Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, 18. kuruluş yılını, kültür varlıklarının sergilendiği Mut Çıtlık Odası açarak kutladı. Mut Çıtlık Dergisi sahibi Nihat Mustul’un, Meydan Mahallesi Yakupbey Sokak’ta bulunan evinin altında açılan mini kültür müzesinin açılışına; Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, eski belediye başkanlarından Nebi Yılmaz ile çok sayıda Çıtlık üyesi katıldı. 18. Kuruluş Yıldönümü kutlaması ve açılış etkinliğinde, kayısı ve çikolata ikramları yapıldı.
8 Mayıs Perşembe günü düzenlenen etkinlikte konuşan Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi sahibi Nihat Mustul, “Mut Çıtlık Dergisi Türkiye ilklerine imza atmış bir dergi. Bugün yine bir ilki yaşayacağız. Metrekare olarak küçük bir oda, buna ben Mut Çıtlık Odası ya da Mut Çıtlık Müzesi diyorum. Onun açılışını yapacağız” dedi.
MUSTUL: “ÇITLIK ODASI KÜÇÜK AMA EMEK OLARAK ÇOK BÜYÜK”
Genç yaşta kaybettikleri Çıtlık üyesi İzzet Öz’ü anan ve Çıtlık Odası’nın açılmasında katkı sunan, destek veren herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasını sürdüren dergi sahibi Mustul, “İçerideki en çok kültür varlığı annem ve kaynanamdan kalma. Onları da sevgiyle anıyorum. Burası küçücük bir yer metrakare olarak. Küçük, ama emek olarak çok büyük bir yer. Buranın içinde, küçük ama 18 yıllık bir emek var. Daha da ileri gidiyorum 50 küsur yıllık bir emek var. Dergimiz 72 sayı oldu. Burada 72 sayının hepsinin bir gözü var, derli toplu hepsi. Araştıracak olan, bakacak olan, inceleyecek olan; her zaman gelip bakabilir, görebilir, inceleyebilir” şeklinde konuştu.
“ÇITLIK DERGİSİ MUT’UN BİR BELLEĞİ”
Bugün aynı zamanda Mut Çıtlık Dergisi’nin 18. yaşını da kutladıklarını belirten Mustul, şöyle konuştu: “Mut Çıtlık Dergisi’nin aslında ateşi yakan ilk ben olabilirim. En çok emeği harcayan ben olabilirim. Ama Mut Çıtlık Dergisi hepimizin ortaklaşa açtığı bir kültür sanat gülü. Yalnız dergiyle kalmadı, zamanla sosyal etkinlikler yapabilen, doğa grubu olan, sosyal kolları, dalları olan bir dergiye dönüştü. Bir Çıtlık ailesine dönüştü. Aramaya kalksanız Türkiye’de ne bir ilin, ne bir ilçenin böyle bir dergisi yok. Bu 18 yıl içinde sayısız etkinlik yaptı. Bir de Mut Çıtlık Dergisi Mut’un bir belleği. Ama kimileri, ‘Mut’un değerleri’ diye bir şeyler sıralıyorlar; işte kayısı, erik, zeytin, zeytinyağı, şu bu filan, hepsini kabul ediyorum, hepsi Mut’un değeri. 15-20 kadar değer yazıyorlar, ama içinde ne yazık ki Mut Çıtlık Dergisi yok. Bu kadar Mut’un belleği olmuş, Mut’un kültür sanatına katkı yapmış bir dergi; ne yazık ki 10 tane değer var, Mut Çıtlık Dergisi içinde yok. Bende bunlara gülümseyerek; o zaman bizim çok yapacağımız iş var o değerlerin içine girebilmek için.”
“BU DERGİYİ YAŞATAN HEPİMİZİZ”
Bu dergiyi yaşatan, bu günlere getirenin sadece kendisi olmadığını ifade eden Mustul, “Bir ben, bir biz değiliz, hepimiziz; Çıtlık okurları, Çıtlık aboneleri, Çıtlık yazarları çizerleri ve Çıtlık’a katkı sunan herkes. Yine bir Türkiye ilki, ilk sayısından bu yana bütün sayılarını, son sayısına kadar hep birileri karşıladı basım giderlerini. Bu kaymakam oldu yerine göre, bütün Belediye Başkanları oldu, okurları oldu. Çıtlık Dergisi’ni yaşatan birazda bu. Çünkü inanmışlar Çıtlık’a. Benim o döktüğüm tere inanmışlar” dedi.
Nihat Mustul, konuşmasını, Mut’un en yanlış kararı olarak Kale içindeki binanın müze yapılmamasını göstererek tamamladı.
Açılışta emekli öğretmen Muzaffer Kılıç da, Mut Çıtlı Dergisi için yazdığı şiiri okudu. Doğan Atlay’la, Sıtkı Soylu’yla yıllarca Mut halk bilimiyle ilgili epeyce uğraştıklarını belirterek, onları rahmet ve saygıyla anan Kılıç, Mut Çıtlık Dergisi gibi kültür değerlerimizin hepsine destek vermemiz ve katkı sağlamamız gerektiğini ifade etti.
