Mut Kaymakamlığı tarafından ‘Muhtarlar ve Halk Buluşması’ düzenlendi. Mut Ziraat Odası Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya; İlçe Kaymakamı Fatih Erdoğan, Mut Belediyesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş ile siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları, yatırımcı kuruluş temsilcileri, daire amirleri, mahalle muhtarları ve yurttaşlar katıldı. Toplantıda, ilçenin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, muhtarlar tarafından mahallelerinin sorunları dile getirildi.
Başkanlık ettiği toplantıda konuşan Kaymakam Erdoğan, ilçede göreve başlayalı 45 gün olduğunu ifade ederek; bu süreçte bir çok muhtarla tanışma fırsatı yakaladığını ve 30’un üzerinde kırsal mahalleyi ziyaret ettiğini söyledi. Kaymakam Erdoğan, “Özellikle gittiğimiz kırsal mahallelerde, muhtarlarımızın hem bireysel çabaları olsun, hem de kurumları harekete geçirme anlamında güzel hizmetler yaptığına, mahallesinin insanının derdine dertlendiğine şahit olduk. İstek ve taleplerini yerinde görme incelemeye gayret ettik. Ve birçok köyümüzde, birçok kırsal mahallemizde, gittiğimiz arkadaşlarla birlikte tespit ettiğimiz hususları yerine getirmeye hızlıca başladık” dedi.
İlçe Kaymakamı Erdoğan, bu toplantının asıl amacını ise; “Sadece Kaymakamlık bünyesindeki hizmetlerden ziyade, başta ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi ve diğer yatırımcı kuruluşların veya ilçe daire amirlerinin altında bulunan dairelerimizin hizmet vermesiyle alakalı taleplerinizi bir bütün olarak ele almak, bir bütün olarak görmek. O yüzden sizlerin buradaki nokta atışı talepleri kurumlarımızın notları arasına girecek. Bunlarla ilgili eğer yapılabilecek bir şey varsa yapılacak. Ve hizmet nihai noktaya gelecek” şeklinde açıkladı.
Toplantıda, Kaymakam Erdoğan tarafından gündeme getirilen ilk konu; ilçedeki Covid-19 (koronavirüs) vakaları oldu. Erdoğan, yapılan çalışmalar ve denetimlerle, işin sıkı tutulmasıyla, ilçede vaka sayısının yarı yarıya azaldığının bilgisini verdi. Erdoğan, gevşekliğe mahal verilmemesi gerektiğini ifade ederek, bu konuda muhtarlardan destek istedi. Toplantıda, İlçe Sağlık Müdürlüğünce de ilçedeki aşılama çalışmalarıyla ilgili bilgi verildi.
Kaymakam Erdoğan’ın toplantıda gündeme getirdiği bir diğer konu, geçen günlerde ilçede yaşanan fırtına ve yol açtığı hasarlar oldu. Konuyla ilgili bilgi veren Erdoğan, “37 binadan, kamu binası, işyeri ve hayvan barınağı, sera dahil olmak üzere hasar meydana geldi. Sağ olsun ilçe belediyemiz tespitlerin tümünü yaptı. AFAD’la görüştük. AFAD’dan özellikle çatı hasarlarına ilişkin bir ödenek yakın zamanda, bir ay içerisinde bir ödenek gelmesi bekleniyor” dedi.
Bu süreçte veri toplamada zorluk çektiklerini ifade eden Erdoğan, tespitler noktasında muhtarlardan destek istedi. Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Muhtarlarımızın, özellikle hasar gören yerlerle alakalı kişinin adı, soyadı ve adresini bizlerle paylaşmasını ve hasarın boyutunu bizlerle paylaşması önemli. Bizlerde hızlıca bir ekip olarak, biz Kaymakamlık olarak sahaya çıkıyoruz. Daha büyük bir ekip olarak, 2 – 3 ekip olarak Belediyemiz, 3-4 ekip olarak sahaya çıkıyor. Ve hızlıca bu işi tamamlamaya gayret ediyoruz. Özellikle tarım alanları, seralarla alakalı zararlarda İlçe Tarım Müdürlüğümüz bu hususta tespitlerini tamamladı. Lakin şu hususu bilmeniz önemli; özellikle kamu binası, işyerinde ve ikamet konusunda sorun olan yerlerde, AFAD’ın yardım kriterlerine göre yardım çıkması mümkün değil. Özellikle ikameti o yerde olan vatandaşlarımızın hasarları varsa, AFAD bunun hemen hemen yüzde 100’ünü karşılıyor. Bu sebeple baktığımızda da yüzde 70’e yakın bir hasarımızın bu ödenekle giderilebileceğini görüyoruz. Geriye kalan hususlarla alakalı bize başvuru yapanlardan, bizlerde eğer bizim kriterlerimize uygunsa, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden, bu kardeşlerimizin dosyalarını Bakanlığımıza gönderiyoruz. Ve özellikle evin mevcut durumuna göre yardım talep ediyoruz.”
