1. Haberler
  2. Haber
  3. Karacaoğlan Anıt Mezarı ilgi bekliyor

Karacaoğlan Anıt Mezarı ilgi bekliyor

featured
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Mut’ta Karacaoğlan Tepesi’nde bulunan Karacaoğlan Anıt mezarı, bakımsızlık nedeniyle viraneye döndü. Yöre sakinleri anıt mezara ilgi gösterilmesini istiyor.
17. Yüzyılda yaşayan yazdığı şiirleri günümüze kadar ulaşan, Türk aşık edebiyatına yepyeni bir söyleyiş biçimi kazandıran, şiirlerini aşk ve doğa üzerinde kuran büyük halk ozanı Karacaoğlan’ın 1997 yılında Kültür Bakanlığı ve Mut Belediyesi iş birliğiyle yapılan, dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından ziyarete açılan anıt mezarı; ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle viraneye döndü. Kötü hava koşulları nedeniyle zemindeki düzenlemeleri kırılıp parçalanan anıt mezarın, çevresi de define avcılarınca talana uğradı.
Mut’un Dereköy Mahallesi sınırları içinde bulunan Karacaoğlan anıt mezarını, Dereköy Mahallesi Muhtarı Bülent Yüksel ve köy sakinlerinden Ertan Mergin ziyaret ederek, anıt mezarın deforme olmuş bayrağını değiştirdiler ve Karacaoğlan’ın mezarı başında dua okudular. Ertan Mergin ayrıca, anıt mezar başında bağlamasıyla Karacaoğlan türküsü söyleyerek O’nu yadetti.
Anıt mezarı zaman zaman ziyaret ederek bakımını yapmaya çalıştıklarını belirten Dereköy Mahallesi Muhtarı Bülent Yüksel, “Biz buraların bakımını elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Bayrağını değiştirdik. Ama yeterli mi değil. Buranın güzel bir yapıma ihtiyacı var. Öyle bir yer ki, hazine avcıları burayı talan etmektedir. Buraya bir bakım onarım istiyoruz” dedi.
Dereköy Muhtarı Yüksel, “Karacaoğlan’ın doğduğu, yaşadığı yere sahip çıkan çok, ama öldüğü yere sahip çıkan yok. Herkes tarafından biliniyor ki Mut’ta Karacaoğlan’ın yaşadığını gezdiğini biliyoruz. Karacaoğlan gezerken bu tepeye gelip, buraya yerleşip, sevdiği kızı verilmeyince burada vefat ettiğini herkes biliyor. Ama sevdiği kız bunun burada öldüğünü bilince mezarı başına geliyor, ağlaya ağlaya giderken şu karşı ki tepede can verdiğini ve mezarının da oraya konduğu biliniyor. Bu mezar 1997 yılında Kültür Bakanlığı ve Mut Belediyesi tarafından yapılmıştır. Ama o günden bu güne kadar ne bir sahip çıkan var, ne bakan var? Her taraf virane oldu” şeklinde konuştu.
Karacaoğlan’ın mezarının bulunduğu tepenin karşısındaki Karacakız Tepesi’nde de Karacaoğlan’ın yavuklusu olarak bilinen Karacakız’ın (Elif) anıt mezarı bulunuyor.
İlçe merkezinde; Mutlu heykeltıraş Prof. Hüseyin Gezer tarafından yapılan ve dönemin Devlet Bakanı Celâlettin Coşkun’un açılışını yaptığı Türkiye’de ilk halk ozanı heykeli olma gibi bir özellik taşıyan Karacaoğlan heykeli ile Kültür Bakanlığı’nca Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem’e yaptırılarak Ekim 1992’de dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar tarafından açılışı yapılan Karacaoğlan-Karacakız heykelleri bulunuyor.

Karacaoğlan Anıt Mezarı ilgi bekliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.