Mut Müftüsü Mustafa Öztürk, 2 Nisan’da başlayan oruç ayı Ramazan dolayısıyla, ilçemizde Ramazan ayı hazırlıkları ve Mut Müftülüğü’nce yürütülen hizmetler hakkında bilgiler verdi.
Ramazan ayının bu yılki temasının “Doğruluk” olarak belirlendiğini belirten Mut Müftüsü Mustafa Öztürk, Ramazan ayının 1 Nisan Cuma günü kılınan ilk teravih namazının ardından, 2 Nisan Cumartesi gecesi kalkılan ilk sahurla başladığını söyledi. Müftü Öztürk, Ramazan ayı için alınan tedbirler ile yıl içerisinde müftülük tarafından yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
“Ramazan bu sene daha şenlikli, verimli geçecek.”
“Allah’a şükürler olsun bu sene yine Ramazan-ı Şerife kavuştuk.” diyerek açıklamasına başlayan İlçe Müftüsü Mustafa Öztürk, “Bu sene Ramazan-ı Şerif geçen iki yıla göre İnşallah daha şenlikli geçecek. Daha verimli geçecek.” dedi.
“Geçen sene istediğimiz şevki göremedik. Teravih normal kılınacak.”
Müftü Öztürk, şöyle konuştu: “Çünkü camilerimiz teravih kılınmadığı zaman, gerçekten cemaat açısından mahzun. Geçen sene ben geldiğimde ilk gün vaaza çıktım Laal Paşa Camisi’nde. İstediğimiz cemaati göremedik. O şevki, heyecanı göremedik. Ama Allah’a şükürler olsun, Rabbim bir daha milletimizi ve memleketimizi bu hastalıklardan korusun. Artık bu korona denilen hastalıktan bayağı bir arındık, kurtulduk. Ve bu sene teravihimizi normal kılacağız.”
“Bu yıl ki Ramazan teması Doğruluk.”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ramazanlarda belli haftalarda bir temayı öne çıkardığını, bu yılki Ramazan temasının “Doğruluk” olduğunu söyleyen Öztürk, “Yani bir Müslüman’da olması gereken en büyük sıfat. Doğruluk sıfatı. Ramazan ve doğruluk. Oruç ve doğruluk. Doğruluk nedir, nasıl anlayacağız, tarif edeceğiz? Bu Ramazan ayı içerisindeki vaazlarımızda, nasihatlerimizde bunun üzerinde fazla duracağız İnşallah.” dedi. Öztürk, konuyla ilgili olarak, “Doğruluk bir Müslüman’da hakikaten olmazsa olmaz bir vasıf. Yani namaz kılabiliriz, oruç tutabiliriz, zekat verebiliriz; ama bunları yaparken eğer doğruluk üzere olmuyorsak, aleyhimize bile olsa o zaman kıldığımız namazları, tuttuğumuz oruçları, ibadetleri bir sorgulamalıyız kendi kendimize. Nerede hata yapıyoruz, eksiğimiz ne, diye sormalıyız.” şeklinde konuştu.
“Camilerimizin % 98’inde görevlimiz var.”
Mut Müftlüğü olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatları doğrultusunda, bu Ramazanda dopdolu programlar hazırladıklarını söyleyen Öztürk, “Her şeyden önce teravih namazlarını, inşallah tüm camilerimizde kılacağız. Aşağı yukarı, Mut’umuzda şu an ihtiyaç duyulan camilerin yüzde 98’inde görevlimiz atandı. İhtiyaç duyulan tüm köylerimizin, mahallelerimizin imamları var şu anda. Bunun yanı sıra sabah namazından önce ve öğlen namazından önce, cemaatle anlaşarak, kesinlikle mukabele okunacak. Ramazanın olmazsa olmazı. Çünkü Ramazan, Kur-an ayı demektir. Kur-an ayında da Kuran-ı Kerim’le bol meşgul olmak lazım.” dedi.
“Orucun bahanesi yok.”
“Ramazan yalnız aç kalma olayı değil.”
