Mut’ta Hacıahmetli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 3 yıl önce başladığı doğal yollarla üretilen ve büyük rağbet gören Kızılova Obruk Peynir üretiminde kapasite artırımına gidiyor. Yöresel ürün üretim çalışmalarına hız kesmeden devam eden kooperatif, yaklaşık 3,5 ton olan peynir üretim kapasitesini 15 tona çıkartıyor. Önceden 2 adet süt kazanıyla üretim çalışmalarını yürüten kooperatif; kapasite artırımı kapsamında, 2 adet süt ısıtma kazanı, 1’er tonluk araç üstü 2 adet süt toplama tankı ve süt toplamada kullanılacak 1 aracı bünyesine kattı. Kooperatif, üretimde belli bir aşamaya geldikten sonra çevre köylerden de ürün alımı yaparak; oluşturulan pazardan ve imkanlardan onları da faydalandırmak istiyor.
“Kapasiteyi 15 tona çıkartıyoruz.”
Konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren Hacıahmetli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yunus Emre Kaya, “Yaklaşık 3 yıl önce başladığımız Kızılova Obruk Peyniri üretim serüvenine hız kesmeden devam ediyoruz. 3 yıldır 3 – 3,5 ton olan peynir üretim kapasitemizi, bu yıl itibariyle 15 tona çıkartıyoruz” dedi.
“Doğallık bu işin kalbinde.”
Bölgede Kızılova Obruk Peynirinin önemli bir marka, önemli bir yere sahip olduğunu ve 200 yıllık bir tarihe sahip olduğunu söyleyen Kooperatif Başkanı Yunus Emre Kaya, peynir üretim süreçleri hakkında şunları söyledi: “Burada Hacıahmetli Köyü’nde, Çatalharman Köyü’nde, Kurtuluş Köyü’nde yörüklerimiz yaylalarda hayvancılıkla uğraşıyordu. Ve bu süreçte Hacıahmetli peyniri olarak zaten yıllardan beri ün yapmış, nam kazanmış; bitki örtüsüyle, peynirin yapım şekliyle, geleneksel yöresel yapım şekliyle. Peynirde en önemli konu, yağ. Genelde işletmelerin büyük bir bölümünde peynirin belli bir yağı alınır. Bizim burada üretimde kesinlikle sütten yağ alma olayı olmadığı için, hayvanın doğal, doğanın içerisinden gelen bitkilerin rayihasıyla, hayvanlardan el yöntemiyle sağılan sütlerin yöresel geleneksel şekilde peynir haline dönüştürülmesiyle, bir de bu işin en can alıcı noktası obruk dediğimiz mağaralarda 4 ile 5 ay arasında doğal fermente olmasıyla ortaya çıkan bir ürün. Bu ürün daha önce zaten üreticilerimizin kendi çabalarıyla yapılıyor, kendi çabalarıyla satılıyordu. Ama üreticilerimiz bu işten tam teşekküllü verim alamıyorlardı. Şimdi biz bunu Kızılova Obruk markasıyla üretiyoruz. Bizim ortak yaylamız Kızılova. Oranın da kendine has suyu dahi bir ayrıcalık, yani hayvancılık için. Doğası, bitkisi, havası, rakımı ayrıcalık. Hayvanların sütünü merkez işletmemize getirerek, steril ortamlarda sütü işleyerek peynir haline getiriyoruz. Ve ambalajlanması, obruğa konması, obruktan çıkışıyla tam bir lezzet serüveni haline dönüşüyor. Doğallık tabi ki bu işin artık kalbinde. Şu an mevcut bulunduğumuz Dünya düzeninde artık doğal ürünler kendisine ayrı bir yer edinmeye başladı. Çünkü hepimiz biliyoruz ki; doğallıktan ne kadar uzaklaşırsak, hastalıklar ve insanların değişik problemleri daha fazla ortaya çıkmaya başlıyor.”
Obruk peynirinin yanı sıra süt sezonunda koyun ve keçi yoğurdu, lor ve çökelek üretiminde de müşterilerine müjde veren Kooperatif Başkanı Kaya; bunun yanında kooperatif olarak zeytin alımına da başladıklarını ifade ederek, zeytinyağı, kırmalık yeşil ve siyah zeytin üretimine de başladıklarını sözlerine ekledi.
Tüketicilerin Kızılova Obruk e-ticaret sitesinden ve sosyal medya platformlarından kendilerine ulaşabileceklerini ifade eden Kooperatif Başkanı Kaya, “Bizim en büyük sıkıntımız 3 ton üretimi ancak belli kesimlere ulaştırabiliyorduk. Talepte toptan talep ve perakende talep birbirine çakışıyordu. Ürün yetiştirmekte zorlanıyorduk. Şu an 15 tonluk üretimle hem farklı illerdeki bayilerimize ürün yetiştirebileceğiz, hem de perakende e-ticaret sayfamızdan direkt bizle iletişime geçen müşterilerimizle de yine ürün yetiştirmeye devam edeceğiz. Bir konuya daha değinmek istiyorum: Biz tabi ki peynirle alakalı çok köklü bir kooperatifiz, yani peynirin üretimiyle alakalı veya hayvancılıkla alakalı çok ileri bir geçmişe sahibiz. Ama bunun yanında bizim bölgemiz aynı zamanda tarımda da belli bir seviyeye gelmiş. Zeytinle alakalı aynı zamanda kıraç dediğimiz polifenöl oranı yüksek zeytinyağını elde edebileceğimiz kıraç arazilerimizde zeytinyağlarımız var. Kooperatifimiz geçen yıl zeytin alımına da başladı ve zeytinyağı üretimine de başladı. Bunun yanında kırmalık yeşil zeytin ve kırmalık siyah zeytin üretimine de başladı. Biz aynı zamanda iyi bir bakliyat üreticisiyiz. Şunun altını çizmek istiyorum geleneksel ve doğal yöntemler. Süt sezonunda aynı şekilde koyun ve keçi yoğurdu olarak lor ve çökelek olarak müşterilerimize müjdesini vermek istiyorum” şeklinde konuştu.
“Oluşturduğumuz pazardan ve imkanlardan çevre köyleri de faydalandırmak istiyoruz.”
Doğal üretim yapan, kendi üreticisini koruyan, kendi bölgesini koruyan üreticilere daha kaliteli ve güvenli ürün ulaştırma çabasında olan bir kooperatif olduklarının altını çizen Kooperatif Başkanı Kaya; buradaki üretimimizi belli bir aşamaya, düzene soktuklarında çevre köylerden de ürün alımı yapacaklarını söyledi. Kaya, “Oluşturduğumuz pazardan onları da faydalandırmak istiyoruz. Biz burada birlikte güzeliz. Burada oluşturduğumuz imkanlardan çevre köyleri de faydalandırıp, buradan aynı zamanda ilçemize, ilimize, devletimize de bir katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
Peynir çıkartım sezonunun açılışına katılan Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun buradaki üretimin süreçlerini yakından takip edip kendilerine destek verdiğini söyleyen Hacıahmetli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yunus Emre Kaya; kooperatiflerine destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkürlerini ileterek sözlerini noktaladı.
Kooperatifle iletişime geçmek isteyenler, www.kizilovaobruk.com sitesini ziyaret edebilirler.