Mut zeytini ve zeytinyağı, yolculuğunu bir üst noktaya taşıyor.
Mut’ta zeytin ve zeytinyağı üretiminin artması, yeni arayışları da beraberinde getirdi.
Mevcut ve gelişen zeytin ve zeytinyağı varlığını daha değerli kılıp, ekonomik kazanç olarak, üreticinin cebine koyamamak, gelişim eğrisini durdurup, tersine çevirebilir. Bu yaklaşım ile 1960’lı yıllardan bu yana, ilçemizde üretimi artarak devam eden zeytin ve zeytinyağı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi laboratuarlarında her yönü ile incelemeye alındı.
Araştırma , ilçemiz Gıda Mühendislerinden Yiğit İnce’nin yüksek lisans tez konusu olup, ilçemiz öğretim üyelerinden, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doktor Öğretim Üyesi Nizam Mustafa Nizamlıoğlu danışmanlığında yapılmakta.
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız, Gıda mühendisi Yiğit İnce, “Mut zeytin/zeytinyağı sanayi anlamında gelişme gösterirken, bilimsel değerleri açısından, laboratuar koşullarında yeterince incelenmemiştir. Bu eksiklik ve gelişmelerin gösterdiği ihtiyaç, yapılan yüksek lisans çalışmasının çıkış nedeni olmuştur. Yapmakta olduğumuz yüksek lisans çalışması ile Mut zeytini/zeytinyağı ile ilgili çok kıymetli bilimsel verileri elde etmeye çalışıp, katma değer yaratmanın yanı sıra, ileride yapılacak çalışmalar için ön kaynak oluşturma çabası içindeyiz” dedi.
İnce, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu çalışma, Mut zeytin ve zeytinyağının, kalite özellikleri ile ilgili verilerin sağlanmasını, üretimin daha randımanlı ve nitelikli hale getirilmesi için planlanan Ar-Ge ön aşamalarını oluşturacaktır. Mut ve çevresinde üretilen zeytinyağlarının, daha verimli eldesine, antioksidan ve aromatik özelliklerini geliştirmeye, zeytinyağı üretim yan ürünlerinin (Prina, karasu ve yaprak) değerlendirilmesi ve kalitenin önemli bir belirleyicisi olan zeytinyağı sterollerini arttırmaya yönelik, Ar-Ge çalışmaları planlamaktır. Rakım ve lokasyon farklılıklarına bağlı niteliklerin açığa çıkarılması suretiyle, coğrafi işaretleme konusuna da önemli katkıların sağlanması düşünülmektedir. Çalışmanın, Mut ekonomisine daha fazla katma değer ve ürünlerin yurt içi piyasada daha fazla değer görmesi, yurt dışı piyasaya açılmasında ülkeye katkı beklenmektedir. Aynı zamanda üretici ile yapılacak görüşmeler sonucunda elde edilen veriler çerçevesinde, zeytin yetiştiriciliğinin ve zeytinyağı üreticiliğinin, daha bilinçli yapılması konusunda gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.”
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
Mut Zeytini ve Zeytinyağı Yüksek Lisans Tezinde
Benzer Haberler
-
ÇKS’DE SON TARİH 31 ARALIK
-
Başkan Orhan mahalle ziyaretlerinde
-
Özgür Oral Manici’den Resim ve Seramik Sergisi
-
İYİLİK İYİDİR
-
PERS YOLU’NDA KURT YÜRÜYÜŞÜ
-
İŞGALCİLERE NEDEN KARŞI KONULMUYOR?
-
ABI HAYAT / MENGİ
-
Mut’ta Jandarmadan Kaçak Makaron Operasyonu
-
MERSİN’DE DENİZİ KİRLETEN GEMİYE 20.5 MİLYON TL CEZA
-
ERDEMLİ’DE KESTANE FİDANI DAĞITILDI
-
MERSİN KENT KONSEYİ’NDEN MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS EĞİTİMİ
-
YENİ YILA DAHA İYİ BİR BAŞLANGIÇ İÇİN 10 ÖNERİ!