FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 6 Ekim 2020 577 Görüntüleme

Mut Üreticileri Kooperatifinden Basın Açıklaması

Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Osman Çelik, göreve geldikleri günden bu yana gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmeyi düşündükleri çalışmalarla ilgili basın açıklamasında bulundu. Kooperatif Başkanı Çelik, basın açıklamasında, hasadına yeni başlanan zeytin ve zeytin fiyatlarıyla ilgili de gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kooperatif Başkanı Ali Osman Çelik’in basın açıklaması şöyle:
Kooperatifimiz bilindiği üzere 1 yıl önce Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi, Mut Ziraat Odası, Mut Ticaret Odası, Mut Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Mut Şoförler Odası ve Mehmet Altuntaş tarafından kurulumu gerçekleştirilmiştir. 11 Ağustos 2020 tarihinde yapılan ilk genel kurulda ben ve yönetimim ortaklarımız tarafından bizleri buraya layık görmüşlerdir.
Genel kuruldan itibaren görev aldığımız bu süreçte neler yaptığımızı sizlere bahsetmek istiyorum.
*14 ağustos 2020 tarihinde noter tarafından devir teslimimiz gerçekleşmiş olup görevimizi devir aldık.
*Meydan Mahallesi Kıyı Sokak No: 4’de bulunan büromuzun resmi olarak kiralanması için Mut Ziraat Odasına başvurduk. Başvurumuz sonucunda Mut Ziraat Odası kiralık olan işyerini ihaleye çıkardı. Yasal süre dolduktan sonra büromuzu 5 Eylül 2020 tarihinde resmi olarak kiraladık.
*Ortaklarımızın ürünlerini değerlendirmek amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğüne ürün tanzim ve reklam noktası olabilmek için başvuru yaptık. İlçe Tarım Müdürlüğümüz büromuzun eksikleri olduğunu ve tamamlamamız gerektiğini beyan etti. Ortaklarımızın parasını harcamamak için Mut Belediye Başkanımız Sayın Volkan Şeker’den ihtiyaçlarımızı talep ettik. 05 Ekim 2020 tarihinde büromuzun eksikleri tamamlanmış olup, bu süreçte emeği geçen Mut Belediye Başkanımız Sayın Volkan Şeker’e teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.
*Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’i ziyaret ettik. Fikir alışverişinde bulunup Mut için isteklerimizi beyan ettik. İlk başta Mut sebze ve meyve halinden yer temini için dilekçe verdik. İkinci dilekçemiz; Mut ürünlerinin işlenmesi ve boyutlanması için gerekli olan makina ve ekipman desteği ile ilgiliydi. İlk olarak zeytin boylama makinasını Sayın Başkanımız Vahap Seçer kooperatifimize hibe etti. İlerleyen günlerde bu yeni makinalarımız da gelecektir, dilekçelerimizin akibeti sonuçlanınca sizlere tekrar bilgi vereceğiz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’e desteklerinden dolayı teşekkür eder saygılar sunarız.
*Büromuzun masa sandalye dolap eksikleri Mut Ziraat Odası Başkanı Sayın Hıdır Kar ve yönetimi tarafından karşılanmıştır. Sayın Hıdır Kar ve yönetimine teşekkür eder saygılar sunarız.
*Bunları niye anlatıyorum şuanda hesabımızda kongrede devraldığımız 70000 TL civarındaki paramız aynı şekilde durmaktadır. Yapılan bu işlerde neredeyse kasamızdan para dahi çıkmamıştır, fakat 15-20 günlük zaman kaybımıza neden olmuştur. Bu yüzden her bir kurumumuza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
*25 günlük süreç içerisinde 4 adet firma ile logo çalışmalarımız oldu bunlardan bir tanesini yönetim olarak seçtik ve ürün ambalajlarımızın üzerinde bu logoyu göreceksiniz.
*Büromuz halı hazırda tadilatta olup biter bitmez İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuru yapıp ilk olarak ortaklarımızın zeytinyağı satışına başlanacaktır. Bu süreç biraz zahmetli prosedürler barındırmaktadır.
*Milli Emlak Müdürlüğüne yaptığımız başvuru sonra kooperatifimize yer tahsisi konusunda çalışmalarımız başlamış olup inşallah en kısa süre içerisinde neticeye kavuşmayı ümit ediyoruz.
*Kooperatifimize kasa temini konusunda eski Kaymakamımız şuan ki Vali Yardımcımız Sayın Süleyman Deniz Bey’i ziyaret ettik. Görüşmelerimiz halen devam etmekte olup yakın zamanda neticelenmesi ümit ediyoruz.
