FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 21 Aralık 2021 1458 Görüntüleme

Mut’ta Slow Food Kuruluyor

Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden ve organizasyonlarından olan Slow Food’un (Yavaş Gıda, Yavaş Yemek), ilçemiz Mut’ta da kuruluş çalışmalarına başlandı.
Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına (fast food) karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden harekete katılmak için, Mut’ta bir grup iş insanı bir araya geldi ve kuruluş çalışmalarını başlattı.
Slow Food’u Mut’ta kurmak için bir araya gelen grup, Mut Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantıya, Slow Food liderlerinden Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Gastronomi Koordinatörü ve Tarsus Sözcüsü Yasmina Lokmanoğlu konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda, katılımcılara, Yasmina Lokmanoğlu tarafından Slow Food hareketi ve organizasyonu hakkında ayrıntılı bilgiler verildi; Slow Food’u kurmak için gereken çalışmalar anlatıldı.
Toplantı sonunda, Mut’ta Slow Food’un kurulması kararlaştırılırken, kuruluş başvurusu imzaya açıldı. Kuruluş başvurusuna imza atanlar arasında şu isimler yer aldı: Didem Şentürk, Erdoğan Şentürk, Burcu Pekşen Ceylan, Ali Ceylan, Kasım Pınar, Hakkı Gökberi, Suat Özen, Gülsüm Kevser Mut, Oğuz Aydın, Ahmet Yeşildağ, Osman Mikail Can, Mehmet Gürbüz, Murat Doğanyer, Göktuğ Aydın, Ayşegül Aydın ve Yasmina Lokmanoğlu.

SLOW FOOD, 1986’da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına (fast food) karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi’nin bir parçasıdır. Türkçe karşılığı “Yavaş Yemek”tir.
Bir organizasyon olarak İtalya’da Arcigola organizasyonunun öncülüğünde Roma’da açılan McDonald’s karşı 1986’da başlatılmıştır.
2004’te Yavaş Yemek University of Gastronomic Sciences’i University of Gastronomic Sciences başlatmıştır. Carlo Petrini ve Massimo Montanari amacı iyi yiyecek ve beslenmeye dikkat çekmek olan Üniversitenin kuruluşunda başı çeken figürlerdir.
Slow Food Hareketi, yerel tohumlarla üretime, bölgesel aşların tüketimine ve kente özgü kültürel kimliğinin korunmasına, yerel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına dikkat çekmesi ile diğer toplumsal gıda hareketlerinden farklılaşır. Diğer çevre gruplarının aksine, Slow Food üyelerine uygun ölçüde duygusal zevk vaadini ve yavaş, uzun süreli keyifleri anlatır. Bu hareket eğer yemek için iyi bir zaman ayrılırsa daha iyi öğün deneyimine sahip olunacağını savunur.
Amaçlar:
Yerel biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla tohum bankası oluşturmak ve sürdürmek,
Yerel ve geleneksel besin maddelerini korumak ve teşvik etmek,
Tat eğitimini teşvik etmek,
Tüketicileri fast food ürünlerinin riskine karşı eğitmek,
Organik çiftçiliği teşvik edici kamuoyu oluşturmak,
Ürünlere yönelik genetik mühendisliğinin müdahalelerine karşı çıkmak,
Ürünlerde böcek ilaçlarının kullanımına karşı kamuoyu oluşturmak,
Öğrenciler ve mahkûmlara bahçıvanlık becerisini kazandırmaktır.
Kaynak: tr.wikipedia.org

Tema Tasarım | Osgaka.com