FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Haber 9 Ocak 2025 202 Görüntüleme

GÖKSU DELTASINDA SİLİFKE KUŞLARI

Silifke Kaymakamlığı’nın ev sahipliği ile Silifke Hükmet Konağında Dr. Mehmet Fırat’ın yıllarca gidip gözlem yapıp, yüzlerce kuşun fotoğraflarını çekmiş, bunlardan seçtiği 24 adet Silifke Kuşları Fotoğraf Sergisinin 8 Ocak 2025 Perşembe günü saat 16.00 açılışına katıldık.
Eşim Nuran Üçyıldız evde resimler yapıyor. İlerde sergi açmayı planlıyor. “Bir gidelim bakalım, fikir edinelim” dedi, biz de katıldık.
Sergiye ev sahipliği yapan İlçe Kaymakamı Abdullah Aslaner, Dr. Mehmet Fırat, Kent Konseyi Başkanı Yasemin Çetin, Merçed Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan, Eski Kent Konseyi Başkanı ve Taşeli Kültür Vakfı Başkanı Rifat Karaduman ve Silifke’de bulunan sanat severlerin katılımı ile sergi açıldı.
Göksu Deltasında adını bilemediğimiz, göremediğimiz Silifke Kuşları, hele turnalar bizi büyüledi. Sonra Göksu Deltasında yıllardır hayallerimiz ortaya çıkıverdi.
Dünyada sulak alanlar sayılıdır. Kuşlar uzaklardan gelir, belirli aylarda ziyaret ederler ve giderler. İşte bu sulak alanlardan birisi de Göksu Deltasıdır. Göksu Nehri asırlarca akmış, alüvyonlu toprakları denize dökmüş. Gün olmuş iki göl ortaya çıkmış. Akgöl ve Para Deniz gölü. Deniz ile bağlantısı olan Para Deniz gölünde lezzetli balıklar yetişir. Kuşlar gelir göl üzerinde uçarken avlarını yakalar. Sonra bu balıklar çıkarılır, başka yerlere gider. Dalyan’da bazı kereler derme çatma lokantalar yapılır. Ama yasak bölge kapatılır.
1990’lı yıllarda Göksu Deltası ve Köyceğiz Dalyan Delta Alanı korumaya alındı. Köyceğiz Projesinde yöre halkı projeye dahil edildi. Pansiyonlar, balık lokantaları ve tur tekneleri. Oradan ekmek yiyenler orayı koruyorlar.
Göksu Deltası koruma alanında yöre halkı hiç dikkate alınmadı. Dalyan’da balık lokantası açmak yasak. Gelen kuş sevdalılarını gezdirecek rehber yok. Yapılan kuş gözlem evleri birer birer eskidi. Yöre halkı planlardan rahatsız. Ellerinde ektikleri hazine arazileri belediyeler aracılığı ile hep başkalarına satıldı. Şimdi ürün ekecek yer kalmadı. Hatta plan içinde kendi topraklarına da ürün ekemiyorlar.
Bir şeyler yapmalı. Göksu Deltası Koruma Planı yeniden düzenlenmeli. Yeni projeler ile yöre halkı projelere ortak edilmeli. Nasıl mı olacak?
1. Gezinti yerlerine yeniden yollar yapılmalı. Gözlem evleri yenilenmeli. İki üç yere balıkçı lokantaları planlanmalı.
2. Kuşları gözlemeye gelenler için elektrikli araçlar konulmalı. Bunu yapacak olan kişiler rehberlik eğitimine alınmalı. Kuşları tanısın ki, onları da anlatsın.
3. Yöre halkının üretim yapacağı alanlar yeniden planlanmalı. Eğer hazine arazileri satılacaksa, bu köylü halkına satılmalı.
Peki bu planı kimler yapabilir? Silifke Kent Konseyi neden yapmasın? Göksu Deltası Koruma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birlikte proje hazırlanır. Bu projeye Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası gibi kuruluşlardan hibe krediler sağlanabilir.
Bunu yaparsak, işte o zaman her yıl gölde yangın çıkmaz. O kuşlar ve diğer canlılar yanmaz.
Yıllardır Silifke’de resim ve fotoğraf sergileri yapılır. Hükümet Konağında koridorlarda, salonların bir köşesinde ışık ve benzeri tekniklerden olmadan sergiler izleriz.
Bir resim ve sanat galerisi yapmak bu kadar zor mu? Ufku açık birileri ne zaman çıkıp yapacak? Doğan Cüceloğlu Kültür Merkezi arazisi içinde uygun yer var. Kültür Bakanlığı ek bir yatırım ile bunu yapabilir.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Silifke Belediyesi’nin yapacağı Kültür Merkezlerinde Sanat Galerisi konulabilir.
İşte o zaman resimlere yansıyacak ışıklar bilimsel olur. Daha anlamlı olur.
Bu sergi ile biz, Göksu Deltasında Silifke Kuşlarının yaşam dünyasına gittik. Dr. Mehmet Fırat’a, ona destek olan Silifke Kaymakamlığının emeklerine sağlık.
Not: Fotoğrafları ile katkı sağlayan Abdullah Uzun’a teşekkür ederiz.

Tema Tasarım | Osgaka.com