Geçenlerde birkaç yıl önce anaokulunda eğitim aldığı sırada tanıdığım bir kız çocuğuyla karşılaştım. Yanında ablası vardı, bir yıl kadar önce annelerini kaybetmişlerdi biliyordum. Nasıl olduklarını ve neler yaptıklarını, bu zorlu süreçte neler yaşadıklarını konuştuk biraz. Hiç kolay değil tabi küçük yaşta yaşadıkları bu büyük kayıp, getirdiği acı ve zorluklar. Alıştık, dedi büyük çocuk. ‘Yemekleri ben yapıyorum, annem öğretmişti.’ dedi. ‘Eğer bir gün bana bir şey olursa en azından başınızın çaresine bakarsınız, demişti’ dedi.
Bu acı olayı hiçbir çocuğun yaşamaması en büyük temennimiz tabii ki. Ancak hayat bazen hiç beklenmedik olaylarla karşı karşıya bırakabiliyor insanları ve bazen de çok acımasız maalesef. Kimin başına ne zaman ne gelecek bilinmez ancak bilmemiz gereken çocuklarımızı hayatın bu zorlu mücadelesine hazırlamak olmalı. Bugün bakıyoruz çocuklar gerçekten çok büyük bir konfor ve rahatlıkla büyüyor. Öyle ki hiçbir uğraş ve zahmet yaşamadan tüm istekleri oluyor. Daha sonra da en küçük bir zorlukla karşılaştığında ne yapacağını bilemeyen, doğru karar vermekten çok uzak, kendi kendine yetemeyen ve en ufak bir olayda psikolojik çöküş yaşayan bireyler olarak karşımıza çıkabiliyorlar. 16-17 yaşına gelmiş daha bu yaşına kadar mutfağa girmemiş, eline bir bez alıp da evde temizlik yapmamış, bir kez dahi bulaşık yıkamamış gençlerden çok fazla görüyor ve duyuyoruz. Hal böyleyken henüz temel yaşam becerilerini dahi yapmakta zorlanan bireylere belirli bir yaştan sonra bazı kazanımları vermek gerçekten hem ebeveynler için hem de biz eğitimciler için gerçekten zorlayıcı süreçler oluşturuyor.
Ne mi yapmalı? Değerli anne-babalar; çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren evde yaş seviyelerine uygun sorumluluklar ve görevler verilmeli. Örneğin birlikte yemek yapabilirsiniz, masayı kurup toplayabilirsiniz, çamaşırları asıp toplayabilir, katlayabilirsiniz, ev işlerini beraber yapabilirsiniz. Üstelik tüm bunları yaparken de çocuğunuzu aslında hayata hazırladığınızı da belirtmek isterim. Çünkü; küçük yaşlardan itibaren ev işleri yapan çocukların daha fazla sorumluluk sahibi olduğu ve daha başarılı olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
“Minnesota Üniversitesi profesörlerinden Marty Rossmann tarafından yapılan araştırmaya göre çocuklardan erken yaşlarda ev işleri yapmalarını istemek onların beceri, sorumluluk ve özgüven duygularını kalıcı bir şekilde geliştirmelerini sağlıyor. Dr. Rossmann, 84 çocuğu anaokulunda, 10 ve 15 yaş civarlarında ve 20’li yaşlarının ortalarında olmak üzere yaşamlarındaki 4 evre boyunca izleyen uzun soluklu bir araştırmanın verilerini analiz etti. 3 ve 4 yaşlarında ev işi yapmaya başlayan genç yetişkinlerin, hiç ev işi yapmayan ya da ev işi yapmaya ergenlik döneminde başlayanlara göre aileleriyle ve arkadaşlarıyla daha iyi ilişkiler kurabildiklerini, daha fazla akademik ve erken yaşta kariyer başarısı kazandıklarını ve kendi kendilerine yetmeye daha fazla meyilli olduklarını buldu.”
https://www.egitimpedia.com/cocuklarin-neden-ev-isi-yapmasi-gerekir, alıntı
https://www.wsj.com/articles/why-children-need-chores-1426262655?mod=trending_now_1
Çocukların özelliklede gençlerin okulda geçirdikleri zamanın uzun olması ve ders çalışma zamanlarından çalmamak adına ebeveynlerin tüm ev işlerini üstlendiklerini biliyoruz. Ancak bu çocuklarımıza iyilik yapmanın ötesinde onların hayata hazırlık denemeleri ve hayat tecrübelerinden mahrum kalmalarına sebep olmaktır. Bu onlardan aslında hayatlarının en güzel zamanlarını almaktır. Bırakın hayata sizinle beraber tutunurken, sizin olmadığınız bir hayata da hazırlansınlar ve sizinle mutlu anlarla dolu bir hayatın da tadını çıkarsınlar. Çocuklarımızın akademik başarı beklentilerimizi azaltıp, onların yükünü hafifleterek onlarla birlikte güzel zamanlar geçirmek ve güzel anlar biriktirmek önceliğimiz olmalı. Zaman; gelecek planları yaparken anı yaşamayı da ihmal etmeyecek kadar kıymetli. Zamanı iyi değerlendirmek lazım.
Evlatlarımızla geçirdiğimiz her anı mutlulukla taçlandırıp; ayakları yere sağlam basan, çocuklarla hayata tutunmak dileğiyle.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
HAYATIN KAYGAN ZEMİNİNDE SAĞLAM ADIMLARLA YÜRÜMEK
Benzer Haberler
-
EĞİTİMCİLER İŞ BIRAKTI
-
Tüm Emeklilerin Sendikası: “Ya insanca yaşayacağız, ya da meydanları ısıtacağız!”
-
MUT TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILDI
-
Zeytin üreticileri zor durumda
-
KADIN KATLİNE VE TACİZE ARTIK YETER!
-
Başkan Orhan: “Festivalde yaşananları tasvip etmiyoruz.”
-
Ekim Ayı Mut Belediye Meclis Toplantısı Yapıldı
-
DÜNYANIN EN BÜYÜK TÜRK BAYRAĞI BOYANDI
-
MUT KAYMAKAMI AYRANCI’DAN 30 AĞUSTOS MESAJI
-
ANAYASAYA ERİŞİLEMİYOR
-
MUT’TA 15 TEMMUZ ETKİNLİKLERİ
-
VALİ PEHLİVAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI