Gülnar Çukurasma köyü eski adı Hanay’a bu yıl tekrar gittik. Bu köye üçüncü gidişimiz. Bu köyde dostlarımız var. Harun Anay ve Yörük Kızı Fatma Su, Mustafa Su. Kimin ile sosyal medyadan tanış olduk, Bazar yerinde tanış olduk. Kimisi liseden okul, dönem arkadaşımız.
Gülnar ilçesi, pazarı daha önce burada kurulmuş. Anay ya da Hanay ovası. Tarihe doğru giden bir yaşamları var. Üretmeye devam ediyorlar. Kişniş üzüm, ceviz, badem, nohut üretimi eskiye göre azalmış. Biraz destek olsa, ürettikleri pazar bulsa, Hanay ovası yine yeşillenecek. Hemen üstünde dağlara doğru Tol köyü var. Tol Bey Sülalesinin köyü. İki köy bir biri ile dayanışma içinde.
Eşim Nuran Üçyıldız, Gökbelen’den dostumuz Adnan ve Fatma Apaydın ile birlikte Fatma Su’nun (Gülnar Ekoköy) Yörük Kızı Çiftliğine gittik. Geçen yıla göre çiftlik biraz daha şekillenmiş, el değdikçe daha güzelleşiyor. İskeleti kargı, tahtalardan yapılmış tarihi çamur evler yapılıyor. Tek tek elleri ile yapıyor. Gelenler yörük kültürü içinde yaşam bulsun. Mutlu olsunlar. O tarihi meşe ağacı altında köşkte uyumak, birlikte bir şeyler yapmak. O çamur evlerde yazın serin, kışın sıcak ortamda yaşamak, doğayı solumak. Küçük bir işletme. Bir el veren olsa, çabuk büyüyecek. İçindeki hayalleri gerçekleştirmek için yola çıkmış. Bu yıl Sarı Geçili Yörük Göçüne tanık oldular. 20 doğasever, gezgin sırtlarına çantalarını aldılar. Aydıncık’tan Karaman Beline, Balkusan’a kadar onları yolcu ettiler. Birlikte yürüdüler. Deve bortladı, ona yardım ettiler. Keçiler kuzuladı ona tanıklık ettiler. Onlar keçi dilince konuşunca, onlara katıldılar. Çanların sesine, keçilerin sesi karışınca koyaklarda bir cümbüş oldu.
İşte Yörük Kızı Fatma’nın çiftliğinde otururken, onları konuştuk. Biz de o günleri yaşadık. Bu yıl Yörüklerin kışlağına geri dönüşlerinde onları Mut’ta karşılayıp tekrar yurtlarına götürecekler. Şimdiden hazırlıklar devam ediyor.
Fatma Su aynı zamanda doğa rehberi. Bölgede doğa gezginlerine rehberlik yapıyor. Onları çiftliğinde konuk ediyor. Bir sabah veya öğle yemeğinde sıcak odun ateşinde sıkma ve börekleri çay ile ikram ediliyor. Yayık kuruluyor, ayran ikram ediliyor.
Hani yörük yaşamını hayal ederiz, onu yaşamak isteriz ya, o zaman Yörük Kızı Çiftliğini ziyaret etmek lazım. Biz de bir sabah gittik. İlkbaharda toplanmış doğa otlarından yapılmış sıcak sıcak börekleri yedik, çayımızı yudumladık. Çiftlikte son gördüğümüz anıları resimledik, sizlerle paylaşıyoruz.
Gülnar Ekoköy gezginleri ağırlamaya hazır. Gülnar Hatun’u kendine örnek alan Yörük Kızımız Fatma Su, gelenleri konuk etmeye hazır. Doğa ile yaşam içinde doğaseverleri gördükçe mutlu oluyor. Yol hakkını komşuları ile çözebilirse yerel yönetimler kısa bir yolu hemen yapacaklar. Hem Çiftlik hem de Çukurasma köyü daha anlamlı olacak.
Tarihi Hanay Ovası daha da yerini alacak. Yerel yönetimler, Devlet kuruluşları bir el atsalar, Ekoköy daha anlamlı olacak. Tarih içinde günümüze akışı daha iyi gerecek.
O zaman herkes bir el atsın. Gitsin çantasını sırtına alsın, orada hem konaklasın, hem de çamur karıp, ustalık, amelelik yapsın. İmece ile yapılacak çok iş var. Emek verince mutlulukta anlam kılınır.
Yörük Kızı Fatma’yı yaptığı hizmetlerden dolayı kutluyoruz. Başarı onunla olsun. Onun hayalleri de, yörük dostlarının, doğa gezginlerinin hayalleri de gerçek olsun. Meşe ağacının altında köşkte, yörük çadırı içinde sohbetler olsun. Tarih konuşalım, bilim konuşalım.
Not: Fotoğrafları ile katkı sunan Aytaç Kurtuba’ya teşekkürler.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
GÜLNAR HANAY / ÇUKURASMA KÖYÜNDE YAŞAM
Benzer Haberler
-
MUT ZEYTİNYAĞI AB MARKA TESCİL KOMİSYONUNDA
-
Vatandaşlar ekmek zammına tepkili
-
Mut’ta motosiklet kazası yine can aldı
-
7. TOUR OF MERSİN BAŞLIYOR
-
YENGEÇ SEPETİ SENDROMU
-
TATİL SONRASINA GÜNAYDIN
-
GCoM’DAN BÜYÜKŞEHİR’E ROZET
-
DEVA Partili Ekmen: “Ailenin geleceği endişe verici”
-
UZUNCABURÇ’A TARİHİ DOKUNUŞ
-
KANSERE KARŞI 10 BESLENME ÖNERİSİ!
-
YALNIZCABAĞ GÖLETİ İNŞAATI BAŞLIYOR
-
TBB’den Mut Belediyesi’ne iş makinesi hibe edildi