1. Altın
Listemizin başında en geleneksel yatırım araçlarından biri olan altın yer alıyor. Sebebi ise altının yüzyıllardır kullanılan bir değişim ve yatırım aracı olması. Buna ek olarak altın fiyatlarının olumsuz koşullarda yükselmeye odaklı olmasıdır. Yani altın ülke ve dünya gündeminde meydana gelen olumsuzluklar karşısında güvenli liman olarak görülür. Ayrıca altın yatırımlarının yüksek risk barındırmaması tercih edilmesinin önemli bir sebebidir. Bu doğrultuda siz de yüksek riskler almayıp paranızı güvenli bir limanda tutmak istiyorsanız altın yatırımını seçenekleriniz arasında kesinlikle bulundurmalısınız.
2. Döviz
Döviz, en sık tercih edilen yatırım araçları arasında bulunuyor. Sebebi ise paralar arasında meydana gelen fiyat farklılıklar ve oynaklıklar. Yatırımcılar döviz yatırımı yaparak bu fırsatları değerlendirerek kazanç sağlarlar. Peki yatırım yapılan dövizi diğerlerinden ayıran nedir ve neye göre belirlenmektedir? Bu sorunun birden çok cevabı var fakat temel olarak sebeplerden bahsedelim. Öncelikle değerli olan ya da değer kazanması beklenen paranın dünyadaki dolaşımı incelenmelidir. Yatırım yapılan dövizin dış ticarette aktif olarak kullanılıyor olması, dövizin tabi olduğu ülkenin faiz ve para politikaları, paranın emisyon oranı ve daha birçok gösterge yatırım yapılacak dövizin belirlenmesinde yardımcı olur. Kısa vadede riskler barındırsada orta ve uzun vadede oldukça karlı getiriler sağlamaktadır. Örneğin 2021 yılı başlarında 7 lira seviyelerinde seyreden USD, 2021 yılı Aralık ayı itibariyle 17 liralarda seyretmektedir.
3. Gayrimenkul
Bir başka yatırım modelimiz ise gayrimenkul yatırımı yapmak. Gayrimenkul kelime anlamı olarak taşınmaz mal anlamına gelmektedir. Bu yüzden konut, iş yeri, arsa ve arazi gibi pek çok türevi vardır. Bu tip yatırıma yönelmeniz için temel olarak iki sebep vardır. Bunlardan ilki gayrimenkul fiyatlarındaki artışın genellikle enflasyon oranlarının üzerinde gerçekleşir. Buna bir de kira geliri eklenirse yapılan yatırımın getirisi oldukça tatmin edici dolaylarda gerçekleşebilir. İkince sebep ise gayrimenkul yatırımı yapılan mülkün konumunun ilerleyen zamanlarda çok değerleneceğine inanmaktır. Örneğin şehrin genişleme planları incelenebilir ya da kamunun ortak kullanımına açılacak bir binanın (örneğin bu bir hastane olabilir) civarında arsa almak oldukça mantıklı bir yatırım olur.
4. Hisse Senedi
Hisse senetleri şirketlerin halka açılması sebebiyle meydana gelmiş yatırım araçlarıdır. Şirketler halka açılmak için sermaye piyasası kurumuna başvururlar ve gerekli şartları sağlamaları durumunda halka açılırlar. Böylece şirket paylarını satarak sermaye edinmiş olurlar. Biz de bu şirketlerin hisse senetlerine Borsa İstanbul vasıtasıyla yatırım yaparak bir nevi ortaklık statüsü kazanırız. Daha sonra arz ve talebe göre hisse senedi fiyatı anlık olarak değişimler göstermeye başlar, yatırımcılar ise bu fiyat farklılıklarından getiri elde ederler. Talebi belirleyen temel unsur ise şirketin performansıdır. Bir şirketin önemli yatırımlar yapacağı, iş hacmini genişleteceği ve yer aldığı iş kolunda karlı işler yapacağı düşünülüyorsa bu şirkete talep artar. Yatırımcılar tasarruflarını böyle güçlü görüntüler sergileyen şirketlerde değerlendirmek ister. Bu sebeple sizlerde hisse senedi yatırımı yapmak istiyorsanız yatırım yapacağınız şirketleri doğru bir şekilde analiz etmelisiniz. Bu alanda yapılan temel ve teknik analizleri takip etmeli gerekiyorsa uzmanlardan yardım alarak hisse senedi yatırımlarınızı hayata geçirmelisiniz.
5. Kripto Para
Kripto paralar yani diğer adıyla sanal paralar gelişen teknoloji ile hayatımıza girmiş durumda. En çok bilinenleri Bitcoin ve Ethereum olan kripto paralar her geçen gün piyasa payını arttırarak güncel yatırım yolları arasında oldukça popüler bir yere sahip oldu. Elektronik ortamda üretilen kripto paralar çeşitli borsalarda alıcılarıyla buluşuyor. Bir merkeze bağlı olmayışlarıyla kripto paralar yatırımcılarına farklı bir yatırım seçeneği sunuyor. Eğer siz de risk-getiri oranı yüksek bir yatırım aracına yatırım yapmak istiyorsanız bu yatırım araçlarını değerlendirebilirsiniz.