Mut Kadınlar Kulübü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MUTKAD), “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Kadına karşı şiddetin bir insan hakları ihlali ve suç olduğunu belirten MUTKAD, kadına her türlü şiddete karşı çıktı ve sessiz kalmayacaklarını duyurdu. MUTKAD’ın açıklamasında, “Sizler de korkmayın, susmayın, sessiz kalmayın!” çağrısında bulunuldu.
MUTKAD adına Siyaset Bilimci Özlem Kısa ve Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Nur Yıldız tarafından yapılan basın açıklamasında, Mut kamuoyuyla şu görüşler paylaşıldı:
Son yıllarda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sistematik bir şekilde artmaktadır. Aslına bakılırsa kadına şiddet de cinayet de bireysel olaylar değildir.Toplumun kadına bakışı, erkek egemen anlayışın değiştirilmeye çalışılmaması, kadın üzerinden yanlış söylemlere ve beyanatlara son verilmemesi ve kadının birey olmasının önüne devamlı olarak set çekilmesinin sonucunda gelinen noktadır ve toplumsal bir sorundur.
Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmasının ne kadar önemli olduğu her bir şiddet de yeniden ortaya çıkmaktadır. Türkiye “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi (Cedaw)” ve “Kadına Yönelik Şiddet Ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Ve Bunlarla Mücadele Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi –İstanbul Sözleşmesi”ni imzalamış ve bir takım taahhütler altına girmiştir. Bunlardan en önemlisi “Toplumsal Cinsiyet eşitliğin sağlanması, kadına şiddetin önlenmesi, cinsler arası her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadının ekonomik , sosyal ve siyasi olarak güçlendirilmesi” için her türlü düzenleme yapılmalı ve önlemi alınmalıdır.
Şiddet kaçınılmaz değildir, engellenebilir. Kadına karşı şiddetin tek bir nedeni yoktur. Medya ve reklamcılık, kadına karşı şiddetle ilgili sıklıkla kabul edilebilir bir tablo çiziyor, şiddeti yapılabilir hale getirip yeniden üretebiliyor. Bütün kültürlerde, kadınların cinsel şekillenmelerine egemen olan kültürel yapılanmanın; sessizlik, suskunluk ve sır olarak saklamakla ilişkili bir ‘utanç söylemi’ olduğu bildiriliyor. Devletler kadına yönelik şiddeti önlemede uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getirmiyor. Bu nedenle önleme stratejileri de uzun süreli ve kalıcı etkiler elde etmek üzere bütüncül olmalı. Birçok sektör, taraf ve paydaşın elini taşın altına koyması gerekmektedir.
Biz Mut Kadınlar Kulubü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MUTKAD) olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için kadına her türlü şiddete karşı çıkıyor ve sessiz kalmıyoruz- kalmayacağız. Sizler de “KORKMAYIN, SUSMAYIN, SESSİZ KALMAYIN!”