Mut ilçesinde zeytin hasadı başladı. Bu yıl 200 bin ton zeytin ve 20 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Bu yıl 40 yıldır görülmemiş rekolte fazlalığı beklentisi var. Mut’ta 300 bin dekar zeytin alanında zeytin hasadının başlamasıyla birlikte fiyatlar, zeytin elek numarasına göre 6 lira ile 14 lira arasında değişiyor.
Mersin’de zeytin üretiminin yüzde 75’i, Türkiye üretiminin ise yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği Mut’ta, 300 bin dekar zeytin alanında 12 milyon 500 bin kayıtlı, Orman işletmesinin diktirdiği, yeni dikilen meyvesiz ve kayıtsız toplam 15 milyon zeytin ağacı bulunuyor. İlçede üretilen zeytinyağına ‘Mut Zeytinyağı’ adıyla 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilmişti.
Mut’ta bu yıl, 40 yıldır görülmeyen bir rekolte çokluğu bekleniyor. İlçede 10 zeytin salamura işleme tesisi ile 20 zeytinyağı fabrikası faaliyette. Mut’ta bu yıl 200 bin ton zeytin ve 20 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklentisi var.
Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, “İlçemizde 700 bin dekar tarım arazisi mevcut olup bunun 300 bin dekarı zeytin üretim alanlarıdır. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 12 buçuk milyon zeytin ağacı varlığımız var. Kayıtsız zeytin ağaçlarımızla beraber ilçemizde 15 milyon zeytin ağaç varlığımız bulunmaktadır. Tahmini rekoltemiz 200 bin ton Zeytin ve 20 bin ton Zeytinyağı diye tahmin etmekteyiz. Mut ilçemizde zeytincilik yüz yıllar öncesine dayanmaktadır. Bunun en bariz örneği de Haydar Mahallemizdeki bin 300 yıllık anıt zeytin ağacımız bulunmaktadır” dedi.
“MUT ZEYTİN İHRACATINDA DA SÖZ SAHİBİ”
Ortadoğu üzerinden Dünyaya zeytinin Mut üzerinden yayıldığını söyleyen Ekrem Bayır, “Mut zeytinimizin ve zeytinyağımızın gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmaktadır. Gerek Fransa’ya, gerek Japonya’ya, Gerek Birleşik Emirliklerine ilçemizde ihracat yapan firmalar bulunmaktadır. Mut Zeytinyağımız 08 asidin altında Peroksit değeri 8 ila 9’larda olmasıyla raf ömrünün peroksit avantajıyla daha uzun olmasıyla içeriğindeki sağlık bileşenlerinin sayesinde natürel organik ve polifonel miktarı olarak dünya piyasalarında ön plana çıkmaktadır” şeklinde konuştu.
MUT ZİRAAT ODASI’NDAN ZEYTİN ÜRETİCİSİNE UYARI
Mut Ziraat Odası yönetim kurulu başkanı Hıdır Kar, zeytin hasadının başlamasıyla birlikte zeytin üreticilerine uyarılarda bulundu. Mut Ziraat Odası başkanı Kar, “Zeytinde erken hasat yağ kalitesini olumsuz etkilemektedir. Erken hasat ayrıca fiyatın düşmesine neden olmaktadır. Erken hasat yaparak kaliteyi, fiyatı ve rekolteyi düşürmeyelim. Zeytin hasadını Ekim ayının ilk haftasından sonra yapmaya gayret gösterelim. Bereketli bir zeytin sezonu olmasını temenni ediyorum. Bol kazançlar dilerim” dedi.
Yağlık fiyatını beğenmeyen ve az bulan üreticilerden Hasan Kavalcı ise, “En yüksek fiyatı 15 lira en düşük fiyatı ise 6 lira. Fiyatların içinde en düşük fiyatı beğenmiyorum” dedi.