Toplantıda öne çıkan bir diğer önemli konu da, yaklaşan hasat dönemiyle birlikte ilçeye gelecek mevsimlik işçilerin barınma sorunu oldu. Konuyu 2 – 3 haftadır yoğun şekilde istişare etmeye çalıştıklarını ve hasat döneminden önce geniş kapsamlı bir toplantı yapacaklarını kaydeden Kaymakam Erdoğan, “Özellikle yoğun işçi gelen köylerimizin muhtarlarıyla, ilgili daire amirlerimizle bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Fakat toplantıdan önceki son durumu ve kararları netleştirmeden önce, sizin de görüşlerinizi almak istiyorum. Çünkü pandemi dönemi nedeniyle, özellikle işçilerin bir arada yaşayabileceği, çadırların kurulabileceği alanlar talep edilmekte bizden. Mümkün olduğunca işçilerin bir arada olup, tarlalara dağıldığı yerlerden kaçınmaya gayret edeceğiz. Çünkü bu şekilde bir vaka artışının önüne geçmemiz, o işçileri karantinada tutmamız ve hijyen şartlarını iyi derecede sağlamamız mümkün olmaz. O yüzden özellikle işçilerimizin çalıştıkları tarlalarda kalmasına gayret edeceğiz. Özellikle farklı tarlalardan gelip aynı çadır kurma bölgelerinde kalan işçilerimizin, vaka artışı açısından problem yaratabileceğini düşünüyoruz. Bu işçiden kaynaklanan bir virüs olmaz; fakat sonuçta bu topluma dahil olduğunu, toplumdan alabileceği bir virüs olabilir. Bunu çok tahmin edemeyiz açıkçası. Bunun kaynağını da net olarak tespit edemeyiz, ama bir şekilde yayılım ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.
Kendilerinden çadır talepleri olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan, bunu sağlamanın mümkün olmadığını vurguladı. Erdoğan, “Daha önceki uygulamada olduğu gibi, çadırlar kişiler tarafından temin edilecek ve kişi de mümkün mertebe, sürdükleri tarlalarda veya çalıştıklarda tarlalarda, emek verdikleri tarlalarda kalmaya gayret edecek” dedi.
Toplantıda konuşan, Mut Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Salgur ise, Mut Belediyesinin çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Sürekli sahada olduklarını ve muhtarlarla sürekli istişare halinde bulunduklarını belirten Hüseyin Salgur, Belediye olarak yatırımlarına ve projelerine başlayacaklarını söyledi. Salgur, “Belediye olarak yatırımlarımız da Allah kısmet ederse, Belediye Başkanımızın projeleri başlayacak en kısa zamanda. Bir tane GES projemiz var. Güneş enerjisi projesi. Yaklaşık 23 dönümlük bir alana GES projemiz var. Bir parke fabrikası projemiz, bir tanede asfalt şantiyesi projemiz var. Bir de alınan iş makinelerimiz var. Biz bu projeleri Başkan beyin talimatlarıyla işlemleri devam ediyor. GES projesinin hemen hemen bütün olurları çıktı. Asfalt şantiyemizin de, parke fabrikamızın da hazırlanıyor. Allah kısmet ederse ilçemize bunu kazandıracağız. Başkanımızın en büyük projelerinden biri ilçemize bu tesisleri kazandıracaklar” dedi.
Kırsal mahalleye geçilmesi yönünde muhtarlardan gelecek dilekçe ve talepleri almaya başladıklarını ifade eden Salgur, konuyla ilgi şunları söyledi: “Biliyorsunuz 5216 sayılı kanunla mahalle olmuştuk. 2023 yılından sonra da normal mahallelerin verdiği vergileri köyler de vermeye başlayacak. Kırsal mahalle için dilekçe verildi. Mut Belediye Meclisi ne takdir ederse görüşme yapılacak, ondan sonra Mersin Büyükşehir Belediye Meclisine gönderilecek. 90 gün içinde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi ‘evet’ veya ‘hayır’ şeklinde onaylayabilir. O dilekçeyi vermeyen muhtar arkadaşlarımız, Muhtarlık İşleri Müdürlüğümüze uğrarsa, biz de sayın Başkanımızla bir istişare edip muhtemelen Nisan veya Mayıs meclisine yetiştirmek istiyoruz bunu. Mersin’den şu ana kadar Yenişehir Belediyesi yaptı ve Büyükşehir Meclisine gönderdi. Kırsaldaki mahalleleri, tamamen kırsal mahalle yaptı.”
Kırsal mahalleye geçmenin avantajlarını aktaran Salgur, “Bunların avantajları şu; suyu tamamen şimdiki sistemden içeceksiniz, ücret olarak dörtte bir fiyatına, emlak vergisi vermeyeceksiniz. Kırsalda olan işyerleri yüzde elli indirimli vergi ödeyecek. Köye dönüş değil, sadece biraz imtiyaz sahibi oluyor. Mutta su 6 – 7 lira civarında, kırsal mahallelerde 1,30 civarında ondan içmeye devam edeceğiz. Belediye Meclisi ne karar verir, bilmiyoruz; ama böyle bir uygulama var” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından toplantıda, muhtarlar mahalleleriyle ilgili sorunları ve talepleri iletti. İletilen sorun ve talepler, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından yanıtlandı.
Mut Kaymakamlığınca düzenlenen ‘Muhtarlar ve Halk Buluşması’ toplantısı, sorunlarla ilgili çözüm önerilerinin alınması, görüş alışverişinde bulunulması ve soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.
Toplantının ardından Mut Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (Mut SYDV) Mütevelli Heyetinde yer alacak muhtar üyeler seçimi yapıldı. Yapılan seçimde, Meydan Mahallesi Muhtarı İbrahim Cüce ve Irmaklı Mahallesi Muhtarı Feyyaz Taş; Mut SYDV Mütevelli Heyetine seçildi.