BAŞKAN ORHAN: “KÜLTÜR SANATTA ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞTIK”
Etkinliğe katılan Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ise, konuşmasına Anneler Günü’nü kutlayarak başladı. Çıtlık Dergisi’nin ilk faaliyetine başladığında İlçe Tarım Müdürü olduğunu anımsatan ve elinden geldiğince üzerine düşen ne varsa yapmaya çalıştığını belirten Başkan Orhan, “İlçemizdeki kültür ve sanatla ilgili konularda, iş başında olduğumuz dönemde hep elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Çünkü inandığımız, bu ilkenin kurtarıcısı olan ve inandığımız tek liderimiz olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, kültür ve sanattan uzaklaşmış toplumların can damarlarından biri kesilmiş demektir, dediği gibi, bu can damarlarını yaşatma noktasında elimizden geleni hep yapmaya çalıştık” dedi.
Nihat Mustul’un bahsettiği Kale içindeki binanın müze olmamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Orhan; orayla ilgili olarak resmi herhangi bir evrak olmadığını belirterek, müze açılamasının gerekçelerini anlattı.
“MUT’A KÜLTÜR MERKEZİ KAZANDIRACAĞIZ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Vahap Seçer’le görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Orhan, Mut’a bir Kültür Müzesi kazandırmak için çalışmalara başladıkları müjdesini verdi. Başkan Orhan, “Buna ilişkin daha öncesinden yeri belli olan tahsis edilen Yazalanı Mahallemizde yaklaşık 2 bin metrekareye yakın bir alanda İnşallah bir Kültür Merkezi yapımına ilişkin projelendirme çalışmasına başladık. Görev süremiz içerisinde de İnşallah Mut’a bir Kültür Merkezini kazandıracağız” dedi.
Orhan, “Bu Kültür Merkezimizin en alt katında da çok geniş bir salon özelikle bıraktık. En azından Mut kültürünü yansıtacak olan, bütün değerlerimiz kaybolmasın, gelecek nesillere de aktarılsın diye böyle bir projemiz var. İnşallah görev süremiz içerisinde biz bunu gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
“ALAODA’YLA İLGİLİ ÇALIŞMAMIZ VAR”
Mut’un aslında bir açık hava müzesi olduğunu söyleyen Başkan Orhan, şunları kaydetti: “Alahan’da bir manastırımız var. Hıristiyanlık tarihi için son derece önemli. Çünkü Hıristiyanlığın ilk yıllarında yapılmış bir ruhban okulu. Yine o dönemde Alahan Manastırı’nın restorasyonuyla ilgili konuda, o zamanın Kültür Bakanı ve hatta bundan dolayı da zaman zaman da eleştirilere maruz kaldığımız, İstanbul’dan Fener Rum Patriği Bartholomeos’u getirdik. Dedik ki, sahip çıkalım. Bundan da eleştirildik zaman zaman. Geldiler, Alahan Manastırı restore edildi. Bugün Alaoda Manastırı’na girilemiyor. Alaoda Kilisesi var orada. Bugün girilemiyor. Buna ilişkin Mut Belediyesi olarak, Müze Müdürlüğümüzle projesini hazırlıyoruz. Araçla inme şansı yok, ama en azından oraya yürüyerek inilebilsin, diye bir çalışma yapılıyor şu anda. Onu yapmaya çalışıyoruz.”
Mut Belediyesi olarak, kültür sanat konularında yaptıkları ve yapmayı düşündükleri çalışmalardan bahseden Başkan Orhan; Karacaoğlan’ın Mut’un en önemli değerlerinden biri olduğunu belirtti ve Mut Çıtlık Dergisi’nin düzenlediği Karacaoğlan Gecesi hazırlıkları için konuştuklarını söyledi. Orhan, “Karacaoğlan Gecesi yapılıyor. Mut’un en önemli değerlerinden birisi Karacaoğlan Geceleri yapıyor öğretmenim. Bu sene nerede yapalım, diye konuştuk. Yani Mut Belediyesi olarak, Mut’un bir öz evladı olarak, kültür sanata da özellikle düşkün ve aşık birisi olarak, üzerimize düşen neyse, bugüne kadar elimizden geldiğince yapmaya çalıştık, İnşallah bundan sonrada yapma gayreti içerisinde olacağımızı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“HALK OYUNLARI KURSU AÇACAĞIZ”
“MUT TÜRKÜLERİNİN STÜDYO ÇALIŞMASINA BAŞLAYACAĞIZ”
Mut Belediyesi halk oyunları ekibini tekrar bir araya getirdiklerini söyleyen Başkan Orhan, yaz sezonunda belediye olarak bir kurs açmayı planladıklarını dile getirdi. Kayısı Festivalinden sonra Mut Türküleriyle ilgili stüdyo çalışması yapacaklarını da sözlerine ekleyen Orhan; “Biz birlikte hareket etme noktasında, Mut’un bir idarecisi olarak üzerimize düşen ne ise yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Hepinize saygılar sunuyorum, teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.
Yapılan konuşmaların ardından Mut Çıtlık Odası, kurdele kesilerek açıldı. Açılışın ardından konuklar, mini kültür müzesi Mut Çıtlık Odası’nı gezdiler.