FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 1 Mart 2022 519 Görüntüleme

Musa Kaplan’dan Moris Gabbay Belgeseli

Akademik, Anı – Anlatı – Günlük – Seyahatname, Araştırma – İnceleme kategorilerinde eserler yazan, belgeseller çeken Mutlu hemşerimiz Musa Kaplan’dan bir eser daha.
Belgesel Yapımcısı, Araştırmacı Yazar Musa Kaplan, çekimleri biten “Moris Gabbay’la Bir Asra Yolculuk” adlı biyografi belgesel filmini izleyicilerle buluşturuyor.

Yönetmenliğini Musa Kaplan’ın yaptığı “Moris Gabbay’la Bir Asra Yolculuk” adlı filmin galası 28 Şubat’ta yapıldı. Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde gerçekleşen galaya, Moris Gabbay ve Mazlum Çimen de katıldı.

27 Şubat 1922’de İstanbul’da doğan Moris Gabbay, Cumhuriyetten önce doğduğu için kendisini, “Ben Cumhuriyet’le büyüdüm” diye ifade etmektedir. Çocukluk döneminde, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin, önemli devrimlerine tanıklık etmiştir. Özellikle, ilkokul yılları, Harf Devrimi, Tevhîd-i Tedrîsât, Medeni Kanun gibi devrimlerin uygulandığı yıllardır. İlkokulu Saint-Michel Fransız Lisesi’nde, ortaokul ve lise öğrenimini Robert Kolejinde tamamlayan Moris Gabbay, Yahudilerin İkinci Dünya Savaşı’nda maruz kaldığı acılarına tanıklık etmiştir.
Mehmet Ali Aybar’ın teşvikiyle Türkiye İşçi Partisi’ne katılmıştır. Bursa Cezaevi yıllarında Nazım Hikmet ve arkadaşlarının dokudukları kumaşları Kapalı Çarşı’da satarak gelirini Nazım Hikmet’e ulaştırmıştır. Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Gıda Örgütü projelerinde görev alarak Kara Afrika dönemini deneyimleyen Moris Gabbay, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı kuruluş heyetine dahil olmuş ve çalışmalarını sürdürmüştür.

Yönetmenliğini Musa Kaplan’ın yaptığı belgeselde; yönetmen yardımcısı Deniz Gerçek, seslendirme Gönül Dilek, kameraman Selçuk Yaman, grafik tasarım Sevim Eskiyurt, kurgu Kader Rüzgar ve metin akışında Nermin Sarıbaş görev alırken; belgeselin çekimine 68’lilerden Nigar Sancak vesile olmuş. Belgeselin ilk gösterimi 28 Şubat’ta Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezinde sanatçı Mazlum Çimen’in katılımı ile yapıldı.

“Moris Gabbay’la Bir Asra Yolculuk” adlı belgeselin dört aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Yönetmen Musa Kaplan, “Moris ağabeyi bir kaç yıl önce tanıdım. Geç tanımış olmak benim şanssızlığım diye nitelendirebilirim. Yüz yıllık bir yaşam elbetteki bir saate sığdırılamaz, ne yazık ki bu da belgeselciliğin zorluklarından biri.” dedi.

Kaplan, Moris Gabbay’ın ileri yaşlarda olması nedeniyle belgeselin evinde gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.


MUSA KAPLAN:
Kitapları: Yasak Defter (1969). Devrim Yolcuları (2012). 3 Yoldaş (2015). Adras Dağı (2016). Göksu Bulanık Akıyor (2019).
Belgeselleri: Son Yörükler (2015). Devrim Yolcuları (2016). Balat’ta Kaybolmak (2017). Hıfzı Topuz’la Yüzyıla Yolculuk (2020).

İlginizi çekebilir

KÖY ENSTİTÜLERİ VE ÜRETİM

KÖY ENSTİTÜLERİ VE ÜRETİM

Tema Tasarım | Osgaka.com