çınaraltı artık eski işlevini görmüyor. Mut Belediyesi çeşitli fonlar aracılığı ile birkaç dokunuş yaptırdı ama yine de eski canlılığı kazandırılamadı.
300 yıllık Tarihi Taşhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile, 50 yıl aradan sonra, geçtiğimiz Eylül ayında kapılarını Mut kadın üreticileri ve kültürel etkinlikler için araladı. Şu anda Kadın Üretici Pazarı olarak hizmet veriyor. Bir yandan kadınlar ürettikleriyle ev ekonomilerine katkıda bulunurken diğer yandan orada, tüm eksikliklerine rağmen kültürel etkinliklerle güzel bir sosyal yaşam alanı oluşuyor.
En son Mayıs – Haziran aylarında Tarihi Taşhan’daydım. Taşhan’ın enerjisi oldukça yüksek. 300 yıllık tarih insanı hemen etkisi altına alıyor ve büyülüyor. Simetrik, estetik ve özgün bir mimarisi var. Yaşı ellinin üzerinde olanların her köşesinde anılarının depreştiği tarihi bir mekan. İçeri adım atar atmaz kendimi daha huzurlu ve daha mutlu hissettim. Bende, zamanın Çınaraltı çağrışımını yaptı. Suyunun da bol olduğunu düşünüyorum, çünkü çocukluğumda tam ortada, o devasa çınarın altın doğru etrafında kavun karpuz yığını olan suyu bol bir havuzu vardı.
İşte bu Tarihi Taşhan, evlerimizden çıktığımızda nereye gideceğimizi bile düşünmeden uğradığımız, dostlarımızla, arkadaşlarımızla, sevdiklerimizle karşılaşıp kaynaştığımız, Mut’un yeni bir sosyal yaşam merkezi olacak bir mekan ancak 300 yıllık Tarihi Taşhan’ın ciddi bir restorasyona ihtiyacı var…
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
MUT’UN SOSYAL YAŞAM MERKEZİ
Benzer Haberler
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
-
Zeytin üreticileri zor durumda
-
KADIN KATLİNE VE TACİZE ARTIK YETER!
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ
-
VALİ PEHLİVAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI
-
BİR SİYAH YUMURTA HİKAYESİ
-
Tüm Emekliler Sendikası’ndan basın açıklaması: “Emeklileri aç bırakarak tasarruf yapılamaz.”