FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 30 Ocak 2025 271 Görüntüleme

Mut’ta zeytin hasadı sona erdi

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin yüzde 30’unu karşılayan Mut’ta, zeytin hasadı sona erdi. Mut’ta bu sezon 150 bin ton zeytin ve 20 bin ton zeytinyağı rekoltesi elde edildiği bildirildi.
Mut’ta zeytin hasadı sona ererken; her yıl 300 bin ton üzeri zeytin ve 50 bin ton üzeri zeytinyağı rekoltesi elde edildi ve bu yıl 150 bin ton zeytin ve 20 bin tonda zeytinyağı rekoltesi olduğu bildirildi.
10 zeytin salamura işleme tesisi ile 21 zeytinyağı fabrikasının faaliyette olduğu ilçede, fiyatların düşük olması üreticinin yüzünü güldürmedi. Zeytinyağının litresi 180 ile 200 liradan alıcı buldu. Zeytinin kilogram fiyatı ise eleğin en alt gözüne göre 10 lira, en üst gözüne göre ise 40 liraya kadar satıldı. Bu sezon zeytin toplama işçilerinin günlük kazançlarının da bin lira olduğu belirtildi.
Bölgede bu yıl rekoltenin geçen yıllara göre düşük olduğunu dikkat çeken Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, “Bunun sebebi geçen yıla kıyasla havaların biraz kurak geçmesi. Ağaçların yeteri kadar sulanamaması kurak bir yılın olmasından kaynaklıdır. Rekolte geçen yıla kıyasla düşük oldu. Zeytinyağı 180 ile 200 lira arasında satışı yapılmaktadır. Yani gerek üreticilerde gerekse zeytinyağı fabrikalarında dinglerde fiyatlar bu şekildedir. Zeytin elek dediğimiz yani boylamada alt sınır 10 lira ile en üst sınır 40 lira arasında satışı yapıldı. Bu sezon zeytin toplama işçilerinin günlük kazançlarının da bin liraydı. Gübre, sulama, ilaçlama gibi masrafların aşırı derecede yüksek olması sebebiyle üreticinin kar oranı düşük oldu. Bu yıl işçilerin yılı oldu parayı onlar kazandı” dedi.
Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır ise, “İlçemizde 700 bin dekar tarım arazisi mevcut olup, bunun 300 bin dekarında zeytin bahçesi bulunmakta. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 12,5 milyon zeytin ağacı var. Kayıtsız zeytin ağaçlarımızla beraber ilçemizde 15 milyon zeytin ağacı varlığımız vardır” dedi.
Bayır sözlerine şöyle devam etti: “İlçemizde zeytincilik yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Haydar Mahallemizdeki bin 300 yıllık anıt zeytin ağacımız bulunmaktadır. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmıştır. Mut zeytinimizin ve zeytinyağımızın gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmaktadır. Gerek Fransa’ya, gerek Japonya’ya, gerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilçemizden ihracat yapan firmalarımız bulunmaktadır.”
Mut zeytinyağı hakkında da bilgi veren Bayır, “Mut zeytinyağımız sıfır 8 asidin altında peroksit değeri 8-9’larda olmasıyla raf ömrünün peroksit avantajıyla daha uzun olmasıyla ve içerdiği sağlık bileşenlerinin sayesinde natürel organik ve polifonör miktarı olarak dünya piyasalarında ön plana çıkmaktadır” diyerek sözlerini bitirdi.

Tema Tasarım | Osgaka.com