*Kooperatifimizin zeytin alıp almayacağı konusuna da açıklık getirmek istiyorum. Sofralık zeytin ticareti için Mut’a gelmeyen 8 adet firma ile birebir yönetim kurulu başkanları ile görüştük. Alıcı firmalarımızın çoğu yeşil gemlik çalışmadıklarını söylediler. 3 firmamızla ayrıca yeşil gemlik alımı konusunda pazarlık yaptık; birisiyle zeytin fiyatları konusunda anlaşamadık, şu an ki piyasadan almak istediler biz kabul etmedik, diğer ikisiyle alım teminatları ve sözleşme konusunda anlaşma sağlanmadığı için sonuçlayamadık. Kooperatifimizin amacı zeytin alıp satmak değildir, zeytini yüksek fiyattan pazarlayabilmek yada piyasaya müdahale etme gücünü elde etmektir, bunun için inanın var gücümüzle çalışıyoruz. Kooperatifimiz aynı piyasa koşulları ile alım yapmamalıdır, çünkü bu durumda kooperatif amacına ulaşamaz, bizim amacımız Mut’a daha çok alıcı getirip daha çok talep sağlayıp fiyatların artışı sağlamaktır. Zeytin yağı kooperatifleri ve firmaları ile de ön görüşme yapılmış olup onların da sezonu ekim ayının 10’undan sonra başlayacağını öğrendik. Bizim istediğimiz koşullar sağlanırsa zeytin de alım yapacağız, değilse aynı fiyattan alım yapılması söz konusu değildir.
*2020 zeytin sezonu serbest piyasa akibeti ise şu şekilde devam etmektedir. Ege Bölgesinde bu yıl domat zeytini oldukça sık tutmuş durumda çiftçiler meyve seyreltme işlemi yapmakta olup domatlarını erken hasat ediyorlar. İlçemizde toplanan yeşil gemlik ile orada toplanan ham domatlar aynı zamana denk geldiği için yeşil gemlik fiyatlarında pek rekabet olmamaktadır. Çünkü ilçemizden şu anda Ege Bölgesine götürülen zeytinin kilo başına masrafı 1 TL’dir. Ege Bölgesinde de bu yıl ilçemizde olduğu gibi havalar sıcak ve kurak geçiyor. Fakat orada iklimin sıcak geçmesi başka bi sorunu daha meydana getiriyor. ‘Zeytin sineği’ sıcak ve kurak geçen yıllarda meyvelere daha çok zarar veriyor. Yağmur yağmamaya devam ederse bu durum ege bölgesini oldukça zorlayacak gibi görünüyor. İşte bu durumda mut zeytinin daha da ön plana çıkacağını düşünüyorum. Bu tip karamsarlıklar piyasada da durağanlığa neden oluyor. Şu anda Ege Bölgesi ile Mut Bölgesinde açıklanan domat fiyatları aynıdır. Başka zeytin fiyatı henüz açıklanmamıştır.
*Ülkemizde neredeyse zeytin hasatının ilk yapıldığı yer Mersin’in Mut ilçesidir. Bu zamanlamanın hem avantajı hem de dezavantajı bulunmaktadır. Zeytin, hava sıcaklıklarının 30 derecenin altına düşmesiyle ve iklimsel yağmurların yağmasıyla birlikte kalite seviyesini artırır. İlçemizde gemlik zeytini neredeyse Eylülün ilk haftasında toplanmaya başlanmaktadır. Fakat bu dönemde zeytin alım firmaları bu toplanan zeytine rağbet göstermemektedir, çünkü hem kalitesi, hem de yağlanma oranları çok düşüktür. Erken dönemde firmalar tarafından alınan gemlik zeytini sofralık yada yağlık değil confit (yeşil, siyah veya rengi dönük zeytinin alkali ile işlemden geçirilerek, oksidasyon ile karartıldıktan sonra fermente edilerek veya edilmeden elde edilen zeytindir) ve dilimleme sektöründe kullanılmaktadır. Bunun anlamı nedir; büyük firmalar sofralık zeytin olgunlaşıncaya kadar neredeyse alım yapmamaktadır. Firmaların da alım yapma zamanı da her yılın ekim ayının ilk haftasına denk gelmektedir. Peki piyasa belli olmadan gemlik zeytinini biz neden erken hasat ediyoruz; gemlik zeytini rakım olarak 350-400 metre üzerinde toprak ile buluşturulmalıdır. Gemlik zeytini aynı bahçe içinde başka meyve ağaçları ile yetiştirilirse sulama ihtiyacı farklı olacağından erken siyahlaşma ve dökülme gerçekleştirir. Aslında bu iki temel unsur mut da zeytinin neden erken hasat edildiğini açıklıyor. Erken hasat ediyoruz fakat alıcıların tamamı henüz alıma başlamamış oluyor ve serbest piyasa rekabeti tam anlamıyla meydana gelmiyor.
Kooperatifimizden beklenti çok büyük, fakat maddi imkanımız belirli bir seviyededir. Zeytin toplatmak için kasamız yoktur ve bir adet zeytin boylama makinemiz vardır. Savaştığımız ortamı ve koşulları da göz ardı etmemenizi bekliyorum. Herkesin kooperatife üye olmasını istiyorum. Birlikten güç doğar deyip, herkese saygılarımı sunuyorum.

Tema Tasarım | Osgaka.com