FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 11 Temmuz 2024 193 Görüntüleme

KESTEL DAĞI – KESTEL KANYONLARI

Doğu Kestel’i geçmiş, çıkışta, basın, destek kurumlarımızla birlikte bizi karşılamıştı. Kanyoncular ile tek tek röportaj yapılmış, içlerinden benim kanyonun teknik adamı dediğim Erkan Hupup “Kanyonların Everest’i” demişti, ilk defa geçtiği Doğu Kestel Kanyonu için.
Kestel Kanyonları adını Kestel Dağı’ndan alır. Bir yarım adayken şimdi ada olmuş efsane dağdan.
Yön farkı ile aynı adı taşıyan kanyonlar yaklaşık on bir km. uzunluğundadır. En az beş günde geçilecek kanyonlardır. Zamana karşı yarışıp daha kısa bir zamanda geçen sporcular belki geçer/ geçeyazar ama bu bir geçiş olmaz. Sadece geçilmiş olur. İki kanyon sekizinci km. civarında birleşip üçüncü bir kanyon oluşturur. Bu nedenle hangi kolu geçerse geçsin bir geçişte iki kanyon geçmiş olur kanyoncular. Türkiye’de içinde en yüksek şelale olan kanyon 87 metre ile doğu koludur. İp inişi, havuzlar, yüzme alanları, atlamalar ve benzeri fizik özellikler bakımından da Türkiye’nin hiçbir kanyonu Kestel’den avantajlı değildir. Bu iki kolu geçen insan sayısı 10 kişiyi geçmemiştir henüz. Bunlardan ikisi benim ekip arkadaşlarım olup diğer sporcu arkadaşlarımız aynı zamanda kolların keşfini de yapmış kanyon sporcularıdır. Bu sporcuların ben Bukay İnce dışında Mut ilçemiz nüfusunda olanı yoktur. Binlerce yıllık bir oluşum olan Kestel Kanyonlarını bir MUTlu olarak ilk geçen olmak muhteşem bir deneyim. Buradan bu geçişleri yapmamda bana ekip arkadaşı olan Yılmaz Ergül ve Serdar Kurtaran arkadaşlarıma ve temel kanyon eğitimi aldığım hocalarıma binlerce teşekkür ifade ediyorum.
İki koldan önce doğu kolunu geçtim ben. Anlatılanları bulmuştum. Batı kolu için biraz daha kolayca denmişti. Batı geçişinden çıkışta yaptığımız değerlendirmede “Batı’nın, Doğu’dan hiçbir farkı yokmuş” demiştik. Seksen yedi metre yükseklik dışında.
Efsane dağın batı kolu çoğunluk suyunu Kavaközü Köyü Yağlı Yaylası’ndan başlamak üzere toparlar. Kısmen de Navdalı Köyü suları ile beslenir. Eleksi ve Çivi Köyleri suları Dağpazarı Köyü sularını da alarak henüz kanyonun oluşmadığı bir kavşakta Kavaközü suları ile birleşir ki bu çataktan itibaren kanyon da başlar.
Doğu kolu Kestel Dağı’nın doğusunda olup başlama yeri Söğütözü Yaylasıdır. Güçlü bir su kaynağına sahip olan Söğütözü Yaylası doğu kolunu tek başına besler.
Her iki kolun saydığımız ana su kaynaklarının yanı sıra küçük su kaynakları da kolların su varlığını besler. Doğu kolu için buna Saypınar örnek verilebilir. Yine kanyon içinde tatlı su kaynağı olarak kullandığımız Söğütözü Kozlar yolunun dördüncü kilometrelerinde olabileceğini öngördüğüm çeşme mesafelerindeki su kaynağı ifade edilebilir. Batı kolu için verilebilecek bir örnek de Kavaközü’nün Başpınar sularıdır.
Kestel Dağı ve Batı Kestel Kanyonu ile tanışmam 25 yaşıma denk gelir. Askerden dönmüş, baharda işlettiğimiz mandıra işleri ve elma bahçeleri işlerine bakıyordum. 18 yaşımda koptuğum Mut’a 25 yaşımda dönmüştüm.
Meraklarımdan biri de köylülerimin şehirlere, çevre yerleşimlere yürüyerek gidip gelirken kullandıkları patikalarda yollarda yürümekti.
Köy evimizin ahşap işleri için gerekli keresteleri Kestel Dağı’nın bitişik doğusundaki Büyük Eğre Dağı’ndan getirmiş babam. Bunun hikâyesini dinlerken duymuştum ilk defa Kestel Dağı adını.
Günlerden bir gün Kavaközü’nden Mut’a yaya yollarını takiple ulaşmak istedim. Bunun için saat 05 gibi yola çıkmıştım. Sanırım altı sıkma, bir miktar su almıştım yanıma. Kavaközü, Dağpazarı yol ayrımı, Kestel Dağı, Kapız (Batı Kestel Kanyonu), Gençali, Mut rotamdı. İlk defa geçeceğim bu hattı coğrafyaya hâkimiyetimle bulacaktım. Ön deneyimim yoktu.
İşte bu ilk geçişte görmüştüm Batı Kestel Kanyonu zeminini. Bir kısa alanda.
Kanyon sporu ile tanışmam 2019 yılında oldu. Türkiye 2014 civarı başlamış. Eh, geç kalmış sayılmam!
2022 yılında doğu Kestel Kanyonu’nu geçtik, yedi arkadaş olarak. 2023’de Batı Kestel Kanyonu için iki defa geçiş başlattıksa da gerçekleştiremedik. 2024’de geçmeyi başardık nihayet.
Kestel Kanyonlarını geçerken yaşadığımız en büyük sıkıtının biri izin işlemleri. Kestel Dağı koruma altında bir milli park. Öte yandan yaban hayatı geliştirme, koruma bölgesi. Bir de geçişe uygun zamanlarda ormana giriş yasakları başlamakta.
2022 ve 2023 geçişlerimiz için iyi bir ücretve uzun mevzuat konusunu atlayıp izin alabilmiştik.
2024 uygulamaları olarak, milli park geçişlere izin vermemekte.
Bu izin vermeme halini de sürdürme kararlılığında.
Fikrimizce kanyonlar orman alanı değildir.
Yasada kanyona giriş çıkış konusunda bir düzenleme yoktur.
İzin, yetkili memurun yorumuna kalmakta.
Her türlü spor iyidir.
Bir yerde bir kanyon varsa MUTlaka geçilmelidir.
Dünyaca ünlü Kestel Kanyonları geçişe açık olmalıdır.
Kestel Kanyonları MUT ilçemizin zeytini, zeytinyağı, kayısısı kadar değerli bir varlıktır. Bunu MUT’un ilk zeytinyağı fabrikasını kurmuş, işletmiş bir iş insanı olarak söylüyorum.
5 Temmuz 2024 tarihi itibari ile Kestel Kanyonlarının geçişe açık hale getirilmesi için ilk dilekçemi MUT Kaymakamlığına verdim. Bir kanyon sporcusu ve bir MUTlu olarak bunun görevim olduğunu düşünüyorum. Umarım başarırım.
07.07.2024

Tema Tasarım | Osgaka.com