FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Uncategorized 25 Eylül 2023 166 Görüntüleme

GÖKSU IRMAĞI – ÖLÇÜMLER VE KONUMLAR / 1

Özellikle yaz aylarında su akışının dinginleşmesiyle beliren ve ona özgü bu adı suyun gök yeşil tüsünden (renginden) alan Göksu, Orta Torosların eşsiz görsellikler sunan tepeleri ve dağları arasında uzayıp göz kamaştırıcı bir güzelliğe büründürür kendini. Çam ormanlarıyla örtülü yemyeşil yarlıkların arasında akarken, güzelliği onu utandırır, sık sık kıvrılıp ara ara gözden yitmeye çalışır. Ancak Anadolu’nun can damarlarından biridir Göksu, durmaz, akar… Yoksun bırakmaz kendinden verim bekleyen tarlaları, sular…
Bir çok kaynağı ve kolu olan Göksu Irmağı’nın ulaştığı en büyük uzunluk bu güne değin gerçek değerinden daha düşük düzeyde yazılıp çizilmiş, ancak bizim kendi yaptığımız araştırmalar ve uydu gözlemlerinde bu uzunluk daha yüksek değerlere çıkmıştır. Daha önce 250 km olarak belirtilen Göksu Irmağı’nın bizim yaptığımız ölçümler sonucu ortaya çıkan uzunluğu 302 km’dir…
Göksu Irmağı’nın denize kavuştuğu ağızdan ırmak çizgisi izlenerek akıntıya karşı yukarı yönde gidildiğinde, Sökün Kurtuluş yerleşimleri ile ArkumAltınkum yerleşimleri arasını bağlayan ova köprüsüne 10 km sonra ulaşırız. Irmak ağzından Silifke kent içinde güney (Mersin) köprüsü 20 km, Taşköprü 21,2 km, Silifke Sayağzı sututağı (barajı) 25 km uzaklıkta kalır. Değirmendere dolayında yer alan Göksu Köprüsü, ırmağın denizle buluştuğu yerden 39 km ırmak yatağı uzaklığında kalırken, köprünün yukarısında sırayla, Irmak Adası 44. km, Değirmendere ve Karakaya Köprüsü 47. km, Kargıcak Köprüsü 61. km, Evkafçiftliği yarlığı 64. km uzaklıkta ölçülür. Buradan sonra Mut topraklarına giren ırmak yatağı boyunca, KışlaköyŞarlak Köprüsü 74. km’de, Köselerli Köprüsü 96.km’de ve son olarak Suçatı 109. km’de konumlanır… Suçatı’nda birleşen iki ana ırmak kolundan biri Ermenek yönünden (alt kol-güney) diğeri ise Hadim yönünden (üstt kol-kuzey) akıp gelerek Göksu Irmağı’nı bu konumda gerçek anlamıyla oluşturmuş olur…
Güney çizgisi boyunca aktığı için alt kol olarak adlandırdığımız Ermenek Göksusu, kendisini besleyen en uzun damarla ölçülüp biçildiğinde kesin görünen uzunluğuyla 293 km uzunluğa erişmektedir. Bu ölçüler içinde akmakta olan Göksu Irmağı’nın Ermenek kolunu, Gevne Çayı olarak doğduğu yer olan Antalya İli Ardıçlıyalak’tan Silifke’de denize kavuştuğu yere değin ölçtüğümüzde aşama aşama şu iller içinden akar; Antalya 9 km, Konya 34 km, Karaman 2 km, Antalya 35 km, Karaman 64 km, Mersin 15 km, Karaman 2 km, Mersin 132 km. Bu ölçülerin hepsini topladığımızda 293 km yapan bu kol uzunluğunun; 147 km’si Mersin İli topraklarında, 68 km’si Karaman İli içinde, 34 km’si Konya İli içinde ve son olarak 44 km’si Antalya ili toprakları üzerinden akıp gelmiş olur.
Ermenek Göksusu’nun il il hangi topraklardan ne denli uzunlukta geçtiğini yukarıda yazdıktan sonra şimdi ise Hadim Göksusu kolunun aşama aşama ne uzunlukta nereden geçtiğini yazalım. Hadim Göksusu’nun akar durumda olduğunu uydudan kesin olarak gördüğümüz son ucu, Konya İli içinde Çetmi Suyu’nun doğup geldiği yerdir. Burayı başlangıç alıp bu kez doğup geldiği yerden ırmağın denize döküldüğü konum arası ırmak yatağı temelli ölçümle 302 km uzunluğa erişir. Bu konumdan suyun denize kavuştuğu yere değin ölçtüğümüzde Hadim Göksusu, Konya ili topraklarında 90 km, Karaman ili içinde 40,5 km ve son olarak Mersin ili topraklarında 171,5 km akmış olur. Göksu Ovası’nı ve Göksu Kumsalı’nı oluşturan Göksu Irmağı, Orta Akdeniz Bölgesi’nin en güçlü akan suyudur. Doğusunda Seyhan Irmağı’na, batısında Manavgat Çayı’na değin onun gibi gür akan başka bir ırmak bulunmaz.

DEVAM EDECEK…

Tema Tasarım | Osgaka.com