Oruçla ilgili de bilgiler veren Öztürk, orucun bahanesinin olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Ben buraya geleli bu yıl 5. yılımı tamamladım. Burada gördüğüm en büyük eksiklik şuydu; iş güç zamanında insanlar, işte napayım, kayısı toplayacağım, oruç tutmuyorum. Öyle bir şey yok. Cenab-ı Hak diyor ki Kuran-ı Kerim’de, kesin emir, kim Ramazana kavuşursa oruç tutacak. İki istisna kılmış, kim hasta veya yolcu başka günler tutabilir. Yolcular için, eğer tutarsa daha hayırlı. İstisna şeyler var, ama onun haricinde bir mazeret yok. Bu sene bizim elimizde o mazeret de kalmadı, iş güç de başlamadı. Yani Ramazanı tam manasıyla değerlendirmemiz lazım. Bir konuya daha dikkat etmek istiyorum ben. Ramazan-ı Şerif yalnız aç kalma olayı değil malum. Peygamberimiz birçok Hadis-i Şerif’te bildiriyor, diyor ki; eğer kişi elini kötülüklerden, dilini gıybetten, yalandan, dedikodudan, haramdan alıkoyamıyorsa, demin bahsettiğim sıratı müstakim olamıyorsa, onun aç ve susuz kalmasına Allah’ın ihtiyacı yok, diyor. Yani oruç, bizim yalnız fiziki olarak, bedeni olarak, aç ve susuz kalmamız veya şehevi arzulardan uzak kalmamız, bununla beraber sırf bu değil, bununla beraber her türlü kötülükten kendimizi uzaklaştırmamız lazım.”
Müslümanların tutmuş oldukları oruçların Allah indindeki derecesine tam ulaşabilmesi için, namazlarını da eksik bırakmamaları arzusunu da dile getiren Öztürk, “Ve teravih namazını da tabi. Eskiler delerdi ki; kılınan teravihle oruç gideceği yere ulaşır, derlerdi. Düşünüyorum, çok güzel söylenmiş bir söz.” şeklinde konuştu.
“Fitre 40 TL.”
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılki Ramazan fitresinin bedelinin 40 TL. olarak belirlendiğini kaydeden Öztürk, bu rakamın asgari olduğunu söyledi. Öztürk, “Asgari 40 lira. Bunun üst sınırı yok. Kişinin kazancı çok iyiyse, o bunu 50’de yapabilir, 100’de yapabilir. Onda sınır yok. Oruç tutmayan bir kişi hasta, oruç tutamadı; böyle bir kişinin de tabi bir doktorun kendisine senin gerçekten tutamazsın demesi lazım, sağlığın tehlikeye girer demesi lazım, o zaman o da aynen asgari bu bir fitre miktarı kadar, ona da oruç fidyesi diyoruz. Yani 30 günlük, 30 çarpı 40. Kaç gün tutamadı, günlük 40 TL. Şunu açıkça belirtelim, oruçta aslolan tutmaktır. İyileştiği anda, oruç tutmaktır. Orucun özelliği bu. Ama öyle bir hastalığı var ki, iyileşme ihtimali yok. Mesela şeker hastalarında görüyoruz biz bunu. Onun fidye vermesi lazım. Kaç gün tutmadıysa 40 liradan hesaplayıp verecek.” şeklinde konuştu.
Mut’ta Ramazan programları
Ramazan boyunca programlar hazırladıklarını ifade eden Öztürk, bununla ilgili olarak, “Ramazan içerisinde bir camimizde hatim ve teravi kılıyoruz. Her yıl uygulamalı hale getirdik, pandemi dönemleri hariç. Bu yıl Erikçi Camisi’nde hatim ve teravi namazı kılacağız inşallah. Orada bizim hafız öğrencilerimiz de görev alacaklar, hocalarıyla beraber. Hacı Süleyman Camisi’nde, son 10 gün malum sünnettir itikafa girmek. Eğer itikafa girmek isteyen kardeşlerimiz olursa, biz o camiyi ayarladık. Onun onaylarını aldık. Hacı Süleyman Camisi’nde itikafa girebilirler isteyenler, ramazanın son 10 günü. 24 yerde bayanlar için mukabele ayarladık.” dedi.
Konuşmasının sonunda mübarek Ramazan ayının milletimize, memleketimize, özelde Mut’umuza hayırlı uğurlu olmasını Cenabı Hak’tan niyaz eden ve herkesin Ramazanını tebrik eden Müftü Mustafa Öztürk; bilgi edinmek isteyen ve sorusu olan yurttaşların Mut Müftülüğü’ne ve görevlilerine başvurabileceklerini ve telefonla ulaşabileceklerini söyleyerek konuşmasını noktaladı.