Cumhuriyetin 101. yılında Erzin’de İsos Roma kentinde Cumhuriyet Konseri vardı.
29 Ekim 2024 salı günü saat 16.30 Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığınca kazı yapılan alanda Erzin Belediyesi Türk Sanat Müziği Orkestra ve Korosu anlamlı bir konser verdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Kazı Heyeti Başkanı Doçent Dr. Banu ÖZDİLEK, Belediye Başkanı Ökkeş ELMASOĞLU ve Erzin Kaymakamı Onur ÖZAYDIN konuşmaları ile devam edildi.
Kazı alanında Roma Meclis ve Hükümet Konağı, amfi tiyatro alanında kazı çalışmaları devam ediyor. Kazının öne çıkması ve duyurulması amacı ile Erzin Belediyesi Türk Sanat Müziği Orkestra ve Korosu Cumhuriyet Konseri verdiler.
Koro ve solo olarak sunulan, başta Ulus Ustası Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkılar olmak üzere hazırlanan repertuar çok anlamlı idi. Binlerce yıllık tarihi miras alanında izleyenler o dönem içinde yolculuk yaptı.
Kazılar devam edip, amfi tiyatrolar tekrar ortaya çıkarsa, burada tiyatrolar ve konserler dile gelir. İsos uygarlığı gerçek yerini bulur. Yolları yapılır. Erzin’de sağlık turizmi yanında kültür turizmi ile öne çıkar.
M.Ö. 545 yılında dönemin önemli yerleşim yeri olan İsos antik kenti birçok uluslara ev sahipliği yapmış. 5 bin yıllık köklü geçmişi olan ticaret ve savaş konusunda önemli yere sahip, Makedonya Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius arasında meşhur İsos savaşları burada yapılmıştır. Geç Hitit, Pers, Bizans, Osmanlı döneminden günümüze ortaya çıkan tarih mirası Cumhuriyetin 101. yılında kutlamalar içinde yer alması ile önümüzdeki dönemlerde anlamını bulacaktır.
Hala dimdik ayakta kalan su kemerleri Amanos Dağlarından gemicilere su getirmiş. Kazılar sonunda görünmeyen tarih ortaya çıkacaktır.
Amanos/Gavur Dağlarının eteğinde doğal ormanlık alana geçtiğimiz yıllarda yerel yönetimler sahip çıkmış, elden geçirmiş, hem yöre halkının hem de turistlerin sosyal dinlenme alanı olmuştur. Orada yöre ürünleri pazarlanması, efil efil esen Amanos Dağlarından esen yel ile gelen doğa kokusu ayrı bir değer kazandırmaktadır.
Bu konserde gördük ki, yerel yönetimler sanata önem verirse, tiyatro, kent orkestraları, halk oyunları grupları ile kültüre verilen hizmetler ortaya çıkıyor. Derneklerin, grupların soluk yetiştiremediği çalışmalar, yerel yönetim desteği ile onların sahip çıkmaları ile kaliteli, anlamlı sanat çalışmaları ortaya çıkıyor.
Bu anlamda Erzin Belediyesini kutlamak lazım. Zor koşularda oluşan bütçelerle yerel anlamda sanata büyük katkı ayırdıkları için kutlamak yetmez onlara destek olmak gerekir.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
ANKARA
ADANA
ADIYAMAN
AFYON
AĞRI
AKSARAY
AMASYA
ANKARA
ANTALYA
ARDAHAN
ARTVİN
AYDIN
BALIKESİR
BARTIN
BATMAN
BAYBURT
BİLECİK
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
ÇANAKKALE
ÇANKIRI
ÇORUM
DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE
EDİRNE
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE
HAKKARİ
HATAY
IĞDIR
ISPARTA
İSTANBUL
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
KARABÜK
KARAMAN
KARS
KASTAMONU
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRKLARELİ
KIRŞEHİR
KİLİS
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
MALATYA
MANİSA
MARDİN
MERSİN
MUĞLA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
ORDU
OSMANİYE
RİZE
SAKARYA
SAMSUN
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞANLIURFA
ŞIRNAK
TEKİRDAĞ
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ
UŞAK
VAN
YALOVA
YOZGAT
ZONGULDAK
ERZİN İSOS UYGARLIĞINDA CUMHURİYET KONSERİ
Benzer Haberler
-
MUTLU GÜREŞÇİLER ŞAMPİYONAYA DAMGA VURDU
-
Mut’ta Uluslararası eTwinning Projesi: Eski Oyunlar Yeni Arkadaşlar
-
Uluslararası eTwinning Projesiyle Gelecek Doğayla Yeşeriyor
-
MERSİN EKONOMİ ZİRVESİ BASIN LANSMANI YAPILDI
-
SİLİFKE’NİN ÖNEMLİ CADDE VE SOKAKLARI YENİ YÜZÜNE KAVUŞTU
-
DENİZDEN ÇIKAN ÇÖPLER FARKINDALIĞA DÖNÜŞTÜ
-
DEVA Partili Ekmen: Ekonomi Zirvesi Mersin için milat olmalı
-
MERSİN’DE ULUSLARARASILAŞMA ÇALIŞTAYI
-
ANADOLU UYGARLIKLARININ TARSUS’TAKİ İZLERİ SERGİSİ
-
Yerelden Evrensele Aşk Ezgileri Zerzevan Kalesi’nde Yankılanacak
-
Uzmanı uyardı: Sınav öncesi bunu yapmayın!
-
SINAV STRESİ GÖRME PROBLEMİNE NEDEN OLUYOR