Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, 17. kuruluş yılını, Mut Çıtlık Doğa Gezginleri katılımcılarından Ayşe Demirtaş’ın ev sahipliğinde düzenlenen batırık etkinliğiyle kutladı. Ayşe Demirtaş’ın, Meydan Mahallesi’nde bulunan güzel bahçesinde düzenlenen etkinliğe, çok sayıda Çıtlık üyesi katıldı. Etkinlikte, Ayşe Demirtaş ve Çıtlık üyeleri tarafından konuklara, Mut’un geleneksel yiyeceği batırığın yanı sıra çay, pasta ve tatlı ikramları yapıldı. Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi’nin 17. yaşı dolayısıyla pasta kesildi. Etkinlikte, Çıtlık ailesi üyelerince şiirler okundu, türküler söylendi.
Nihat Mustul: “Çıtlık, 17 yıldır Mut’un kültür sanat simgesi olmaya çalışıyor.”
Cumartesi günü düzenlenen etkinlikte konuşan Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi sahibi Nihat Mustul, “Mut Çıtlık olarak 17 yıldır Mut’un kültür sanat simgesi olmaya çalışıyoruz” dedi.
Mustul, sözlerinin devamında, “Yıl 2007, aylardan nisan, dört arkadaşız, derginin adını Mut Çıtlık koymuşuz. Mut’un son at arabacısı Omar Ağa’nın at arabasını ayarlayıp üzerine çul ve minder serdik, yastık döşedik, yanımızda iki ya da üç tane halkoyunları giysili genç var, benim elimde de tenekeden yaptırdığım bu ses yükselticisi (megafon)… Aloo aloo, dikkat dikkat! Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisinin birinci sayısı çıkmıştır. Parasız dağıtıyoruz… İşte bu ses ve duyuruyla Mut Çıtlık yayın yaşamına başladı, işte bu ses ve duyuruyla Mut Çıtlık tohumu yazın (edebiyat) toprağına düştü, işte bu ses ve duyuruyla Mut Çıtlık sanata ve Mut kültürüne dokunmaya ve nice insan eline kalem kağıt almaya başladı” şeklinde konuştu.
Anadolu’da dergi çıkarmanın kolay olmadığını, başka yerlerde nice derginin kısa zaman içerisinde kapanıp gittiğini söyleyen Nihat Mustul, Çıtlık Dergisi’nin ise 17. yılını doldurduğunu kaydetti.
“Dergiyi yaşatan Mut halkıdır.”
Mustul, şöyle konuştu: “İlk ateşi ben yakmış olabilirim, bu dergiye en çok emeği ben harcamış olabilirim. İkisi de doğru. Ama sizler olmasanız Nihat Mustul tek başına nedir ki? Bu derginin binlerce okuru, yüzlerce gönüllüsü ve destekçisi var. Mut halkı ve Mut dışındaki Mutlular yaşatıyor bu dergiyi. Mut Çıtlık Dergisi tamamen bir halkın dergisi. Mut halkının dergisi. İçinde Mut halkı var. İşte bu dergiyi yaşatan güç budur. Mut halkının olmasıdır. İnsanlar bu derginin içinde kendilerini, çocukluklarını, annelerini babalarını, ninelerini dedelerini görüyor. Mut halkı ve Mut kültürü var bu derginin içinde, İşte bu dergiyi yaşatan güç budur. İçinde halk olan, başka böyle bir dergi yok arkadaşlarım, yok. İşte bunun için Mut Çıtlık, hep birlikte açtığımız bir kültür sanat Mut gülüdür. Ne mutlu bu gülü açanlara, ne mutlu kendisini Mut Çıtlık Ailesinden sayanlara, ne mutlu yakasında Mut Çıtlık taşıyanlara!”
17 yılda Mut Çıtlık’ın yalnızca dergi olarak kalmadığını, bünyelerinde kurdukları doğa grubu, tiyatro grubu, korolarla yüzlerce etkinliğe, Mut ve Türkiye ilklerine imza attığını ve Mut Çıtlık Ailesine dönüştüğünü kaydeden Mustul; derginin bugünlere gelmesinde emek veren, destek ve katkı sunan herkese, 17. Yaş etkinliğine ev sahipliği yapan Ayşe Demirtaş’a, etkinlikte şiir okuyan ve müzik yaparak katkı sunanlara ve katılımcılara çok teşekkürlerini iletti. Mustul, “Yaşasın Mut Çıtlık, nice yıllara Mut Çıtlık, nice 17 yıllara Mut Çıtlık!” diyerek konuşmasını noktaladı.
Duygu ve düşüncelerini dile getiren etkinlik katılımcıları ise, bahçeye hayran kaldıklarını ifade ederlerken, çok güzel bir gün geçirdiklerini belirterek; Çıtlık yöneticilerine ve kendilerini çok güzel bir şekilde ağırlayan Ayşe Demirtaş’a teşekkür ettiler.
Ayşe Demirtaş’ın güzelim bahçesinde yapılan Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi’nin 17. Kuruluş Yıldönümü, 17. Yaş pastasının kesilmesiyle kutlandı. Etkinlik; batırık, pasta, çay ikramlarının devamında, şiir ve müzik dinletisiyle son buldu.
Etkinlikle ilgili fotoğraflara, sosyal medyada facebook/MUT ÇITLIK DOĞA GEZGİNLERİ sayfasından ulaşılabilir.