İçişleri Bakanlığı tarafından “Yayalar Kırmızı Çizgimiz” sloganıyla başlatılan trafikteki yayalar için farkındalık çalışması kapsamında, ilçemiz Mut’taki bazı yaya geçitlerine kırmızı şerit çizildi.
81 ilde başlatılan “Yaya Öncelikli Uygulaması” için ilçemizdeki Atatürk Bulvarı üzerindeki caddede, “30 Mart’ta Kırmızı Çizgimizi Çiziyoruz” mottosuyla etkinlik düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe, İlçe Kaymakamı Fatih Erdoğan, Mut Belediyesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden temsilciler, jandarma ve polis trafik ekipleri, daire amirleri, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı. Etkinliğe katılanlar; cadde üzerindeki yaya geçidine kırmızı çizgi çekerek, trafikte yaya önceliğine dikkat çektiler.
“YAYA FARKINDALIĞINI ARTIRMAK İÇİN KIRMIZI ÇİZGİMİZİ ÇEKTİK.”
Düzenlenen etkinliğin ardından konuyla ilgili açıklama yapan İlçe Kaymakamı Fatih Erdoğan, “81 ilde ‘Yaya Öncelikli Uygulaması’ için ilçemizde yaptığımız etkinliğe hoşgeldiniz. Bugün ’30 Mart’ta Kırmızı Çizgimizi Çiziyoruz’ mottosuyla trafikte araçlarımızın yaya farkındalığını artırmak için buradayız. Bu yüzden bizlerde emniyet birimlerimizin tespit ettiği yerlerde yaya farkındalığını artırmak için kırmızı çizgilerimizi çektik” dedi.
“10 YILDA TRAFİK KAZALARI ORANINI YÜZDE 56’YA KADAR İNDİRMİŞ BİR ÜLKEYİZ.”
Ülkemizde özellikle 2011 yılından sonra Cumhurbaşkanının önderliğinde, Birleşmiş Milletlerle ilgili sözleşmelere imza atarak, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planının hazırlandığını belirten Kaymakam Erdoğan şöyle konuştu: “Son 10 yıllık süreçte trafik kazaları oranını yüzde 56’ya kadar indirmiş bir ülkeyiz. Bu konuda başarılı çalışmalarımız devam etmekte olup, özellikle azalma eğilimi devam etmektedir. Fakat trafikte bizim için her bir can değerlidir ve önemlidir. Bizim özellikle 2030 – 2050 uzun vadeli yıllarda bunu sıfırlamaya yönelik gayretlerimize destek olmamız, basınımızla bu işin emektarı trafik polislerimizle, geleceğimiz olan çocuklarla, tüm paydaşlarımızla bu farkındalığı en üst düzeye çıkarmak ve özellikle trafikte kaybettiğimiz telafisi olmayan her bir canın koruyuculuğunu farkındalığını göstermek zorundayız.”
“TÜM PAYDAŞLARIN GÜCÜNE, MÜCADELESİNE İHTİYACIMIZ VAR.”
Özellikle son 10 yılda azalan trafik kazaları sayısında, halen trafik kazalarındaki yaya oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Kaymakam Erdoğan, “Özellikle yaklaşık yüzde 40 civarındaki trafik kazalarında yayalarımızın da trafik kazalarının en büyük mağdurlarından olduğunu görmekteyiz. Bu yüzden bizlerin en büyük amacı; sokakta, trafikte yayalarımızın güvenliğini sağlamak, çünkü şunu kabul etmeliyiz ki, trafikteki araçlarımızın dışında da bir dünya var. O dünyanın farkında olmalı o hassasiyeti göstermek zorundayız. Bunun için tüm paydaşların gücüne tüm paydaşların mücadelesine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
“FARKINDALIK ARTSIN.”
Sorumluluk alanlarındaki her noktada yayaların güvende olması, güvenli şekilde seyahat edebilmesi, trafikte güvenli şekilde yürüyebilmesi, alışverişini yapabilmesi ve seyahat edebilmesinin kendileri için çok kıymetli olduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “İnanıyorum ki son 10 yıllık süreçte hem yatırımsal olarak yollarımızda meydana gelen iyileşmeler, sürücülerimizin dikkatinde meydana gelen artışlar, özellikle kazaların yoğun olduğu dönemlerde devletimizin ‘Kemerin Ses Getirsin’, ‘Öncelik Yayanın’ gibi farkındalık yaratıcı kampanyaların, bu vakaların, bu kazaların sayılarının düşmesi çok büyük önem arzetti. Ben inanıyorum ki bu farkındalığın bundan sonra artarak gitmesi ve trafikte kaybettiğimiz telafisi olmayan canların sayısının azalması ve hatta sıfırlanmasını diliyorum.”
Kaymakam Erdoğan sözlerini, etkinliğe katılanlara teşekkürlerini ileterek noktaladı.